Στο στόχαστρο της εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα» βρέθηκε η υφυπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μετά την αναπαραγωγή στιγμιότυπου από την εκπομπή του OPEN, όπου ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης την έφερε αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα των Κυθήρων: μια γυναίκα γέννησε στο νησί με τη βοήθεια ενός γυναικολόγου σε… τηλεδιάσκεψη, καθώς το νοσοκομείο στερείται μόνιμου γυναικολόγου. (Σημειώνεται ότι η αναφορά σε μαία όπως αναφέρθηκε στις εκπομπές δεν ισχύει και φαίνεται να διατυπώθηκε εκ παραδρομής)
Όταν ο Παναγιώτης Στάθης περιέγραψε αυτό το περιστατικό στον αέρα της εκπομπής, η Ειρήνη Αγαπηδάκη αδυνατούσε να δώσει μια απλή, ανθρώπινη απάντηση. Αντί να αναγνωρίσει το προφανές – την τραγική ανεπάρκεια του συστήματος υγείας στα μικρά νησιά – κατέφυγε σε μια αμήχανη τοποθέτηση περί «προγραμμάτων πρόληψης» και «νέων παραθύρων στην πρόληψη».
Το «Ράδιο Αρβύλα», γνωστό για το καυστικό του χιούμορ, πήρε τη σκυτάλη και ανέδειξε το φιάσκο με έναν τρόπο που μόνο αυτό ξέρει: «Οι πολιτικοί μπαίνουν στα κόμματα και τους τοποθετούν ένα τσιπάκι – ΠΑΣΟΚ τσιπάκι, ΣΥΡΙΖΑ τσιπάκι, ΝΔ τσιπάκι – και μετά δεν μπορούν να μιλήσουν σαν άνθρωποι», είπε ο Αντώνης Κανάκης. Ό,τι κι αν τους πεις, εξηγεί, απαντούν σαν ρομπότ, αδυνατώντας να αναγνωρίσουν ακόμη και την πιο κραυγαλέα αποτυχία.
Πίσω από την αυτονόητη κριτική των δημοσιογράφων, όμως, κρύβεται ένα σοκαριστικό δεδομένο: οι ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων στα νοσοκομεία των μικρών νησιών είναι πλέον ζήτημα που χτυπάει κόκκινο. Και δυστυχώς η γενικότερη εικόνα στο ΕΣΥ είναι αποκαρδιωτική.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), το τελευταίο πεντάμηνο (Οκτώβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025), το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων γιατρών στο ΕΣΥ είναι αρνητικό: προσελήφθησαν 168 γιατροί, αλλά αποχώρησαν 213. Από αυτούς, οι 126 συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ οι 87 παραιτήθηκαν – οι περισσότεροι νέοι επιμελητές, δηλαδή το επιστημονικό «αύριο» του ΕΣΥ. Αυτό αναφέρει σε άρθρο της στην Καθημερινή η Πέννυ Μπουλούτζα.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, όπου για 51 θέσεις που προκηρύχθηκαν, μόλις 18 βρήκαν ενδιαφερόμενους. Όσο για το περίφημο άγονο επίδομα που υποτίθεται ότι θα έφερνε γιατρούς στα νησιά, ο ΠΙΣ το χαρακτηρίζει «ανεπαρκές και αναξιόπιστο», αποκαλύπτοντας το απόλυτο φιάσκο της κυβερνητικής πολιτικής για την υγεία στην περιφέρεια.
ΕΣΥ: Μια δουλειά χωρίς μέλλον
Οι νέοι γιατροί δεν βλέπουν πλέον το ΕΣΥ ως επαγγελματική προοπτική. Οι ελλείψεις, οι χαμηλοί μισθοί, οι εξαντλητικές συνθήκες και η διαρκής υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας οδηγούν τους περισσότερους στην παραίτηση ή τη φυγή στο εξωτερικό. Παρά τις πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις του 2024, η εικόνα παραμένει θλιβερή: προσλήψεις με το σταγονόμετρο, παραιτήσεις κατά κύματα και το ΕΣΥ να γερνάει μαζί με τους γιατρούς του.
Το περιστατικό των Κυθήρων δεν είναι απλώς ένα «μεμονωμένο γεγονός». Είναι ο καθρέφτης της συνολικής κατάρρευσης του ΕΣΥ, ειδικά στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Όσο κι αν η υφυπουργός Υγείας επιλέγει να απαντά με γενικολογίες και «προγράμματα πρόληψης», η πραγματικότητα τη διαψεύδει: το κράτος αποσύρεται, οι γιατροί φεύγουν, οι πολίτες μένουν απροστάτευτοι.