Η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024 είχε αρκετή ένταση και κάλυψε πληθώρα θεμάτων που απασχολούν το νησί, με επίκεντρο ζητήματα υποδομών, ειδικά γύρω από την ύδρευση και την αποχέτευση. Η συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική αφού καταγγέλθηκε παράνομη διακίνηση νερού του Δήμου Κυθήρων, την ίδια περίοδο που υπήρχε πρόβλημα ύδρευσης σε συγκεκριμένους οικισμούς. Ταυτόχρονα προβληματισμό προξένησε η αιφνίδια διακοπή βιντεοσκόπησης της συνεδρίασης η οποία συνέβη αμέσως μετά την καταγγελία για «κλοπή» νερού.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

Για άλλη μια φορά ήταν απόντες από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ.Χαρχαλάκης και η πλειοψηφία των μελών της συμπολίτευσης. Παρόντες οι δύο αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Ζαντιώτης και Γεώργιος Στρατηγός, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κασιμάτης. Οι δύο τελευταίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης (Zoom). Με λίγα λόγια στην αίθουσα συνεδρίασης από την δημοτική πλειοψηφία παρών ήταν μόνο ο κ.Ζαντιώτης…

Αυτός που ανέλαβε να απαντήσει επί του συνόλου των θεμάτων που ετέθησαν ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ.Ζαντιώτης. Κυριάρχησαν τα θέματα που αφορούν τις συχνές βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης. Ο κ. Ζαντιώτης τόνισε ότι από την αρχή του έτους αποκαταστάθηκαν πάνω από 350 βλάβες, αλλά παραδέχθηκε ότι το δίκτυο ύδρευσης είναι παλιό και χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Υπήρξε έντονη κριτική από δημοτικούς συμβούλους για την ανεπαρκή στελέχωση της υπηρεσίας ύδρευσης, καθώς και για την έλλειψη προληπτικών ενεργειών για την αποφυγή προβλημάτων.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα προβλήματα παροχής νερού σε κοινότητες του νησιού, με την αντιπολίτευση να καταλογίζει στη διοίκηση κακοδιαχείριση και έλλειψη συντονισμού, (ειδικά στην Αγία Πελαγία, τα Φριλιγκιάνικα, τα Αρωνιάδικα, τα Αλοϊζιάνικα, τα Καστρισιάνικα, τα Ξερονιάματα). Η δημοτική αρχή επικαλέστηκε τεχνικά προβλήματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Άλλο θέμα ήταν η διαχείριση και η συντήρηση των αφαλατώσεων, με ερωτήματα να προκύπτουν για το κόστος λειτουργίας και το μοντέλο διαχείρισης των μονάδων αφαλάτωσης. Η απάντηση ήταν ότι γίνεται προσπάθεια μείωσης του κόστους μέσω πιθανών λύσεων, όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την υποστήριξη των μονάδων. Το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η συζήτηση για το κόστος και τη βιωσιμότητα των αφαλατώσεων θα συνεχιστεί.

Συνολικά, η συνεδρίαση έκλεισε με επιμέρους ζητήματα που αφορούσαν τοπικές πρωτοβουλίες, όπως η ανάγκη βελτίωσης των χώρων στάθμευσης στον Ποταμό και η εξεύρεση λύσεων για τις πολυάριθμες βλάβες του δικτύου ύδρευσης. Ωστόσο, αρκετά ερωτήματα έμειναν ανοικτά και αναμένεται να επανέλθουν σε μελλοντικές συνεδριάσεις.

Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης «έπεσε βόμβα» με την καταγγελία για «κλοπή» νερού του Δήμου Κυθήρων. Όπως ειπώθηκε υπάρχει παράνομη χρήση του δημοτικού νερού από ιδιωτικά βυτία, τα οποία γεμίζουν από δημοτικές γεωτρήσεις και στη συνέχεια μεταπωλούν το νερό σε ιδιώτες. Η πρακτική αυτή έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες στους κατοίκους καθώς πρόκειται για έναν φυσικό πόρο πολύτιμο και περιορισμένο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η ζήτηση για νερό είναι αυξημένη λόγω του τουρισμού.

