Πόσοι αλήθεια από αυτούς που έχουν περπατήσει στους δρόμους της Ηλιούπολης, έχουν παρατηρήσει ότι δεν συναντούν συχνά αδέσποτα σκυλάκια;… Και όσοι το έχουν παρατηρήσει, αναρωτήθηκαν γιατί συμβαίνει αυτό;… Άραγε πόσα αδέσποτα γατάκια φιλοξενούνται στην πόλη;… Υπάρχει τρόπος να μετρηθούν, ώστε να γίνει εφικτή η φροντίδα τους;…
Ο συγκεκριμένος δήμος έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία φιλοζωικής κουλτούρας και διαχείρισης του τόσο ιδιαίτερου αυτού θέματος, που προβλέπει μια σειρά από δράσεις και καινοτόμες πρακτικές, μεταξύ των οποίων είναι και η δημοτική αναγνώριση όσων πολιτών από μόνοι τους ταΐζουν αδέσποτα στους δρόμους. Τους εκδίδει ειδική ταυτότητα, τους ενισχύει με τροφές και καταγράφει τα σημεία σίτισης, ώστε και καλύτερη επίβλεψη της κατάστασης να έχει, αλλά και να μην προκύπτουν άλλου είδους προβλήματα (π.χ. αντιπαραθέσεις με άλλους πολίτες, που αντιμετωπίζουν ως εστίες μόλυνσης τα σημεία σίτισης), ενώ μέσω αυτής της διαδικασίας μπορεί να μεριμνά καλύτερα και για την κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων, με τα αποτελέσματα να είναι όντως εντυπωσιακά. Παράλληλα επισφράγισε τη στενή συνεργασία του με μία από τους παλαιότερες και πιο δραστήριες φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας, τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης (ΖΕΗ).
Με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Χατζηδάκη, μεταξύ άλλων ο δήμος Ηλιούπολης:
– Δημιούργησε και διαρκώς διευρύνει ένα επίσημο Δημοτικό Μητρώο πολιτών-φροντιστών αδέσποτων ζώων, τους οποίους εφοδιάζει με προσωπική ταυτότητα φροντιστή για τη διευκόλυνση της άσκησης της εθελοντικής τους δράσης κάτω από την προστασία του δήμου. Μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί 142 φροντιστές αδέσποτων ζώων, έχουν καταγραφεί 2.996 αδέσποτες γάτες σε 200 ενεργές «αποικίες», που επιβλέπονται από εθελοντές και τον δήμο.
– Χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους νέο πρόγραμμα κτηνιατρικών υπηρεσιών και στειρώσεων αδέσποτων ζώων ύψους 50.000 ευρώ, με αύξηση της σχετικής ετήσιας δαπάνης περισσότερο από 100%.
– Έγιναν περισσότερες από 300 στειρώσεις το 2020, προγραμματίζονται άλλες 400 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και θα συνεχιστούν αυξητικά.
– Υλοποίησε έως τώρα τρεις διανομές τροφών συνολικής ποσότητας δέκα τόνων, προς τους πολίτες-φροντιστές που προθυμοποιήθηκαν να ενταχθούν στο Δημοτικό Μητρώο.
– Ενίσχυσε με ειδικές τροφές και φάρμακα τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης.
– Με την κάρτα φροντιστή νομιμοποίησε τους εθελοντές και δημιούργησε ένα πλαίσιο προστασίας των αδέσποτων από κακόβουλες ενέργειες, με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας.
– Έχει ήδη γίνει επιτυχημένη διακριτική διαχείριση και επίλυση δεκάδων καταγγελιών κακοποίησης ή εκφοβισμού.
Και για το 2021, ο δήμος Ηλιούπολης προγραμματίζει:
– Την εγκατάσταση σκευών σίτισης-πότισης και μικρών σπιτιών για τα αδέσποτα σε αρκετά σημεία της πόλης.
– Την ολοκληρωμένη ψηφιακή διαχείριση του προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα, με κατάλληλο λογισμικό.
– Την ίδρυση τμήματος Αστικής Πανίδας με κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό.
– Καμπάνια κοινωνικής ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας φιλοζωικής συνείδησης, αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Ως δήμος αναγνωρίζουμε την τεράστια εθελοντική προσφορά των συνδημοτών μας στη φροντίδα των αδέσποτων. Μεθοδικά και σταδιακά αναλαμβάνουμε την ευθύνη και το οικονομικό βάρος, με ξεκάθαρο στόχο να αποτελεί η Ηλιούπολη πρότυπο φιλοζωικής κουλτούρας και προστασίας των αδέσποτων ζώων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αποστόλης Στασινόπουλος, και συνεχίζει:
«Η ευθύνη φροντίδας σχετικά με τα αδέσποτα πέρασε στους δήμους εδώ και εννιά χρόνια, όμως αυτό έγινε χωρίς να υπάρχουν πλάνα, σχεδιασμός, αρμόδιες υπηρεσίες, υποδομές, δηλαδή οι δήμοι ανέλαβαν τύποις την ευθύνη. Ωστόσο, καθημερινά γίνονταν πολλά τηλεφωνήματα από δημότες που ανέφεραν ότι αδέσποτα χρειάζονται φροντίδα ή κακοποιούνται, έπρεπε λοιπόν οι δήμοι να οργανωθούν σε αυτό το ζήτημα για να ανταπεξέλθουν ουσιαστικά σ’ ένα θέμα σημαντικό και καθημερινό, που αφορά όλες τις περιοχές».
