Ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν από δέκα ημέρες σχολιάστηκε εκτενώς ως μια κίνηση προετοιμασίας για να οδηγήσει το κόμμα του σε πρόωρες εκλογές μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους και αφού θα το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Φωτιά στη σεναριολογία για εκλογές άναψε η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάξει περισσότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας στην κυβέρνηση, κάνοντας στροφή σε ένα σχήμα με περισσότερο λαϊκό στοιχείο. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών θέτουν σε ετοιμότητα τους εκλογικούς μηχανισμούς των κομμάτων, με τις σχετικές ζυμώσεις και συζητήσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων να μπαίνουν σε ημερήσια διάταξη.
Όπως μαθαίνουμε στην Α’ Πειραιά η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει πληθώρα ονομάτων που διεκδικούν μια θέση στο ψηφοδέλτιο, δεδομένου ότι με ένα ευνοικό ποσοστό, η Δεξιά θα μπορέσει να εκλέξει και πάλι 4 έως 5 βουλευτές. Κι αν αυτό δε συμβεί στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει με απλή αναλογική και ίσως δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία, στη δεύτερη με την ενισχημένη προβλέπεται η σίγουρη εκλογή για τους περισσότερους από τους εκλεκτούς του κυβερνόντος κόμματος.
Ποιοι ακούγονται για τη Νέα Δημοκρατία
Ο αναμφισβήτητος πρώτος σε σταυρούς δεξιός βουλευτής της περιφέρειάς μας είναι ο Κώστας Κατσαφάδος, που μετά την υπουργοποίησή του αποκτά ακόμη μεγαλύτερη υπεροχή. Οπότε θεωρείται ο μόνος βέβαιος να επανεκλεγεί. Από εκεί και πέρα όμως όσοι άλλοι κατήλθαν και εξελέγησαν στις εκλογές του 2019 μάλλον πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν σοβαρά. Ίσως μερικοί από αυτούς πέσουν θύματα των κεντρικών επιλογών. Η φημολογούμενη κάθοδος του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στην Α’ Πειραιά είναι καθαρά επιλογή Μητσοτάκη. Ο υπουργός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκλεγεί, αφού είναι ένας από τους πιο έμπιστους και χρήσιμους ανθρώπους του Μητσοτάκη. Εξάλλου δεν είναι πρώτη φορά που ηγεσία κόμματος τοποθετεί στην Α’ Πειραιά ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος. Το ίδιο είχε συμβεί και το Σεπτέμβρη του 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα να τοποθετεί εκεί τον Κώστα Δουζίνα. Άλλο ένα όνομα που ακούγεται για την Α’ Πειραιά είναι η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, που δεν είναι βουλευτής και φλερτάρει με την πρώτη της εκλογή στο κοινοβούλιο.
Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως οι υπόλοιποι εκλεγμένοι Ιωάννης Μελάς, Νικόλαος Μανωλάκος, Παναγιώτα (Νόνη) Δούνια και Χριστόφορος Μπουτσικάκης θα πρέπει να δώσουν μεγάλη μάχη για την είσοδό τους στη βουλή. Κι εκεί κάπου κλείνει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να αφήνει περιθώρια για κάποιο άλλο όνομα έκληξη.
Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Θοδωρής Δρίτσας, μοναδικός αριστερός βουλευτής σήμερα στην περιφέρεια Α’ Πειραιά δεν αναμένεται να έχει αντίπαλο για την πρωτιά. Η δεύτερη σε ψήφους Μαρία Ρεπούση και ο τρίτος Κώστας Δουζίνας δε φαίνονται δραστήριοι στην περιφέρεια και είναι άγνωστο αν θα είναι ξανά υποψήφιοι στην Α’ Πειραιά, Αντιθέτως η Γεωργία Γεννιά κινείται αρκετά δραστήρια στον Πειραιά φιλοδοξώντας να έχει ξανά μία θέση στο ψηφοδέλτιο. Όμως η επιχειρούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ διεύρυνση και μετάλλαξη σε Προοδευτική Συμμαχία αλλάζει τα δεδομένα. Η Κουμουνδούρου φαίνεται να φλερτάρει με τον Δημήτρη Κατσικάρη προσπαθώντας να προσελκύσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά. Άλλα ονόματα που παίζουν για την Α΄Πειραιά είναι ο πρωην υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας και ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος που δεν παύει να δηλώνει Πειραιώτης.
Ακόμη δε γνωρίζουμε πληροφορίες για τα άλλα κόμματα. Είναι όμως πολύ πιθανόν να μη μπορέσουν να εκλέξουν βουλευτή καθώς, η ενισχυμένη αναλογική και η πόλωση στις δεύτερες κάλπες βάσει της εμπειρίας θα βγάλει δικομματικό αποτέλεσμα. Εκτός και αν…
Εκτός και αν τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την απλή αναλογική της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης και συμφωνήσουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα στη βάση μιας minimum προγραμματικής συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ είναι πολύ απίθανο να συμμετέχει σε αυτό. Ενώ το ΚΙΝΑΛ μετά την «καρατόμηση Λοβέρδου» αξιώνει κάτι περισσότερο σε ένα τέτοιο σενάριο.