Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα:
-Οι συγκοινωνίες αποτελούν στρατηγικό στόχο για την διατήρηση του πληθυσμού μιας περιοχής αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη.
-Οι συγκοινωνίες των Κυθήρων βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Το πλοίο που μας συνδέει με Πειραιά είναι επιεικώς ακατάλληλο, ενώ τα αεροπλάνα που μπορούν να προσεγγίσουν τον κρατικό αερολιμένα «Αλέξανδρος Ωνάσης» είναι λίγα, μικρά και με ακριβό εισιτήριο.
Επομένως είναι ζωτικής σημασίας η βελτίωση των συγκοινωνιών. Ειδικά οι αερομεταφορές έχουν αναδειχθεί σε ένα εύκολο και (υπό ορισμένες προϋποθέσεις) οικονομικά προσιτό τρόπο μετακίνησης. Είναι και «μονόδρομος» όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει ολιγοήμερες μετακινήσεις (πχ για Σαββατοκύριακα ή τριήμερα).
Για την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί μια από τις δύο ανθούσες «βιομηχανίες» (η άλλη είναι το real estate). Οι αερομεταφορές στηρίζουν τον τουρισμό.
Για τα Κύθηρα οι αερομεταφορές μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην διατήρηση του πληθυσμού και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε πτήσεις τσάρτερ από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες διεύρυναν την τουριστική περίοδο. Οι πτήσεις αυτές έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι είναι γνωστοί…
Απαραίτητη προυπόθεση για την επαναφορά των πτήσεων τσάρτερ από το εξωτερικό, αλλά και για τη διευκόλυνση περισσοτέρων Ελλήνων να επισκεφθούν τα Κύθηρα αποτελεί η επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης (και όχι του αεροδιαδρόμου κύριε Περιφερειάρχα)… Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα του συνόλου του τουριστικού κλάδου, της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κυθηρίων, αλλά και των φίλων των νησιών μας.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που αντιτίθενται στην επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης, κυρίως για λόγους που συνδέονται με την προστασία της ορνιθοπανίδας. Σέβομαι απόλυτα τις απόψεις τους αλλά και τους ίδιους. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν λύσεις που και την φύση προστατεύουν και δεν εμποδίζουν την βελτίωση μιας κρίσιμης για τους κατοίκους των Κυθήρων υποδομής. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με την ανάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτή θα μας υποδείξει το αν, που και πως μπορεί να προγραμματισθεί η επέκταση του διαδρόμου.
Οι αιτιάσεις που άκουσα από τον Περιφερειάρχη κ.Χαρδαλιά και τον περιφερειακό σύμβουλο. Κ.Κατσικάρη είναι κατώτερες του επιπέδου τους. Δεν μπορεί να υποστηρίζουν στα σοβαρά ότι «μου είπε κάποιος φίλος μου ότι δεν θα περάσει από το ΣτΕ» ή «αντιτίθενται κάτοικοι για ίδια συμφέροντα».
Ειδικά σε ότι αφορά τον περιφερειάρχη δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον δήθεν «υπερτουρισμό». Αν ο περιφερειάρχης Αττικής κάνει λόγο για υπερτουρισμό στα Κύθηρα, τι πρέπει να λέει για την Ύδρα, τις Σπέτσες, την Αίγινα, τι πρέπει να λέει για την Ακρόπολη και το Θησείο; Είναι σοβαρή προσέγγιση αυτή; Πως ο ίδιος σκέφτεται την περιβόητη ανάπτυξη στα Κύθηρα; Χωρίς τουρισμό; Εκτός και αν ψάχνει να βρεί τρόπους για να «χρυσώσει το χάπι» της μη έγκρισης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης. Άλλωστε επίκληση στον όρο υπερτουρισμο κάνουν όσοι στην ουσία δεν θέλουν τουρισμό γιατί μεταβάλλει τις συνθήκες διαβίωσης όλου του περιβάλλοντος (και των κατοίκων ….). Ο ρόλος της διοίκησης είναι να δίνει λύσεις ώστε και το τουριστικό προϊόν να αναπτύσσεται και οι συνθήκες διαβίωσης να μην μεταβάλλονται.
Ο κ.Περιφερειάρχης ζήτησε προτάσεις. Εμείς του λέμε ότι είναι δική του δουλειά να βρεί τον νόμιμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο για να υλοποιηθεί η επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης. Είναι φαιδρό να προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση ή στα ΜΜΕ που του ασκούν κριτική. Όσοι πολιτεύονται με αλαζονεία και αυτοθαυμασμό, κάποια στιγμή το πληρώνουν…
Να είμαστε σαφείς: Η επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης είναι ένα από τα δυο-τρία σημαντικότερα έργα που πρέπει άμεσα να γίνουν στα νησιά μας. Πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και με λήψη όλων των μέτρων που θα προτείνουν οι επιστήμονες. Όμως υπάρχει κάτι που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει:
Κομμάτι του περιβάλλοντος είναι και ο άνθρωπος. Σε Κύθηρα και Αντικύθηρα αυτό το είδος είναι υπό διωγμό, συνεχώς συρρικνώνεται και απειλείται. Ειδικά οι νέοι εγκαταλείπουν μαζικά τα νησιά μας. Μέτρα για την προστασία τους θα δούμε; Μέτρα για να διατηρηθεί ένα ανθρώπινο οικοσύστημα το οποίο θα μας «χωράει» όλους, θα δούμε; Εκεί θα κριθούν οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι.
Λυπούμαστε που τους χαλάμε την ησυχία με τις διεκδικήσεις μας, αλλά είναι γνωστό ότι η μεγαλύτερη ησυχία υπάρχει στα νεκροταφεία…
ΥΓ. Όταν ο περιφερειάρχης έφθασε στον αερολιμένα «Αλέξανδρος Ωνάσης», τον περίμεναν πολλοί εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων για να διαμαρτυρηθούν. Ένας από αυτούς έκανε λόγο για ευθύνες της κυβέρνησης και της ΝΔ. Ο Περιφερειάρχης αντέτεινε ότι βρίσκεται στα Κύθηρα όχι ως εκπρόσωπος της ΝΔ, αλλά με τη θεσμική του ιδιότητα για να λύσει προβλήματα. Μια ημέρα μετά επισκέφθηκε τα γραφεία της ΤΟ της ΝΔ…
Γιάννης Κορωναίος, δημοσιογράφος.
Δημιουργός του άρθρου:
Δημοσιογράφος