Με μόνιμη επωδό – εν είδει άλλοθι – την αναφορά στην έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, υπεραμύνθηκε της απόφασης του Δήμου να εγκαταστήσει νέο φωτισμό στο Καψάλι, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, όσον αφορά την υψηλή ένταση των λαμπτήρων ψυχρού φωτισμού.

Ο κος Χαρχαλάκης παρέπεμψε σε αντίστοιχα έργα σε άλλους μητροπολιτικούς δήμους της χώρας, εμφανίζοντας μάλιστα στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, φωτογραφίες από την Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και τον Φάρο Πατρών. Μια ατυχής, το δίχως άλλο, σύγκριση, μιας και στις εν λόγω περιοχές μεσολαβεί μεγάλη απόσταση από τον χώρο τοποθέτησης των φωτιστικών και τις κοντινότερες οικίες. Άλλωστε, εκεί εστιάζει μεγάλη μερίδα των παραπόνων, που στην περίπτωση του Καψαλίου, δίνουν έμφαση στην ένταση που έχουν οι λαμπτήρες του δημόσιου φωτισμού, καθώς και στον ψυχρό τύπο, ο οποίος κρίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικός.

Και μπορεί, όντως να μην υπάρχει «αντικειμενικά καλή αισθητική», όσον αφορά το γενικό κάδρο ενός έργου όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, όταν όμως πολλές «υποκειμενικές καταγγελτικές φωνές» συρρέουν από το ειδικό κάδρο της περιοχής την οποία αφορά, τότε αυτομάτως διαμορφώνεται μια «αντικειμενική πραγματικότητα». Που δεν γίνεται να προσπεράσουμε «αβρόχοις ποσί», στηριζόμενοι σε καρδούλες και likes προσωπικών χειροκροτητών στα κοινωνικά δίκτυα, που, ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν κατά πού πέφτει το Καψάλι. Ούτε στην οπτική γωνία από την οποία «βλέπουμε» ένα έργο τέχνης. Άλλωστε, κανέναν δεν απείλησαν ποτέ σε προσωπικό επίπεδο, οι βόμβες της «Γκερνίκα» του Πικάσο. Η τέχνη συνιστά επιλογή, στην οποία ανοίγουμε εμείς ένα παράθυρο, αναλόγως την διάθεσή μας. Δεν μας επιβάλλεται ως διάθεση, έξω από το παράθυρο της ψυχής μας.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί η αναφορά του δημάρχου σε «διαφόρων ειδών ιδιωτικές παρεμβάσεις (συνήθως αυθαίρετες και άνευ αδειοδοτήσεων) σε διάφορα σημεία του νησιού», τις οποίες – σύμφωνα με τον ίδιο – θα όφειλαν οι έχοντες παράπονα στο θέμα του φωτισμού, επίσης να καταγγείλουν. Φυσικά, εδώ έχουμε να κάνουμε με τον ορισμό του «έτερον εκάτερον». Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, εκτός φυσικά και αν επικαλούμαστε το δεύτερο για να ασκήσουμε μια οποιασδήποτε μορφής ψυχολογική πίεση στο συλλογικό θυμικό και να αποπροσανατολίσουμε την κοινή γνώμη από το υπό συζήτηση θέμα. Πέραν τούτου, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ότι οι πρώτοι που οφείλουν να αναλάβουν δράση για οποιαδήποτε αυθαιρεσία, είναι οι αρμόδιοι φορείς. Με πρώτο και καλύτερο τον Δήμο και τον δήμαρχο προσωπικά, που, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι, εφόσον έθιξε το θέμα των «αυθαίρετων ιδιωτικών παρεμβάσεων», θα επιβάλλει τη νομιμότητα όπως πολλάκις έχει αναφέρει. Θα το κάνει άραγε ή απλά κουνάει το δάχτυλο για να φοβερίσει κάποιους;

Η ανάρτηση του δημάρχου

«Ο νέος φωτισμός που τοποθετήθηκε πρόσφατα στη Λ. Νίκης στη Θεσσαλονίκη και στον Φάρο Πατρών (και παλαιότερα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης), είναι τύπου LED και αρκετά έντονος (μπορώ να δημοσιεύσω αντίστοιχες φωτογραφίες από δεκάδες άλλες περιοχές, αστικές, νησιωτικές, παραλιακές, τουριστικές, αρχαιολογικές με τα ίδια ακριβώς φωτιστικά και το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα). Είναι αντίστοιχος του νέου δικτύου φωτισμού στο Καψάλι, ο οποίος έγινε μετά από μελέτη φωτισμού και έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Όσοι από εμάς έχουμε περπατήσει στην παραλία της Θεσ/κης με φόντο το Λευκό Πύργο, θυμόμαστε τον παλιό πορτοκαλί φωτισμό της παραλιακής, που προσωπικά δεν μου άρεσε καθόλου, ούτε φυσικά φώτιζε.

