Stock trading chart. Made with analog vintage lens, Leica APO Macro Elmarit-R 2.8 100mm (Year: 1993)
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Τί πιο εύκολο να μιλήσει κάποιος για «φούσκα» κάθε φορά που τα χρηματιστήρια κατρακυλάνε στα τάρταρα. Το δύσκολο είναι να εντοπίσει ο καθένας μας το «σημείο» από όπου άρχισε να ξηλώνεται – γι’ άλλη μια φορά- η αυταπάτη της αέναης κερδοφορίας των «χαρτιών».

Οι αγορές λειτουργούν σε πραγματικότητα που είναι «παραμετρική».

Το ασταθές οικοδόμημά τους είναι θεμελιωμένο πάνω στην κινούμενη άμμο της προσδοκίας και του φόβου, οι δυνάμεις που επιδρούν είναι άπειρες και αλληλοεπιδρούσες.

Ένα είναι σίγουρο και βέβαιο. Κάθε κραχ, μικρό ή μεγάλο, τοπικό ή ευρύτερο, περιορισμένο ή ανεξέλεγκτο, έχει την αιτία και την αφετηρία του. Η πορεία «των αγορών» είναι σε μεγάλο βαθμό αντανάκλαση της ψυχολογίας και των ενστικτωδών αντιδράσεων «της μάζας».

Το πρωί της Δευτέρας αυτή η «μάζα» καταλήφθηκε πάλι από πανικό. Οι αριθμοί τρελάθηκαν αναβόσβηναν στις οθόνες των πινάκων συναλλαγών προκαλούσαν τρόμο και σοκ ακόμη και στους βετεράνους των αγορών, σχολιάζε χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Στο Τόκιο, ο Nikkei υποχώρησε κατά 12%. Στη Σεούλ, το Kospi βυθίστηκε 9%. Και όταν χτύπησε το κουδούνι έναρξης των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη, ο Nasdaq έκανε βουτιά 6% …“με το καλημέρα”. Τα κρυπτονομίσματα είχαν φυσικά την ίδια «τύχη» ενώ ο VIX, ένας δείκτης μεταβλητότητας του χρηματιστηρίου, εκτοξεύτηκε στα ύψη. Οι επενδυτές δεν είχαν άλλη επιλογή σχημάτιζαν ουρά στο γκισέ για τα κρατικά ομόλογα, το πιο ασφαλές καταφύγιο όταν ξεσπούν τέτοιου είδους ξαφνικές “θύελλες”.

Τρεις συνεδριάσεις χρειάστηκαν και ο Nikkei έχασε το ένα πέμπτο της αξίας του! Τη Δευτέρα υποχώρησε 12,4% σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση του ιστορικά και τη μεγαλύτερη από το κραχ της περιβόητης «Μαύρης Δευτέρας», τον Οκτώβριο του 1987.

Εν μέρει, το κατρακύλισμα οφείλεται στην πρόσφατη ανάκαμψη του γεν αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Τώρα οι επενδυτές αναγκάζονται να “αναπροσαρμοστούν” χωρίς το επιπλέον μαξιλάρι του νομίσματος που βοήθησε πάρα πολύ τους μεγάλους εξαγωγείς της χώρας. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, το ιαπωνικό χρηματιστήριο θεωρούνταν παγκόσμια πρωτοτυπία, καμάρι έχοντας προσφέρει αποδόσεις την περσυνή χρονιά – μέσα πολέμους και πληθωρισμό- της τάξης του σχεδόν 30% (!) ενώ μόλις τον περασμένο μήνα ο Nikkei είχε σκαρφαλώσει σε ιστορικό υψηλό.

Στην Ασία οι αγορές ανάκαμψαν σχετικά, τα χαμόγελα έχουν επανέλθει δειλά δειλά Η αγωνία όμως, είναι ακόμη στα ύψη. Τα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια (!) που σε μια μέρα πήρε μαζί του ο αέρας είναι για πολλούς το αποτέλεσμα της “μεγάλης χαλάρωσης” Προφανώς τα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ήταν αέρας εγκλωβισμένος στη φούσκα  που έσκασε και έφυγε στην ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν αιτίες που προκάλεσαν το τελευταίο μίνι-κραχ;