Και σχετικά με τη ΖΕΗ προσθέτει: «Είναι η πιο παλιά και από τις πιο δραστήριες φιλοζωικές ενώσεις και δραστηριοποιείται και εκτός Ηλιούπολης. Είχε παραδοσιακά μια καλή συνεργασία με τον δήμο και έχει υπογραφεί πρωτόκολλο, όμως από το 2019 η συνεργασία αυτή πήρε μια νέα τροπή. Στην πρώτη περίοδο της καραντίνας τα μέλη της δεν μπορούσαν να κινηθούν για τη φροντίδα των αδέσποτων και τότε ο δήμος μερίμνησε, ώστε να αποκτήσουν ασφαλή και καθ’ όλα νόμιμη άδεια μετακίνησης. Η ΖΕΗ με τα ειδικά καταφύγια που έχει δημιουργήσει, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τα αδέσποτα σκυλάκια, να τα φροντίσει και να τα οδηγήσει όλα σε υιοθεσία. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν συναντάς αδέσποτα σκυλιά στην πόλη. Έτσι, το θέμα είναι κυρίως η φροντίδα για τις αδέσποτες γάτες, τις οποίες δεν είναι τόσο εύκολο να τις βρεις και να τις φροντίσεις, όπως τους σκύλους».
Σε ό,τι αφορά την επισημοποίηση των εθελοντών φροντιστών με τη δημιουργία ταυτότητας, ο κ. Στασινόπουλος λέει: «Υπάρχουν εκατοντάδες συνδημότες μας που ταΐζουν από μόνοι τους αδέσποτα, κυρίως τις γάτες, γιατί σκύλους αδέσποτους δεν θα συναντήσεις πλέον, και που δεν έχουν καμία σχέση με εθελοντική οργάνωση. Εμείς λοιπόν κάναμε κάποιες κινήσεις για να τους καλέσουμε και να μιλήσουμε μαζί τους για τον εθελοντισμό τους και οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν. Ήρθαν κι έτσι κάναμε τότε μια πρώτη καταγραφή 30-40 ανθρώπων. Πλέον έχουμε φτάσει στους 142 αναγνωρισμένους φροντιστές ζώων και έχουν καταγραφεί σχεδόν όλα τα αδέσποτα, που φτάνουν τα 3.000.
Η κάρτα με την οποία εφοδιάζουμε τους εθελοντές πολίτες, τους κάνει να αισθάνονται μια σιγουριά, καθώς δείχνει ότι δρουν υπό τη σκέπη της δημαρχίας και ταυτόχρονα αισθάνονται και μια ασφάλεια απέναντι σε άλλους πολίτες που αντιδρούν, γιατί γίνονται κι αυτά. Με αυτή την ταυτότητα δίνουμε τη δυνατότητα στον εθελοντή πολίτη να πιστοποιεί πως δεν κάνει κάτι αυθαίρετα, αλλά κάτι απόλυτα νόμιμο και σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή.
Από την άλλη μεριά αυτό εμάς μας βοηθά στο να αναγνωρίζουμε τα σημεία και τις γειτονιές, που ο καθένας πάει και ταΐζει, αλλά και να καταγράφουμε τον αριθμό των αδέσποτων γατιών κι έτσι να ξέρουμε ποιες είναι οι ανάγκες σίτισης, κτηνιατρικής φροντίδας κ.α. Στην ουσία δηλαδή δημιουργούμε έναν ολόκληρο χάρτη της πόλης γύρω από τα αδέσποτα».
Ο αντιδήμαρχος Ηλιούπολης λέει πως κάθε άλλο παρά μειώθηκε ο εθελοντισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Μόνο ο φόβος μετακίνησης υπήρξε αρχικά κι έτσι εμείς προχωρήσαμε στην έκδοση κάποιων βεβαιώσεων». Και καταλήγει: «Με αυτή την ταυτότητα πετυχαίνουμε κάτι ακόμη. Από τη μία μεριά ο εθελοντής μπορεί να προμηθευτεί τροφή από τον δήμο και από την άλλη μπορεί πλέον να πάει ένα αδέσποτο για δωρεάν υπηρεσίες σε κάποιον από τους κτηνίατρους με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Αλλά και σε περίπτωση κακοποίησης ενός ζώου, μπορεί να επεμβαίνει πιο άμεσα η Δημοτική Αστυνομία και να παρέχεται νομική προστασία.
Έχουμε πλέον μία πολύ καλή εικόνα γύρω από τα αδέσποτα της πόλης μας κι αυτό βοηθάει στο να είναι και η κατανομή πιο δίκαιη και η φροντίδα τους πιο άμεση και αποτελεσματική».
Δημ. Βασιλόπουλος