Πραγματοποήθηκε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου, η επίσημη τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Αλίμου και Κυθήρων. Είχε προηγηθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ. Οι δύο δήμαρχοι, Ανδρέας Κονδύλης και Στράτος Χαρχαλάκης, αναφέρθηκαν στην ιστορία της ίδρυσης του οικισμού των Κυθηρίων αλλά και του ναού της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, ενώ τόνισαν ότι έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για την αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου, του επιβλητικού κτιρίου που παραμένει εδώ και χρόνια στα μπετά.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ”, Νικόλαος Φατσέας και ο Ιωάννης Βάρδας, πρώην γραμματέας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Κυθηρίων, μίλησαν για την ιστορία του οικισμού που ξεκίνησε από το μηδέν, όταν στην περιοχή υπήρχαν ρυπογόνες επιχειρήσεις. Έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες των ιερέων του Ναού, Πολύκαρπου Κεντικελένη και Γεωργίου Τσάμη.
“Πιο κάτω απ’ το Κάβο – Μαλιά, πιο πάνω από την Κρήτη, εις το Τσιρίγο τ’ όμορφο γεννήθη η Αφροδίτη” με τους στίχους του παραδοσιακού Τσιριγώτικου, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης καλωσόρισε την αδελφοποίηση των δύο δήμων και χαρακτήρισε την υπογραφή πρωτοκόλλου ως ημέρα γιορτής, ενώ ο Στράτος Χαρχαλάκης μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, όταν ερχόταν στον Άλιμο και στην περιοχή των Κυθηρίων, στο σπίτι των θείων του Νικήτα και η Ελένης Φιλοσοφώφ, οι οποίοι ήταν από τους πρωτεργάτες του οικισμού. Οι δύο δήμοι θα συνεργαστούν στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.
Οι σχέσεις των Κυθήρων με τον Άλιμο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες ήδη από το 1950 και μετά, όπου οι Κυθήριοι αποτελούν ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας και συμβάλουν σημαντικά στον πολιτισμό και την τοπική οικονομία. Η δραστηριότητα των Κυθηρίων στον Δήμο Αλίμου, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την περιοχή και οι προσπάθειες αυτών για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής είναι αξιέπαινες, με αποκορύφωμα αυτών, τον περικαλλέστατο Ιερό Ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, που φέρει το όνομα της προστάτιδος και πολιούχου της νήσου των Κυθήρων, το Μουσικό Λύκειο Αλίμου καθώς και το κτήριο του Πνευματικού – Πολιτιστικού Κέντρου που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής.
Η ευρύτερη περιοχή «Κυθηρίων Αλίμου» ή «Κυθηρούπολη» έχει καταστεί εδώ και δεκαετίες ένα μοναδικό τοπόσημο για όλους τους Κυθηρίους της Αττικής, που είναι αρκετές χιλιάδες. Κορυφαία ετήσια εκδήλωση, μεταξύ των πολλών με κυθηραϊκό πρόσημο, που λαμβάνει χώρα στον Ι.Ν. Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας Αλίμου είναι η κοπή πίτας όλων των κυθηραϊκών σωματείων της Αττικής (8 συνολικά) που συγκεντρώνει πλήθος Κυθηρίων από την Αττική αλλά και από τα Κύθηρα αλλά και η ετήσια εορτή της Μυρτιδιώτισσας, στις 24 Σεπτεμβρίου.
Το παρών στην τελετή αδελφοποίησης έδωσαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, o βουλευτής Χριστόφορος Μπoυτσικάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δήμητρα Νάνου, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, ο δήμαρχος Καλλιθέας και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Κάρναβος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος Δ/ντης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, οι πρώην δήμαρχοι Αλίμου, Βασίλης Ξένος, Αργύρης Αργυρίου και Θάνος Ορφανός, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.