Ο κ. Μαραβέγιας, πρόεδρος της κοινότητας Φριλιγκιανίκων, ρώτησε συγκεκριμένα τον κ. Ζαντιώτη: «Έχω απορία οι γεωτρήσεις υποφέρουν. Τα βυτία που γεμίζουν νερό από τις γεωτρήσεις και τα πουλάνε ιδιωτικά πληρώνουν το δήμο για το νερό που παίρνουν; Εννοώ… φωνάζω ένα βυτίο να μου γεμίσει την πισίνα που έχω στο σπίτι μου πάει στη γεώτρηση του Διακοφτίου γεμίζει το βυτίο και μου το φέρνει. Παίρνει 150, 200, 300€ δεν ξέρω πώς… Πληρώνει στο Δήμο αυτό;».

Ο κ. Ζαντιώτης απάντησε: «Εγώ δεν το ξέρω αν γίνεται αυτό το πράγμα. Εσείς ξέρετε ότι γίνεται αυτό το πράγμα;».

Μαραβέγιας: «Ιδιωτικά; Όλο το καλοκαίρι αυτό γίνεται».

Ζαντιώτης: «Δηλαδή τι γίνεται; Για πες μου»

«Κλοπή» απαντάει παρεμβαίνοντας ο κ. Σουρής. Ο κ. Μαραβέγιας επέμεινε: Γεμίζουν τα βυτία και πουλάνε το νερό.

Ζαντιώτης: «Από πού;».

Μαραβέγιας: «Από παντού!»

Στο σημείο αυτό, ο Αντιδήμαρχος κ. Στρατηγός, εκ του μακρώθεν(zoom), ζήτησε να παρέμβει και πήρε τον λόγο: «Ξέρω ότι υπάρχει μία ιδιωτική, ένας τουλάχιστον από τους οποίους κάνει αυτή τη δουλειά, ξέρω ότι έχει ιδιωτική γεώτρηση, δεν μπορώ να μιλήσω για όλους…».

Τότε αιφνιδίως διεκόπη η βιντεοσκόπηση της συνεδρίασης (χωρίς να είναι γνωστό αν υπήρχε παράλληλα άλλη, προβλεπόμενη από τον κανονισμό, καταγραφή για τα πρακτικά της συνεδρίασης)!!! Αυτό διαπιστώνεται από το βίντεο που ανέβηκε στο επίσημο κανάλι του Δήμου Κυθήρων στην πλατφόρμα Youtube, από το οποίο μπορεί κανείς να διαπιστώσει το «τέλος» της συνεδρίασης, κι ενώ συνεχιζόταν η συζήτηση για το θέμα… Δεν έχει καταγραφεί κανένα σημείο όπου ο πρόεδρος κηρύσσει τη λήξη της συνεδρίασης.

Ας δούμε όμως πώς συνεχίστηκε η συζήτηση:

Αμέσως μετά τον κ. Στρατηγό παρενέβη ο κ. Σουρής και διευκρίνισε: «Δεν μιλάμε για το νόμιμο, μιλάμε για τους παράνομους, μιλάμε για τους πειρατές».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έδειξε να μην καταλαβαίνει το θέμα και ο κ. Σουρής επανήλθε λέγοντας: «Υπάρχουν ιδιώτες που παίρνουν το νερό της γεώτρησης του Δήμου Κυθήρων και το πουλάνε σε σπίτια. Το νερό το παίρνουν από το Δήμο. Ο Δήμος εισπράττει γι αυτό; Αν δεν πληρώνουν είναι κλοπή. Αν πληρώνουν τότε το κλείνουμε εδώ το θέμα».

Ο κ. Ζαντιώτης απάντησε πως δεν ξέρει ότι γίνεται αυτό το πράγμα. Αμέσως μετά, άγνοια για το καταγγελόμενο θέμα δήλωσε και ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Καψάλης.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρότι τοποθετήθηκαν επί του θέματος οι Αντιδήμαρχοι, όσο και οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, δεν ετέθη από κανέναν το αίτημα να ελεγχθούν όσα αναφέρθηκαν περί κλοπής και παράνομης μεταφοράς νερού. Γι’ αυτό ενδιαφέρον θα έχει σε τι ενέργειες θα προβούν ο Δήμαρχος Κυθήρων και οι παρατάξεις σχετικά.

Το Kythera.News έχει καταγράψει την συνεδρίαση και ασφαλώς την επίμαχη συζήτηση και όσα συνέβησαν και μετά (Θα επανέλθουμε με νεότερο ρεπορτάζ για το θέμα που έχει προκύψει με υπόθεση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας). Η καταγραφή είναι εκ φύσεως δημόσια, σε δημόσιο χώρο και ανεξαρτήτως λήξης της συνεδρίασης (που δεν κηρρύχθηκε ποτέ η λήξη της), θεωρούμε καθήκον μας να ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν και αφορούν τη δημόσια σφαίρα.

