kythira-landscape

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης για την «Ελευθερία»

Σοβαρό ζήτημα σε όλη την Ελλάδα και κυρίως σε αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές της Μεσσηνίας, έχει προκαλέσει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη δόμηση οικοπέδων σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης.

Βουλευτές, πολιτικοί μηχανικοί, μεσίτες, ιδιοκτήτες γης κι επενδυτές πιέζουν την κυβέρνηση και ζητούν λύση με νομοθετική ρύθμιση, αλλά για την ώρα, το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Με την απόφαση του ΣτΕ που αφορά υπόθεση στην Πάτμο, οικόπεδα πάνω από 4 στρέμματα που δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο, δεν μπορούν να οικοδομηθούν και αχρηστεύονται, ανατρέποντας ό,τι ίσχυε από το 1985 στη δόμηση οικοπέδων σε περιοχές εκτός σχεδίου.

Οικοδομικές άδειες είναι άχρηστες, μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες παύουν οριστικά και το πιο σημαντικό θίγονται ιδιώτες που αγόρασαν οικόπεδα ως άρτια και οικοδομήσιμα, πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ και δεν μπορούν να τα κτίσουν, να τα αξιοποιήσουν.

Μεταξύ των πρώτων αντιδράσεων που έχουν καταγραφεί, είναι ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, σημειώνοντας τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εκτός ορίων δόμηση σε άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα άνω των 4 στρεμμάτων μετά και την έκδοση σχετικής απόφασης του ΣτΕ και αφορά χιλιάδες κατοίκους του νομού και όλης της χώρας.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι “όπως υποστηρίζουν αρκετοί νομικοί στη χώρα μας, από την αρχή συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, δεν υπάρχει μία ολιστική αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου δόμησης, με χρήσεις γης και καταγραφής του οδικού δικτύου, με παράλληλη έκδοση διοικητικών πράξεων που να διαπιστώνουν την ύπαρξη και αναγνώριση του οδικού δικτύου, ώστε οι δρόμοι αυτοί να θεωρούνται κοινόχρηστοι και να δύναται ο πολίτης να εκδίδει άδειες δόμησης, σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις”.

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου,  με έγγραφο της προέδρου Χαρίκλειας Τσιώλη προς τον υπουργό Κ. Σκρέκα  και τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, τονίζει ότι: “Η αρ. 176/23 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ έχει ως αποτέλεσμα: Να τίθενται υπό αμφισβήτηση οικοδομικές άδειες, οι οποίες έχουν εκδοθεί από το 1985 μέχρι και σήμερα, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται σε ισχύ έως 31-12-2024. Να ακυρώνονται σωρεία Υπουργικών Αποφάσεων και εγκυκλίων του ΥΠΕΝ, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μία ασφάλεια δικαίου στον τεχνικό κόσμο, στους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές. Να ανατρέπονται αγοραπωλησίες και συμβόλαια για ακίνητα στις εκτός σχεδίου περιοχές, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν τίθεται η αρτιότητά τους σε αμφισβήτηση. Να αναστέλλονται μικρές και μεσαίες επενδύσεις (ειδικά στον τουρισμό), καθώς δεν θα δύνανται να χρησιμοποιηθούν οι διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης για την έκδοση οικοδομικών αδειών με την ασφάλεια της νομιμότητας”.

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου επισημαίνει πως “η άμεση επίλυση του προβλήματος είναι επιτακτική ανάγκη. Το ΥΠΕΝ οφείλει να επιδείξει συνέπεια σε αυτά που έχει ήδη νομοθετήσει” και ζητεί “τάχιστα την αντιμετώπιση του θέματος είτε με την έκδοση νομοθετικής ρύθμισης είτε με την έκδοση εγκυκλίου είτε με οποιοδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο αυτό κρίνει, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η οικοδομησιμότητα των γηπέδων άνω των 4 στρεμμάτων μέχρι την κύρωση του συνολικού κοινόχρηστου δικτύου”.

Ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Μουντανέας που ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα, παρατήρησε στην “Ε” ότι “το ΣτΕ διατύπωσε κανόνα, λέγοντας πως ισχύει από το 1985, αλλά αυτός δεν έχει περάσει στη νομοθεσία, δεν είναι αποτυπωμένος”. Μας ενημέρωσε ότι “πολλές Πολεοδομίες της χώρας αντέδρασαν και δεν δίνουν άδεια, αν το οικόπεδο δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο” κι επεσήμανε πως παρά τις κινητοποιήσεις του ΤΕΕ και συλλόγων μηχανικών σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο δεν έχει γίνει κάτι.

Ο Π. Μουντανέας βεβαίωσε ότι “υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αγοράσει οικόπεδα με άδεια και δεν έχουν ξεκινήσουν να κτίζουν, ενώ υπάρχουν 15.000 περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν αγοράσει οικόπεδα, και ακριβά μάλιστα και δεν μπορούν να πάρουν άδεια”. Σημείωσε, ακόμα, πως δημιουργείται “σοβαρό πρόβλημα στην αγορά εργασίας, περιορίζεται πολύ το αντικείμενο των μηχανικών και στην αγορά γης, ακινήτων, έχει δημιουργηθεί μπάχαλο. Κακώς, κατά τη γνώμη μου, σταμάτησε η Πολεοδομία τις διαδικασίες έκδοσης άδειας, αφού η Πολιτεία δεν έχει αποδεχθεί νομοθετικά την απόφαση του ΣτΕ. Πιέζεται η κυβέρνηση να δώσει λύση, όπως λένε όλοι, και πρέπει να δώσει”.

Από τις περιοχές της Μεσσηνίας που καταγράφεται σοβαρό πρόβλημα, είναι η ΝΑ Πυλία.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Φοινικούντας Νίκος Τσώνης δήλωσε στην “Ε” ότι “είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που έχουμε στην περιοχή με τα παλιά οικόπεδα, μετά τη ζώνη υψηλής παραγωγικότητας που ακυρώνει οικόπεδα, γιατί χαρακτηρίζει την περιοχή ως γη υψηλής παραγωγικότητας”.

Διευκρίνισε πως “είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για οικόπεδα” και τόνισε: “Απενεργοποιούνται πολλά οικόπεδα και ξεφτιλιζόμαστε ως χώρα, γιατί πολίτες, κυρίως ξένοι πλήρωσαν χιλιάδες ευρώ για να αγοράσουν ένα οικόπεδο και δεν μπορούν να πάρουν άδεια για να το αξιοποιήσουν. Ενας ξένος πολίτης δεν μπορεί να καταλάβει πώς γίνεται αυτό. Βγαίνει μια απόφαση για συγκεκριμένη περιοχή και επηρεάζει όλη τη χώρα.  Οι ξένοι διαμαρτύρονται, οι μεσίτες έχουν πρόβλημα και δυσφημίζεται η χώρα. Μας βρίζουν κι έχουν δίκιο. Εδωσε ένας πολίτης 180.000 ευρώ για ένα οικόπεδο και δεν μπορεί να βγάλει άδεια”.

Ο Ν. Τσώνης παρατήρησε, διαμαρτυρόμενος, ότι “στην περιοχή μας έχει μείνει ο τουρισμός και η εξοχική, η δεύτερη κατοικία. Και τώρα βάλλεται, είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα” και ζήτησε “να κινηθούν οι διαδικασίες από τον δήμο, την Περιφέρεια,να υπάρξει πίεση για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, να δοθεί λύση”.

Ο μεσίτης Γιάννης Παναγιωτόπουλος που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Πυλίας, παρατήρησε ότι “η απόφαση αυτή θα αλλάξει την καθημερινότητα. Υπάρχει σύγχυση και ανασφάλεια σε όλους και σε αυτούς που έχουν επενδύσει και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την επένδυσή τους και γι’ αυτούς που έχουν περιουσία. Χάνονται πολλά χρήματα”.

Επεσήμανε πως “είναι πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να κτίσουν, ενώ υπάρχει ήδη και το ζήτημα με τη γη υψηλής παραγωγικότητας. Πρέπει να παρθεί κάποια απόφαση”.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι “η οικονομία της περιοχής βασίζεται σε ποσοστό πάνω από 60% στον τουρισμό και στην εξοχική κατοικία”.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 + 6 =