Τις τελευταίες μέρες, πρόσθεσε η Έφη Αχτσιόγλου, «βλέπουμε μία συντονισμένη προσπάθεια από τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη να πετάνε την ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας, με ένα προκλητικό και προσβλητικό τρόπο, στην επιτροπή των επιστημόνων και στους γιατρούς. Η στάση της ΝΔ είναι θρασύτατη και ιδίως του κ. Μητσοτάκη».
Μάλιστα, σημείωσε, «ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι γίνονται μαζικά τεστ στη χώρα. Αναρωτιέμαι σε ποια χώρα ζει. Δεν ακούει τους υγειονομικούς που φωνάζουν ότι δεν έχουμε ιχνηλάτηση του ιού γιατί γίνονται ελάχιστα τεστ». Η κυβέρνηση, επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου, «δεν σέβεται τους ειδικούς και τους χρησιμοποιεί για να νομιμοποιεί τις πολιτικές της αποφάσεις, αλλά και στο δικό της ρόλο που είναι να προλαμβάνει, να κάνει σχεδιασμό, να ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας, να παίρνει βασικά μέτρα για τα σχολεία, δεν κάνει τίποτα και μετά έρχεται να ρίξει τα βάρη των ευθυνών στους πρώτους. Η πολιτική ευθύνη είναι μεγάλη και η αποποίησή της θρασεία».
Αναφερόμενη στην κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόνισε ότι «είναι δραματική, καθώς βρίσκονται στη μέγγενη της έλλειψης ρευστότητας και της αύξησης των χρεών τους». Για τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρόσθεσε, «μέσα στο 2020 έχουν δημιουργηθεί, μόνο προς το δημόσιο, πάνω από 9 δισ. νέα χρέη, και δεν βάζω σε αυτά τα παγωμένα χρέη προς τις τράπεζες που είναι της τάξης των 30 δισ.».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «πρέπει τώρα να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ρύθμισης των οφειλών, το οποίο θα περιλαμβάνει και κούρεμα της οφειλής που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας. Επίσης, να μετατραπεί το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων».
Η ΝΔ, επισήμανε, «έκανε τη στρατηγική επιλογή να μην προχωρήσει σε ουσιαστικές δαπάνες του κράτους για την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με την πολιτική της μη στήριξης οδήγησε σε κατάρρευση το ΑΕΠ».
Να σταματήσει η μεθόδευση με την α’ κατοικία
Σημείωσε, τέλος, ότι «η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αμέσως τη μεθόδευση που οδηγεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε απώλεια της προστασίας του νόμου Κατσέλη και σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας», αναφερόμενη στις ασφυκτικές προθεσμίες για τις αιτήσεις επαναπροσδιορισμού, οι οποίες απαιτούν πλήθος δικαιολογητικών που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν από τους πολίτες εν μέσω lockdown.