Σε δημόσιο χώρο και ιδιαίτερα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μπορεί κανείς να απαγορεύει την καταγραφή ή να βεβαιώνει ότι η «συζήτηση δεν καταγράφεται». Εάν υπάρχουν αντιρρήσεις από τους αιρετούς επ’ αυτού, ας αναζητήσουν τη γνωμοδότηση της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και εμείς είμαστε εδώ για να την ακούσουμε μαζί τους.

Κλείνοντας, θα θέσουμε κάποια ερωτήματα προς κάθε παράταξη, κάθε αιρετό, και ελπίζουμε να απαντηθούν ώστε να μπορέσουν οι αναγνώστες μας να έχουν πληρέστερη ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην Διοίκηση του Δήμου, καθώς και στη διαχείρηση του ζητήματος της ύδρευσης:

  • Γιατί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης δεν παρέστη ως όφειλε ο αρμόδιος γραμματέας; Συνήθως, όταν ο γραμματέας δεν είναι σε θέση να παρευρεθεί, γίνεται ειδοποίηση και αναλαμβάνει άλλος υπάλληλος του δήμου να αναπληρώσει τον ρόλο του για να μην υπάρξει διακοπή στη διαδικασία της συνεδρίασης.
  • Ποιος κατέγραψε τα πρόχειρα πρακτικά όπως θα έπρεπε;
  • Πώς και από ποιον διενεργείται η υπηρεσία καταγραφής – μαγνητοσκόπησης της συνεδρίασης για τα πρακτικά; Γιατί δεν βρίσκεται στην αίθουσα ο καταγράφων τις συνεδριάσεις;
  • Πώς και από ποιον διενεργείται η υπηρεσία τηλεδιάσκεψης (με χρήση τεχνολογίας ZOOM). Γιατί δεν βρίσκεται στην αίθουσα;
  • Υπάρχει καταστρατήγηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου; Αποδέχεται η ηγεσία του Δήμου την απόκρυψη θεμάτων, όπως αυτού που ετέθη από το δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Μαριάτο, τόσο δια αλληλογραφίας στον Πρόεδρο του Δ.Σ, εν συνεχεία στο σώμα, και προφορικώς και δημοσίως στο «περιθώριο» της συνεδρίασης; (δεδομένου ότι διεκόπη η καταγραφή της συνεδρίασης χωρίς επισήμως να έχει κηρυχθεί η λήξη της; Αναφερόμαστε στο θέμα σχετικά με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, που όπως γνωρίζουμε αφαιρέθηκε από την λογοδοσία και φυσικά θα επανέλθουμε).
  • Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να ελεγχθεί η καταγγελία περί «παράνομης διακίνησης νερού – κλοπής» ώστε να διαφυλαχθεί και προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και η δημόσια υγεία;

Συμπερασματικά από τα παραπάνω, ο Δήμος διέρχεται μία σοβαρή διοικητική κρίση.

  • Γιατί ο Δήμαρχος είναι μονίμως απών από τις συνεδριάσεις του ανώτερου θεσμικού οργάνου;

Συνοψίζοντας, η τελευταία συνεδρίαση αναδεικνύει τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των κοινών αγαθών, όπως το νερό, και την ανάγκη για διαφάνεια και υπευθυνότητα στη χρήση τους. Το δημοτικό συμβούλιο είναι αντιμέτωπο με τις προκλήσεις που υπάρχουν και κατά την κρίση μας, φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Το Kythera.News είναι εδώ για να καταγράψει όσα συμβαίνουν, αλλά συγχρόνως να συμβάλει εκ της θεσμικής του θέσης στη ομαλή και απρόσκοπτη ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών.

Ότι συμβαίνει, ανεβαίνει εδώ.

Υ.Γ:

Επισυνάπτουμε την Εγκύκλιο: 98 (Α.Π.: 8182/26.01.2024) του Υπουργείου Εσωτερικών περί Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να ενημερωθούν καλύτερα οι αρμόδιοι.

 

Φωτογραφίες των συμμετεχόντων στο περιθώριο της συνεδρίασης

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen + two =