Το αισθητικό αποτέλεσμα με ικανοποιεί απόλυτα, όπως εξάλλου και πολλούς δημότες που μπορεί να μη θέλουν να εκθέσουν τις απόψεις τους δημόσια, αλλά με προσωπικά μηνύματα και τηλέφωνα έχουν δώσει συγχαρητήρια σε εμένα και τους συνεργάτες μου.

Αντιλαμβάνομαι ότι ένα έργο φωτισμού, όπως και μία ανάπλαση ή ακόμα και ένας πίνακας ζωγραφικής, σε κάποιους αρέσει, σε κάποιους δεν αρέσει και σε κάποιους είναι αδιάφορος. Για παράδειγμα, ο Πικάσο εμένα δεν μου αρέσει αλλά δεν παύει να είναι ο Πικάσο! Υποκειμενικό καθαρά το θέμα λοιπόν.

Εάν για το έργο αυτό κάνουμε “δημοψήφισμα” και ρωτήσουμε π.χ. 100 άτομα, θα πάρουμε 100 διαφορετικές απόψεις: άλλος θέλει θερμό, άλλος λευκό, άλλος θέλει μισό μέτρο ιστό, άλλος 3, άλλος 5, άλλος θέλει φωτιστικό με καπάκι, άλλος με γλόμπο και άλλος γυμνό, άλλος θέλει μαντεμένιο, άλλος αλουμίνιο και άλλος πλήρες σκοτάδι κ.λπ. Έτσι, όμως, δεν θα γίνει ποτέ κανένα έργο. Διότι, “αντικειμενικά καλή αισθητική” δεν υπάρχει, ειδικά σε έργα αναπλάσεων και δημόσιου φωτισμού. Γι΄ αυτό το λόγο υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως η Αρχαιολογία, για να κρίνουν και να εγκρίνουν αυτά τα έργα μέσα από διαδικασίες που ορίζονται στη νομοθεσία. Τα συγκεκριμένα φωτιστικά, μάλιστα, είναι τα ίδια που πλέον εγκρίνει το ΥΠΠΟ σε αναπλάσεις και αρχαιολογικούς χώρους και τα έχει επιλέξει με βάση τις προδιαγραφές του Ιταλικού ΥΠΠΟ (που και εκατοντάδες μνημεία έχει και πώς να τα φωτίσει και να τα προβάλει ξέρει!).

Επιπλέον, εάν κάποιους τους ενοχλεί αισθητικά ο συγκεκριμένος φωτισμός, μήπως θα έπρεπε να έδειχναν την ανάλογη ευαισθησία και σε διαφόρων ειδών ιδιωτικές παρεμβάσεις (συνήθως αυθαίρετες και άνευ αδειοδοτήσεων) σε διάφορα σημεία του νησιού;

Μια αντίστοιχη αντίδραση πάντως πριν 15 χρόνια, στέρησε από το νησί μας μια υπερσύγχρονη μαρίνα 60 θέσεων στον Πίσω Γιαλό, με εγκεκριμένη τότε χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ και με το “φοβερό” επιχείρημα ότι τα συρματόσχοινα από τα κότερα θα προκαλούσαν θόρυβο και θα διατάρασσαν την ησυχία και τον ύπνο των περιοίκων! Αντίστοιχες αντιδράσεις υπήρχαν και όταν φωτίστηκε το Κάστρο και όταν φωτίστηκε το Κωδωνοστάσιο της Μυρτιδιώτισσας. Τελικά ποιός δικαιώθηκε; οι αντιδράσεις ή ο φωτισμός;

Είμαι πολύ υπέρ των έργων φωτισμού. Και χαίρομαι που έχουμε ολοκληρώσει αρκετά (π.χ. Αγ. Πελαγία, Λιβάδι, Πλατεία Φρατσίων, Λιμάνια κ.λπ.).

Ο φωτισμός στο Καψάλι θα ολοκληρωθεί αρχικά μέχρι του Μάγου, και τα επόμενα χρόνια στον Πίσω Γιαλό. Μέχρι το καλοκαίρι, θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά LED στο Διακόφτι (από το Λιμάνι μέχρι τη Γέφυρα), στο Λιβάδι (στα σημεία που δεν έγινε πέρσι) και στην Πλατεία της Χώρας. Τα “κλασικά” μαντεμένια φωτιστικά που εδώ και χρόνια είχαμε συνηθίσει ως “παραδοσιακά”, έχουν πλέον κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο και είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις σύγχρονες τάσεις φωτισμού. Και αυτό θα κάνουμε.»

Δείτε τις φωτογραφίες που χρησιμοποίησε στις αναρτήσεις του ο δήμαρχος Κυθήρων. 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + six =