aiolika
Φωτογραφία Αρχείου

Την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε στην Σητεία η «Επιτροπή Αγώνα κατά του Υβριδικού Έργου Αμαρίου», προκειμένου να αξιολογήσει την απόφαση του ΣτΕ που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση, το ΣτΕ ακυρώνει, ως παράνομη, την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του πρώην υπουργού ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, όσον αυτή αφορά το Υποέργο 1, δηλαδή το τμήμα του Υβριδικού Έργου Αμαρίου που αφορά την εγκατάσταση γιγάντιων Ανεμογεννητριών στην ορεινή περιοχή του Δήμου Σητείας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα, το ΣτΕ δέχτηκε δύο πολύ σοβαρούς λόγους από αυτούς που επικαλέστηκαν στην προσφυγή τους οι 210 πολίτες και φορείς, για να ακυρώσει την ΑΕΠΟ του έργου. Οι λόγοι αυτοί είναι:

  1. Δεν τηρούνται οι ελάχιστες επιτρεπόμενες αποστάσεις 4 Ανεμογεννητριών από κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Σιτάνου και του Καρυδίου, όπως αυτές οι αποστάσεις προβλέπονται στο Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ.
  2. Το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία έπρεπε να εκπονήσει Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (Ορνιθολογική Μελέτη)σύμφωνα με τις επίσημες προδιαγραφές, παρά το γεγονός ότι οι Ανεμογεννήτριες χωροθετούνται εκτός προστατευόμενων περιοχών (Natura–ΖΕΠ, Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά). Έκρινε επίσης ότι η αποτύπωση της ορνιθοπανίδας της περιοχής ήταν πλημμελής και συνεπώς απαράδεκτη. Εκτιμήθηκε επίσης ότι τα πλημμελή στοιχεία της αποτύπωσης δεν συμπληρώθηκαν από άλλες πρόσφατες μελέτες από δημόσιους φορείς άσχετους με το συγκεκριμένο έργο. Τέλος έκρινε ότι η πρόβλεψη της ΜΠΕ για το πρόγραμμα παρακολούθησης στην φάση λειτουργίας του έργου είναι απαράδεκτο, εφόσον η ύπαρξή του αποδεικνύει ότι η διοίκηση δεν είναι βέβαιη για το ποιες θα είναι οι συνέπειες του Υποέργου 1 στην άγρια ορνιθοπανίδα της περιοχής.

«Με την απόφαση αυτή στην πραγματικότητα μπλοκάρεται το σύνολο του έργου, παρά τους ψεύτικους πανηγυρισμούς της εταιρείας και των συνοδοιπόρων της περί του αντιθέτου», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα, προσθέτοντας ότι «μετά από 6 ολόκληρα χρόνια αγώνων των κατοίκων, των φορέων και του Δήμου Σητείας, τελικά ήρθε η δικαίωση».

Στην ανακοίνωση της «Επιτροπής Αγώνα κατά του Υβριδικού Έργου Αμαρίου» αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Κερδήθηκε μία μεγάλη μάχη στον μεγάλο πόλεμο κατά των εταιρειών που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την περιοχή της Σητείας, με μοναδικό στόχο την αποκόμιση τεράστιων κερδών από την αξιοποίηση του ήλιου και του ανέμου της περιοχής, καταστρέφοντας κάθε άλλη θετική αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο, ισχυριζόμενες μάλιστα ότι θα σώσουν δήθεν τον τόπο από την κλιματική αλλαγή.

Έχοντας απέναντι ένα «εχθρικό» ΣτΕ, με την έννοια ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο δεν ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει αδικίες αλλά να κρίνει και να εξασφαλίσει την εφαρμογή της «νομιμότητας», η οποία όμως καθορίζεται από πλήθος αντιλαϊκών και αντιπεριβαλλοντικών νομοθετημάτων, ακόμα και παρά τις αντίθετες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελικά με την προσφυγή μας καταφέραμε να αναδείξουμε με πόσο αδίστακτο και υπεροπτικό τρόπο συμπεριφέρθηκε στο συγκεκριμένο έργο η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, που αγνόησε και συνεχίζει να αγνοεί τις ανησυχίες και τις επιλογές των κατοίκων της περιοχής. Καταφέραμε να αναδείξουμε την κατάφορη παραβίαση ακόμα και της νομοθεσίας που κατά κύριο λόγο υποστηρίζει και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εταιρειών ΑΠΕ, όπως π.χ. το παρωχημένο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ του 2008.

Η πλήρης αδιαφορία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την ζωή των κατοίκων και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (ύπαρξη μεγάλου αριθμού αρχαιολογικών και λοιπών πολιτιστικών μνημείων, ύπαρξη κατοικημένων παραδοσιακών οικισμών, ύπαρξη μεγάλου αριθμού σπηλαίων, ύπαρξη σημαντικών λεκανών απορροής, πηγών και γεωτρήσεων με νερό κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, ύπαρξη σημαντικών άγριων πουλιών που δεν πρέπει να παρενοχλούνται αλλά να προστατεύονται, ύπαρξη του Γεωπάρκου Σητείας με το πλήθος των προστατευόμενων γεωτόπων και σχηματισμών που αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση της περιοχής κλπ), αποκαλύπτει το πολυδιαφημισμένο «ήθος» και την «ευαισθησία» της εταιρείας που ισχυρίζεται ότι τα έργα της θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής και οι κάτοικοι θα έχουν οφέλη από αυτά, ενώ στην πραγματικότητα την καταστρέφει.

