mitsotakis-putin

Σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής απέναντι σε μια χώρα με την οποία υπάρχουν ισχυροί διπλωματικοί, ιστορικοί και οικονομικοί δεσμοί αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση, στη σκιά του ρωσοουκρανικού πολέμου και της τραγωδίας με δέκα Έλληνες νεκρούς στη Μαριούπολη.

Η κυβέρνηση ακολουθεί, με αυτόν τον τρόπο, τις αποφάσεις κι άλλων ευρωπαϊκών κρατών και βάζει τη χώρα σε εμπλοκή στις σφοδρές συγκρούσεις στην Ουκρανία, αποστέλλοντας στρατιωτικό υλικό και όπλα.

Ειδικότερα, μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, ελήφθη η απόφαση η Αθήνα να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια.
Η χώρα στέλνει, πλέον, αμυντικό υλικό με δύο C-130, τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία και στη συνέχεια θα περάσουν στην Ουκρανία. Το υλικό περιλαμβάνει πυροβόλα όπλα τύπου Καλάσνικοφ που διατηρούνταν σε αποθήκες του στρατού από κατασχέσεις σε επιχειρήσεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας, σφαίρες, κράνη, αντιθραυσματικά και αντιβαλλιστικά γιλέκα.

Επίσης, εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα.

Διάβημα στη Μόσχα
Οι ενέργειες αυτές έρχονται την ώρα που οι διπλωματικές σχέσεις έχουν διαταραχθεί ιδιαίτερα μετά τον θάνατο δέκα Ελλήνων ομογενών σε χωριό της Μαριούπολης, μετά από χθεσινή επίθεση με πυραύλους.

Η Αθήνα προχώρησε σήμερα σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη,, Αντρέι Μάσλοφ αναφορικά με τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά,.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο γενικός γραμματέας επέδωσε και σχετική Ρηματική Διακοίνωση, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις ως άνω απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών «επαναλαμβάνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής ομογένειας στα εδάφη της Ουκρανίας και επαναλαμβάνει την έκκληση του προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, για σεβασμό των δικαιωμάτων τους και προστασία της ζωής τους».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πάντως, προέβη σήμερα σε ανακοινώσεις υποστηρίζοντας ότι για το μακελειό ευθύνεται το ουκρανικό, ναζιστικό, παραστρατιωτικό «Τάγμα Αζόφ».

Πολιτικές αντιδράσεις

Η πρώτη διαφωνία με τις κυβερνητικές ενέργειες ήρθε από το ΚΚΕ, το οποίο καταδικάζει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και σημειώνει «η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται με απρόβλεπτες διαστάσεις και με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων, ούτε μπορούν ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα, όπως γίνεται με τις στρατιωτικές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβικείο».

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και για τους μεγάλους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τον ελληνικό λαό. Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε συμμετοχή κι εμπλοκή» τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five + 11 =