Η κυβέρνηση κάνει μια προκλητική επιλογή, εγκαθιδρύοντας την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια προκειμένου να καλύψει ότι το νομοσχέδιο για την παιδεία επιδιώκει να κατευθύνει φοιτητές στα ιδιωτικά κολλέγια με τη περικοπή των εισακτέων. Αυτό επισήμανε στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, συγκρίνοντας μάλιστα την λογική της κυβέρνηση με την αντίληψη της «alt right» του Ντόναλντ Τραμπ.
Στόχος του νομοσχεδίου για την παιδεία, είναι να υλοποιηθεί ένα συμβόλαιο με τους ιδιοκτήτες κολλεγίων, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στη Βουλή. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «φέρνετε και ένα νομοσχέδιο για να ολοκληρώσετε ένα πολύ σημαντικό δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα των κολεγίων. Να αφήνετε πάνω από 24.000 μαθητές κάθε χρόνο εκτός ΑΕΙ, ώστε να μεγαλώσετε τη δεξαμενή της πελατείας τους. Και για να κρύψετε επιμελώς από τη δημόσια συζήτηση, επιλέγετε να ανοίξετε μια άλλη παράλληλη συζήτηση (σ.σ για την ανομία στα πανεπιστήμια), πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, που ουδώλως όμως σας ενδιαφέρει να λύσετε. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πίσω από την ακραία, τη προκλητικά επικίνδυνη λύση που επιχειρείτε να δώσετε, να κρύψετε τη βασική σας επιλογή που είναι η υποβάθμιση των ΑΕΙ».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι κέντρα ανομίας «μπορεί να στείλει όσους αστυνομικούς χρειάζεται» αφού έχει αλλάξει η νομοθεσία για το άσυλο αναρωτώμενος «γιατί δεν το κάνατε ως τώρα». Με βάση αυτό, επισήμανε ότι η εγκατάσταση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση έχει άλλους στόχους.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «ποιος θεσμός στην Ελλάδα, τράπεζες, υπουργεία κλπ, έχει ειδικές αστυνομικές δυνάμεις εγκατεστημένες εντός των υπηρεσιών του για να έχουν και τα πανεπιστήμια; Αν είναι ετσι, να στήσουμε αστυνομικά τμήματα παντού. Και στα γήπεδα και στις τράπεζες, παντού». Μάλιστα σχολιάζοντας προηγούμενη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «βιασμών στα πανεπιστήμια» αναρωτήθηκε «μήπως μπερδεύετε τα πανεπιστήμια με το Εθνικό Θέατρο», αναφερόμενος εμμέσως στις αναφορές για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημήτρη Λιγνάδη και τις καταγγελίες που έχουν γίνει εναντίον του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα του «γιατί δε δέχεστε τις εισηγήσεις των πρυτάνεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος», ζητώντας «τις 1030 προσλήψεις να τις κάνετε όχι σε ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς αλλά για να δημιουργηθεί ένα καλά εκπαιδευμένο σώμα φύλαξης. Που θα υπάγεται στις πρυτανικές αρχές, θα επιτηρεί, και όταν διαπιστώνει πράξη ή απειλή κατά της ζωής, θα ειδοποιεί την αστυνομία». Σημείωσε παράλληλα πως «στην Ελλάδα αναλογεί ένας καθηγητής για 40 φοιτητές, όταν ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος είναι ένας καθηγητής για μόλις 14 φοιτητές. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι στη 3η θέση πανευρωπαϊκά σε αναλογία αστυνομικών ανα 100.000 κατοίκους».
Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον χαρακτήρισε υποκριτή. Αφού – όπως είπε- αν και αναφέρεται στο θέμα της βίας, έχει κάνει υπουργό τον Κώστα Κατσαφάδο που στο παρελθόν «έστειλε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα». Ενώ μνημόνευσε και το παρελθόν, μιλώντας για «την εποχή που ο κύριος Βορίδης κυκλοφορούσε με τα μπαλταδάκια στη Νομική σχολή» και «την εποχή της δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, τον Καλαμπόκα». Παράλληλα σχολίασε και την κατηγορία που απεύθυνε στον ΣΥΡΙΖΑ για κάλεσμα «σε κορονοσυγκεντρώσεις» τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός ασπάζεται την λογική του Τραμπ ώστε να μην γίνονται διαδηλώσεις. Ιδιαίτερα εστίασε στην επίκληση από την πλευρά του πρωθυπουργού στην Νεολαία Λαμπράκη λέγοντας ότι οι πρόγονοι της Ν.Δ τους αποκαλούσαν «αλήτες».
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πανδημίας τονίζοντας ότι το 3ο lockdown έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι απόδειξη της αποτυχίας του όπως και «ταφόπλακα στην οικονομία».