Γενικό Λύκειο Κυθήρων

Οι εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Κυθήρων εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την αιφνιδιαστική προφορική εντολή της ΔΙΔΕ Πειραιά στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, που οδήγησε σε συγχωνεύσεις τμημάτων. Η απόφαση έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές να στοιβάζονται σε τάξεις με 30, 27 και 26 μαθητές, παραβιάζοντας τη νομοθεσία που ορίζει ανώτατο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και ειδικές προϋποθέσεις για μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Επισημαίνεται επίσης η ακαταλληλότητα των αιθουσών, οι οποίες δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής, ιδιαίτερα σε μια σεισμογενή περιοχή όπως τα Κύθηρα. Η συγχώνευση επηρεάζει και τα εργαστήρια, ενώ εκπαιδευτικοί αναγκάζονται σε υπερωρίες και ακούσιες μετακινήσεις. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης, προειδοποιώντας για τις σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης και την ψυχολογία των μαθητών. Διαβάστε την επιστολή των εκπαιδευτικών:

Επιστολή εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Κυθήρων

Κεραυνός εν αιθρία ήταν η αιφνιδιαστική προφορική εντολή που λάβαμε την Τετάρτη 18/9/2024 από τη Δ.Δ.Ε. Πειραιά για συγχώνευση τμημάτων, με αποτέλεσμα οι μαθητές/τριες των τριών τάξεων του Λυκείου μας να στοιβάζονται σε τάξεις των 30 – 27 – 26 ατόμων αντίστοιχα.

Η ως άνω προφορική εντολή προσκρούει στην κείμενη νομοθεσία που ρυθμίζει τον αριθμό μαθητών/-τριών ανά τμήμα, τα θέματα ασφαλείας των μαθητών/-τριών και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, βάσει του άρθρου 116 του νόμου 4610/2019, όσον αφορά τους/τις μαθητές/-τριες της Γ΄ Τάξης Γενικού Λυκείου, ο αριθμός των μαθητών εντός αιθούσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 25, και ουδεμία εξαίρεση προβλέπεται για αυτό.

Σχετικά με τους/τις μαθητές/-τριες της Β΄ Τάξης Γενικού Λυκείου, στο σχολείο μας φοιτούν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή / και αναπηρίες και βάσει του άρθρου 11 του νόμου 4452/2017, το τμήμα πρέπει υποχρεωτικά να χωριστεί.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί μάλιστα ότι υπάρχει πρόσφατη έγκριση του Συμβούλου Ειδικής Αγωγής για χωρισμό των τμημάτων σε αυτήν την τάξη. Τέλος, αναφορικά με τους μαθητές της Α΄ Τάξης Γενικού Λυκείου, στο σχολείο μας η τάξη αυτή αποτελείται από 30 μαθητές/-τριες (με τη συγχώνευση), γεγονός που προσκρούει επίσης στη νομοθεσία, καθώς δεν προβλέπεται η συνύπαρξη 30 μαθητών σε μία αίθουσα. Ακόμα και στην εξαιρετική περίπτωση της προσαύξησης κατά 10% του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, το ποσοστό υπερβαίνει και πάλι τον νόμιμο αριθμό μαθητών/-τριών εντός αιθούσης.

Άλλωστε, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 προβλέπονται 2 τ.μ. δαπέδου (άρα χωρίς έπιπλα) ανά άτομο, όχι ανά μαθητή (άρα του εκπαιδευτικού συμπεριλαμβανομένου), προϋπόθεση που παραβιάζεται από τις υπάρχουσες συνθήκες στις αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου μας, οι οποίες δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένες, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών/-τριών, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται η ασφάλεια και οι συνθήκες υγιεινής και προστασίας των μαθητών/-τριών, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι τα Κύθηρα αποτελούν μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Επιπλέον, αν και εφόσον πραγματοποιηθεί η συγχώνευση των τμημάτων, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια των Φυσικών Επιστημών και της Πληροφορικής ελλείψει του απαιτούμενου χώρου και εξοπλισμού σε αυτά.

Επιπροσθέτως, η συγχώνευση τμημάτων έχει ως φυσικό επακόλουθο την ακούσια και ξαφνική απομάκρυνση Καθηγήτριας Κλασικής Φιλολόγου από το Λύκειο, η 1 οποία μάλιστα είχε αναλάβει μαθήματα υψηλής βαρύτητας στις Κατευθύνσεις της Β΄ και Γ΄ Λυκείου), την τοποθέτησή της στο Γυμνάσιο – άγνωστο γιατί και με τίνος την παρότρυνση -, την εξαναγκαστική συμπλήρωση ωραρίου στο Γυμνάσιο από συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων του Λυκείου και την ανάθεση υπερωριών στους/στις εναπομείναντες/σες καθηγητές/-τριες του Λυκείου, με αποτέλεσμα το ωράριό τους να φτάνει μέχρι και τις 28 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως.

Στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης, εμείς επιστρέφουμε σε εργασιακές συνθήκες άλλων εποχών;

Τους μαθητές και τις μαθήτριες τους σκέφτεται άραγε κανείς;

Ειδικά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου βρίσκονται μετέωροι/-ες, γεγονός που τους προσθέτει επιπλέον άγχος στην ήδη επιβεβαρημένη λόγω πανελλαδικών εξετάσεων ψυχολογία τους.

Πώς μπορεί ο/η εκπαιδευτικός με συγχωνευμένα τμήματα να φέρει εις πέρας το διδακτικό και παιδαγωγικό του/της έργο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας τις μαθησιακές δυσκολίες ή/και αναπηρίες που αντιμετωπίζουν κάποιοι/-ες μαθητές/-τριες;

Και το σπουδαιότερο: αναρωτήθηκε κανείς με την απώλεια τόσων διδακτικών ωρών από το Λύκειο, πότε και πώς θα ολοκληρωθεί η ύλη στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των Κατευθύνσεων ή στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται με Τράπεζα Θεμάτων;

Ή μήπως να επαναπαυθούμε ότι οι μαθητές θα διδαχθούν την ύλη στα Φροντιστήρια;

Είναι αυτό δημόσιο σχολείο που παρέχει στους μαθητές ίσες ευκαιρίες;

Για ακόμα μία φορά το δημόσιο σχολείο ουραγός στο εκπαιδευτικό μας σύστημα!!!!

Στο ίδιο έργο θεατές εδώ και πολλά χρόνια!!!!!

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × three =