agios-valentinos

Άγιος Βαλεντίνος. Για τους ερωτευμένους δεν είναι απλά δύο λέξεις ή ένα όνομα. Σήμερα, 14 Φεβρουαρίου, είναι η ημέρα των ερωτευμένων. Του Αγίου Βαλεντίνου γαρ. Μια υπενθύμιση ότι ο έρωτας κάνει τα πάντα να μοιάζουν διαφορετικά. Έχει δύναμη, έχει ορμή, μα θέλει και φροντίδα για να παραμείνει ζωντανός.

Ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου. Για τους ερωτευμένους, όμως, γιορτάζει κάθε μέρα. Απλά σήμερα είναι μια αφορμή για ένα δώρο, ένα λουλούδι, ένα χάδι, μια αγκαλιά ή ένα (ακόμη) αμαρτωλό γλυκό με το άλλο σου μισό. Ποιος όμως ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος και γιατί γιορτάζει σήμερα; Υπήρξε πρόσωπο στο παρελθόν με αυτό το όνομα και ποια ήταν η ιστορία του;

Πότε έζησε ο Άγιος Βαλεντίνος, ο ιερέας που βοήθησε Χριστιανούς και μαρτύρησε

Ο Άγιος Βαλεντίνος (ιταλικά: San Valentino‎, λατινικά: Sanctus Valentinus‎), επίσημα γνωστός ως Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης, ήταν ευρέως αναγνωρισμένος Ρωμαιοκαθολικός Άγιος του 3ου αιώνα και τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου. Από τον Μεσαίωνα, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης.

Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ιερέας στη Ρώμη και βοηθούσε τους Χριστιανούς που ήταν θύματα διώξεων στην περιοχή. Μαρτύρησε και θάφτηκε σε χριστιανικό κοιμητήριο στην Βία Φλαμινία κοντά στο Πόντε Μιλβίο της βόρειας Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη ημέρα εορτάζεται ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το 496 μ.Χ.

Σύμφωνα με την καθολική παράδοση, πάντρευε, κρυφά από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό, ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών, κάνοντας ό,τι μπορούσε παράλληλα για να προστατέψει Χριστιανούς από τις διώξεις. Συνελήφθη και φυλακίστηκε, ωστόσο ο αυτοκράτορας αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό.

Ο Κλαύδιος ο Γοτθικός τον καταδίκασε σε θάνατο διά λιθοβολισμού. Ωστόσο, ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό και έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στη Ρώμη στις 14 Φεβρουαρίου του 169 μ.Χ.

Πού βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου – Το λουλουδοσκέπαστο κρανίο

Τα λείψανά του κρατήθηκαν στην Εκκλησία και στις Κατακόμβες του Σαν Βαλεντίνο. Ο συγκεκριμένος ναός παρέμεινε σημαντικός χώρος προσκυνήματος κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μέχρι τη μεταφορά των λειψάνων του στην εκκλησία Σάντα Πρασέντε στο ποντιφικάτο του Νικολάου Δ’. Από εκεί και ύστερα μέχρι σήμερα:

  • Το λουλουδοσκέπαστο κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στη βασιλική της Σάντα Μαρία ιν Κοσμεντίν της Ρώμης.
  • Άλλα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Καρμελιτική Εκκλησία Γουαϊτφράιαρ Στριτ στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα.

Η συγκεκριμένη βασιλική αποτελεί δημοφιλή χώρο προσκηνύματος, ιδιαίτερα στις 14 Φεβρουαρίου, για αυτούς που αναζητούν την αγάπη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζακ Μπ. Όρατς του Πανεπιστημίου του Κάνσας, ο Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης, όπως και ο Άγιος Βαλεντίνος του Τέρνι, είναι «αφηρημένοι των πράξεων των δύο αγίων που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε μοναστήρι στην Ευρώπη».

Γιατί ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου – Τι ισχύει στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Η πρώτη γραπτή αναφορά του ως αγίου, εντοπίζεται το 1382 στο ποίημα «Το Κοινοβούλιο των Πτηνών» (Parlement of Foules) του Τζέφρι Τσόσερ.

Λόγω των συγκεχυμένων πληροφοριών για την ιστορία και τη ζωή του, δεν αναφέρεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και η Ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε, ενώ και η Καθολική Εκκλησία υποβίβασε τη γιορτή του σε απλή τοπική εορτή.

Με το πέρασμα του χρόνου, η γιορτή πέρασε από την Ιταλία στην Ευρώπη και από τη Βρετανία στην Αμερική. Στην Αγγλικανική και στις Λουθηρανικές εκκλησίες, ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον αναγνωρίζει ως Άγιο και τον αναφέρει στη καταχώρηση της 14ης Φεβρουαρίου στη Ρωμαιοκαθολική Μαρτυρολογία.

Άλλοι θρύλοι για τον Άγιο Βαλεντίνο και το ποιος ήταν

Υπάρχουν διάφορες ιστορίες που συνοδεύουν τον Άγιο Βαλεντίνο και την ιστορία του. Ένας άλλος θρύλος αναφέρει ότι ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni στην κεντρική Ιταλία. Βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, όταν ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας, τον έβαλε σε μία δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να δει ξανά, θα έχει ό,τι ζητήσει.

Ο Βαλεντίνος τα κατάφερε και ο δικαστής ταπεινωμένος τον ρώτησε τι αντάλλαγμα επιθυμεί. Εκείνος του είπε να σπάσει μέσα σε τρεις ημέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί Χριστιανός. Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια, ωστόσο αυτή η μεταστροφή του μεγάλου δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο και τον καταδίκασε σε θάνατο.

Μία άλλη ιστορία θέλει τον Άγιο να παρεμβαίνει σε καυγά ερωτευμένων, προκειμένου να επέλθει μεταξύ τους ειρήνη. Συγκεκριμένα, η ιστορία αναφέρει: «Ο Άγιος Βαλεντίνος κάποια ημέρα, ενώ καλλιεργούσε στον κήπο του τριαντάφυλλα, άκουσε ένα ζευγάρι να μαλώνει πολύ έντονα. Εκείνος έκοψε ένα τριαντάφυλλο, βγήκε στον δρόμο πλησίασε το ζευγάρι και τους παρακάλεσε να τον ακούσουν. Τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο, τους ευλόγησε και η αγάπη επανήλθε ανάμεσά τους. Λίγο αργότερα αυτοί επέστρεψαν και ζήτησαν στον Άγιο να ευλογήσει τον γάμο τους».

Η ημέρα των ερωτευμένων λοιπόν έχει αρκετή προϊστορία, που χάνεται στο πέρασμα των αιώνων. Σήμερα 14 Φεβρουαρίου ο έρωτας έχει την τιμητική του. Το συναίσθημα θα εκφραστεί με κάποιο δώρο (μικρό ή μεγάλο, λίγη σημασία έχει) ή λουλούδι. Όσοι μάλιστα έχουν κάνει τα… κουμάντα τους για τη σημερινή ημέρα, και έχουν και στο μυαλό τους το ρητό «ο έρωτας περνά από το στομάχι», τότε έχουν έτοιμη και μια συνταγή για τον Άγιο Βαλεντίνο.

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 3 =