paros-airport

Χθες το Kythera.News αποκάλυψε με εκτενές ρεπορτάζ την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κρατικός αερολιμένας Κυθήρων, αφού επί 4 χρόνια υπάρχει παντελής αδράνεια από το τοπικό όσο και το κεντρικό κράτος για την αναβάθμισή του. Επιπροσθέτως χθες είδε το φως τη δημοσιότητας άλλο ένα σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει προσφάτως στον κρατικό αερολιμένα Κυθήρων, που αφορά στην πυρασφάλεια και γενικότερα την ασφάλεια του επιβατικού κοινού του αεροδρομίου. Με αυτά τα δεδομένα το αεροδρόμιο όχι μόνο δεν μπήκε σε τροχιά αναβάθμισης, με την περιβόητη μελέτη επέκτασης, αλλά φαίνεται να υποβαθμίζεται ακόμη και η ασφαλής του λειτουργία.

Παράλληλα με την συστηματική αποσιώπηση των εξελίξεων αυτών από τους αρμόδιους φορείς,  και την διαφαινόμενη εγκατάλειψη της αναβάθμισης του αεροδρομίου, καλλιεργείται μια επιχειρηματολογία, ότι η αναβάθμιση θα τρέξει μετά την ιδιωτικοποίηση. Μόνο που τα γεγονότα αναιρούν τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς.

Τα 22 υπό παραχώρηση αεροδρόμια αναβαθμίζονται πριν τα πάρει ο ιδιώτης. Η Χίος και η Πάρος τρανταχτά παραδείγματα.

Όπως διαβάσαμε το περασμένο καλοκαίρι στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο Κρατικός Αερολιμένας της Χίου «Όμηρος» αναβαθμίζεται με έργα ύψους €6.690.440,44. Αντικείμενο του έργου είναι η επέκταση, ανα-διαρρύθμιση, επισκευή και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κρατικού Αερολιμένα Χίου.

Επίσης το νεόδμητο αεροδρόμιο της Πάρου επεκτείνεται και αναβαθμίζεται με βελτίωση των υποδομών του ύψους ύψους €33.000.000. Αυτά διαβάσουμε σε πρόσφατο δημοσίευμα του Capital.gr.

Όπως γίνεται κατανοητό οι δημόσιες επενδύσεις στα 22 υπό παραχώρηση αεροδρόμια ακόμη και πριν τα αναλάβει ο ιδιώτης είναι σημαντικές. Εξάλλου και το αεροδρόμιο “Μακεδονία” που σήμερα τελεί υπό την διαχείριση της Fraport έχει λάβει σημαντικές χρηματοδοτήσεις αναβάθμισης πολύ πριν παραχωρηθεί. Αυτό είναι και το ισχυρό ατού για ένα αεροδρόμιο. Να έχει «προίκα» ένα «στρωμένο» αναπτυξιακό πλάνο που θα το καθιστά πιο ελκυστικό στον ιδιώτη επενδυτή. Άρα οι δικαιολογίες ότι όλα θα τα περιμένουμε από τους ιδιώτες δεν πείθουν. Πόσο μάλλον όταν η παραχώρηση των 22 αεροδρομίων και ενός ακόμη, αυτού της Καλαμάτας είναι γνωστή από την εποχή των μνημονίων, και καμία κυβέρνηση δεν άλλαξε τον σχεδιασμό παραχώρησης.

Σε κάθε περίπτωση ένας ιδιώτης δεν είναι υποχρεωμένος να ταυτίζει πάντα το κοινό συμφέρον με το ιδιωτικό κέρδος. Γι αυτό το Δημόσιο πρέπει να έχει παρεμβατικό ρόλο, ειδικά σε μικρά αεροδρόμια που δεν είναι πάντα κερδοφόρα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + four =