διακόφτι

Η πιο κάτω εικόνα δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Δεκεμβρίου της εφημερίδας «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ». Συνοδευόταν με την εξήγηση πως την «κατασκεύασα» με τις υποδείξεις τριών Καπετάνιων πλοίων που έρχονταν και έδεναν στο Διακόφτι, για το πώς θα γίνει το λιμάνι του ασφαλές. Μετά από λίγες ημέρες έγινε το ατύχημα του πλοίου Aqua Jewel, που τόσο έβλαψε το νησί μας. Κάποιοι θυμήθηκαν το άρθρο και το σχέδιο του λιμανιού και τα αναδημοσίευσαν, δίχως να αναφέρουν την πηγή από όπου το έλαβαν. Αυτό, πραγματικά, ΔΕΝ με ενόχλησε, μα με στενοχωρεί που τώρα που αναμοχλεύεται το θέμα της ασφάλειας των λιμανιών μας, δεν μαθαίνουμε κάτι συγκεκριμένο για αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων στο κύριο λιμάνι του νησιού μας. Το καλό λιμάνι προσελκύει καλύτερα πλοία, ενώ τα απωθεί ένα μη ασφαλές. Αυτό είναι αυτονόητο και δεν επεκτείνομαι, μιας και αναλύω το θέμα στα «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ». Επειδή αυτόν τον καιρό αναμοχλεύονται και τα δρομολόγια και προκηρύσσονται οι άγονες γραμμές που αφορούν στο νησί μας, θα σας μεταφέρω μέρος σημειώματός μου που δημοσιεύτηκε επίσης στα «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ», πριν εφτά χρόνια με τίτλο: ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ.

«… 2. Το τμήμα της γραμμή Πειραιάς – Κύθηρα ασφαλώς απαιτεί πολύ μικρότερη επιδότηση από τη γραμμή που φτάνει μέχρι τα Αντικύθηρα και την Κρήτη. Αυτή το τμήμα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί. Ένα σύγχρονο (ταχύπλοο) πλοίο μπορεί να εξασφαλίσει χρόνο μεταξύ άλλων δρομολογίων του, να έρχεται, δηλαδή, μέχρι τα Κύθηρα και να επιστέφει αμέσως στον Πειραιά. Αυτό πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, με διαφορετικά πλοία, ώστε να μη προκύπτει διακοπή κατά την ετήσια ακινησία τους.

3. Οι γραμμές του τριγώνου Κύθηρα, Πελοπόννησος, Κρήτη, με ενδιάμεσο σταθμό τα Αντικύθηρα, πρέπει να ανατεθούν σε άλλο πλοίο, που θα λαμβάνει τις επιδοτήσεις που αναλογούν για δύο υποχρεωτικές προσεγγίσεις την εβδομάδα. Τους θερινούς μήνες και όποτε άλλοτε υπάρχει αυξημένο επιβατηγό φορτίο, το πλοίο θα αυξάνει, κατά βούληση, τα δρομολόγιά του προς τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη κίνηση.

Με τον τρόπο αυτόν οι επιδοτήσεις, αθροιστικά, θα μπορούν να μειωθούν αφού κανένα πλοίο, μόνο του, δεν θα σηκώνει το βάρος πολλών μιλίων κάθε βδομάδα με ελάχιστους επιβάτες.

4.Για τους επιβάτες από και προς τα Αντικύθηρα θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη ανταπόκρισης των δύο πλοίων…».
Δεν θεωρώ τέλεια μια τέτοια προσέγγιση, ίσως, όμως, να λύνει κάποια προβλήματα. Το ξαναπροτείνω για τροφή στη σκέψη των πιο ειδικών, που είναι επιφορτισμένοι να βελτιώνουν το συγκοινωνιακό πρόβλημα των Κυθήρων.

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × five =