Μάλιστα η εταιρεία δεν δίστασε να μεταχειριστεί κάθε μέσο για να κάμψει τις σημαντικές επιφυλάξεις που είχαν διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες και επιστημονικοί φορείς για τις επιπτώσεις των έργων στην περιοχή και στο τέλος να καταφέρει να διαστρεβλώσει την θέση τους ή να τις παρακάμψει. Σε αυτή της την προσπάθεια δυστυχώς είχε την «σιωπηρή» τουλάχιστον «ανοχή» της αδειοδοτούσας αρχής (ΔΙΠΑ), που υιοθετούσε χωρίς βασανιστικό έλεγχο κάθε ψευδή ισχυρισμό της εταιρείας και στο τέλος γνωμοδοτούσε υπέρ αυτής.

Θεωρούμε ότι, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον του τόπου, πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, για την απομάκρυνση των Ανεμογεννητριών  του συγκεκριμένου έργου και άλλων παρόμοιων που σχεδιάζονται την περιοχή, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη, όπως αυτοί την θέλουν και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις (νέες θέσεις εργασίας κλπ) που θα κρατήσουν τους νέους ανθρώπους στην Σητεία. Οι επιστημονικοί φορείς που γνωμοδότησαν αρνητικά και οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς και υπηρεσίες που διατύπωσαν επιφυλάξεις ή γνωμοδότησαν αρνητικά για το έργο, πρέπει τώρα να απαιτήσουν την συμμόρφωση της εταιρείας με την νομιμότητα και με τις υποδείξεις τους για την  προστασία των κατοίκων και του τόπου.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με τα σχόλια εγκύρων κύκλων της που άφησε να διαρρεύσουν, αφήνει να εννοηθεί ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις και διορθώσεις σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ και θα επανέλθει, πράγμα που δυστυχώς δεν αποκλείεται.

Ανεξάρτητα από το πόσο είναι δυνατόν να προσαρμοστεί στις υποδείξεις του ΣτΕ, το σίγουρο είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα ούτε είναι πολύ εύκολο για την εταιρεία.

Στο μεταξύ οι κάτοικοι, οι φορείς και ο Δήμος Σητείας πρέπει να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την θωράκιση της περιοχής από παρόμοιες «φιλικές προθέσεις».

Είναι απολύτως απαραίτητο να προωθηθεί ο εντοπισμός όλων των σημείων με αρχαιολογικό ενδιαφέρον και τα υπόλοιπα πολιτιστικά μνημεία, να κηρυχθούν, να οριοθετηθούν και να καθοριστούν ζώνες προστασίας για όλα τα σημεία, όπως επιβάλει η νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Πρέπει να προωθηθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και οι απαραίτητες μελέτες, προκειμένου να κηρυχθούν αρχικά οι πιο «ευαίσθητοι» οικισμοί ως παραδοσιακοί.

Πρέπει να εντοπιστούν όλα τα σπήλαια και λοιποί γεωλογικοί σχηματισμοί της περιοχής και να καθοριστούν ζώνες προστασίας τους. Όλες οι σχετικές πληροφορίες μαζί με τις υπόγειες διαδρομές των σπηλαίων πρέπει να καταχωρηθούν σε ένα ενιαίο χαρτογραφικό υπόβαθρο.

Πρέπει να προωθηθεί το ταχύτερο ο καθορισμός των ζωνών προστασίας των σημείων υδροληψίας, με την εκπόνηση των σχετικών Ειδικών Υδρογεωλογικών Μελετών.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να δρομολογηθούν έτσι και αλλιώς από τον Δήμο Σητείας, ενόψει της άμεσα σχεδιαζόμενης και επιδοτούμενης με Ευρωπαϊκά κεφάλαια εκπόνησης του νέου Τοπικού Χωρικού Πλαισίου που θα αντικαταστήσει το ΓΠΣ Σητείας και τα ΣΧΟΟΑΠ Ιτάνου, Λεύκης και Ανάληψης.

Τέλος, ανεξάρτητα από την πορεία όλων των παραπάνω, οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποφασιστικά κάθε προσπάθεια της εταιρείας και οποιουδήποτε άλλου να διασπάσει το συμπαγές μέτωπό τους, εκμεταλλευόμενη τις οικονομικές δυσκολίες των απλών ανθρώπων ή τις πολιτικές και δημοτικές προτιμήσεις  τους. Ο αγώνας μας δεν έχει τελειώσει. Κερδίσαμε μία μεγάλη μάχη σε έναν μεγάλο πόλεμο που θα λήξει μόνον όταν προστατευθεί πλήρως η περιοχή από όλους αυτούς τους «ανεπιθύμητους φίλους». Πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι ο αγώνας κατά των σχεδίων της συγκεκριμένης εταιρείας και των ομοίων της αφορά πρώτα και κύρια το μέλλον των παιδιών μας.

Στο τέλος αυτοί πρέπει να φύγουν και όχι εμείς και όσο γρηγορότερα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο για όλους».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 4 =