Φυσικά υπάρχουν δεν τρελάθηκαν και ξεπουλάνε χαρτιά

Η ξαφνική και απρόσμενη άνοδος των επιτοκίων στην Ιαπωνία, οι φόβοι για επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ- τους φούντωσαν πρόσφατα απογοητευτικά, στοιχεία για την αγορά εργασίας- και μια ακόμη τεχνολογική φούσκα, της Τεχνητής Νοημοσύνης αυτή τη φορά, που «έσκασε» με την ξαφνική αναγγελία της Intel – του μεγαλύτερου κατασκευαστή μικροεπεξεργαστών στον κόσμο- ότι έχει προγραμματίσει 15.000 απολύσεις άμεσα. Οι παροικούντες της Γουόλ Στριτ γνώριζαν από πολύ ποιο πριν ότι έχει δημιουργηθεί «συνωστισμός» στον κλάδο των «Υψηλής Τεχνολογίας» από τις όλο και ποιο πολύ αυξανόμενες προσδοκίες για το εμπορικό μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, ακριβώς όπως συνέβη με τον  πυρετό του χρυσού τον 19ο αιώνα.

«Υπερτιμημένες» εδώ και καιρό αξιολογούνται οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ. Πάνω σε αυτό ήρθαν να προστεθούν οι αμφιβολίες για την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι επενδύσεις στην οποία συνεπάγονται υψηλό κόστος σήμερα για αβέβαιες αποδόσεις στο μέλλον. Το ένα μετά το άλλο συνέθεσαν το παζλ, η μακαριότητα και ηρεμία των επενδυτών άρχισε να δείχνει αφέλεια, αυξάνοντας την αίσθησή τους ότι έριξαν τα λεφτά τους σ’ ένα στοίχημα αμφίβολο και παρακινδυνευμένο.

Έρχεται λοιπόν και ο πιο διάσημος επενδυτής στον κόσμο, ο Γουόρεν Μπάφετ, “ξεφορτώνετε” πρόσφατα τις μισές από τις μετοχές της Apple που είχε στο χαρτοφυλάκιο του. Το τρομακτικό συναίσθημα επιδεινώθηκε απ’ αυτήν την είδηση. Η επενδυτική εταιρία του, η Berkshire Hathaway, αποκάλυψε ότι οι συμμετοχές της στην Apple στο τέλος του τριμήνου μειώθηκαν από 790 εκατομμύρια μετοχές σε 400 εκατομμύρια. Το ξαφνικό ξεπούλημα είναι απορίας άξιο όχι μόνο για τον Μπάφετ που είναι γνωστός για την μακρόπνοη επενδυτική στρατηγική του όσο και για το ίδιο το «χαρτί» της Apple που παραμένει πάντα ένας σπουδαίος και περιζήτητος τίτλος.

Μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας κάνοντας τους επενδυτές νευρικούς στα όρια της απώλειας ψυχραιμίας.

Ενώ υποτίθεται ο κόσμος οδεύει σε μια εποχή όπου θα υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για εξελιγμένους μικροεπεξεργαστές οι οποίοι θα “τρέχουν” τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, η Intel, τουλάχιστον για την ώρα, φρέναρε τις προσδοκίες των στοιχηματιών της ψηφιακής, νέας κοσμογονίας. Ανακοίνωσε τα σχέδια της να περικόψει ένα τεράστιο μέρος του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού, σχεδόν 15.000, σε μια προσπάθεια, όπως υποστήριξαν τα στελέχη της, να καλυφθεί η διαφορά κόστους με τους ανταγωνιστές της. Όσοι, λοιπόν, θεωρούσαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα σημάνει τη νέα βιομηχανική επανάσταση κι έσπευσαν να επενδύσουν πρόωρα σ΄ αυτή, γεύτηκαν τη μεγάλη απογοήτευση.

Προστέθηκαν, την περασμένη Παρασκευή, τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πορεία της αγοράς εργασίας, ενέτειναν το κακό κλίμα. Οι Αμερικανοί εργοδότες δημιούργησαν 114.000 νέες θέσεις τον Ιούλιο, κάτι που ήταν πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες για 175.000. Το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε επίσης στο 4,3%, σε υψηλό σχεδόν τριών ετών. Όλα αυτά, αθροιστικά και συνδυαστικά, επιβεβαίωσαν τους φόβους των αγορών ότι οι ΗΠΑ οδεύουν τώρα προς την ύφεση.

Δημιουργός του άρθρου:

panagiotis-koumoundouros
Συντονιστής ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − eight =