Πέμ, 18 Δεκ 2025
14.9 C
Cythera

Αιολικά της ΤΕΡΝΑ στα Κύθηρα – Ομόφωνο «όχι» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ένα σημαντικό βήμα αντίστασης απέναντι στα σχέδια εγκατάστασης τριών αιολικών σταθμών της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. στα Κύθηρα καταγράφηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Πελοποννήσου. Με την ομόφωνη απόφασή της (αρ. 44/2025), η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.

Η απόφαση αφορά το έργο με τίτλο: «Συγκρότημα τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ)» συνολικής ισχύος 135 MW, που προβλέπεται να εγκατασταθεί σε τρεις τοποθεσίες στα Κύθηρα:

  • «ΚΑΡΒΟΥΝΟΛΑΚΚΟΣ – ΦΟΙΝΙΚΙΕΣ» (31,5 MW)
  • «ΚΟΡΑΕΛΙΔΕΣ» (51,96 MW)
  • «ΞΕΡΟΚΑΜΠΙΑ» (47,96 MW)

Περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και ελλείψεις

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων χαρακτηρίστηκε από την Επιτροπή ανεπαρκής, ιδιαίτερα ως προς το συνοδό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα, καθώς προβλέπεται υποβρύχια και εναέρια γραμμή μέχρι το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Μολάων. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση, η ηλεκτρική διασύνδεση επιφέρει σημαντική περιβαλλοντική όχληση σε περιοχές της Πελοποννήσου, με ιδιαίτερη αναφορά στον Δήμο Μονεμβασίας.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην 6η συνεδρίαση της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου 2025, στην Τρίπολη.

Η αντίδραση από τους πολίτες των Κυθήρων

Η Κίνηση Πολιτών Κυθήρων – Dynamo Kythira χαιρέτισε την απόφαση με ευγνωμοσύνη, σημειώνοντας ότι:

«Η Μ.Π.Ε. της εταιρείας κρίθηκε ανεπαρκής καθώς το συνοδό έργο επιβαρύνει περιβαλλοντικά σημαντικά Δήμους της Πελοποννήσου. Τους ευχαριστούμε θερμά!»

Η απόφαση αυτή ενισχύει τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας που εδώ και χρόνια εκφράζει την αντίθεσή της στα σχέδια για βιομηχανική εγκατάσταση αιολικών σταθμών στο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της ΤΕΡΝΑ περιλαμβάνεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της εταιρείας για την «Πράσινη Μετάβαση», όμως συναντά ισχυρές αντιδράσεις στα Κύθηρα και στην Πελοπόννησο λόγω περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων.

Θα υπάρξει συνέχεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε κεντρικό επίπεδο;

Η τοπική κοινωνία αναμένει… και είναι σε επαγρύπνηση.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή Ειδήσεων

Σύλλογος Πορτοκαλιά Καραβά Κυθήρων: Ανακοίνωση

Αύριο, ακριβώς έναν χρόνο μετά την απώλεια του Κοσμά,...

Ανακοίνωση Δημοτικής Κοινότητας Καραβά για Γενική Συνέλευση

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καραβά ενημερώνει τους κατοίκους...

Μήνυση δημοσιογράφου στον ευρωβουλευτή Νίκο Παππά για ξυλοδαρμό – Διαγράφεται από τον ΣΥΡΙΖΑ

Για ξυλοδαρμό σε βάρος Έλληνα δημοσιογράφου κατηγορείται ο ευρωβουλευτής...

Ποιο φίλτρο νερού ταιριάζει στο σπίτι σου; Ο πλήρης οδηγός επιλογής

Η καλή μας υγεία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό...

Κονδύλια λιμνάζουν, λιμάνια καταρρέουν, αλλά «ευλογούν» τους λιμενίσκους

Την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει τα ελληνικά λιμάνια...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img