nomothetiki-rythmisi-moufteia

Σαράντα ένας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνυπογράφουν ερώτηση για την ασφάλεια των πτήσεων και τις ελλείψεις προσωπικού στα μικρά νησιωτικά αεροδρόμια που κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία των βουλευτών Νίκου Συρμαλένιου και Δημήτρη Γάκη.

Σύμφωνα με την ερώτηση, έντονη ανησυχία εκφράζεται για τους σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας των πτήσεων, όπως προκύπτει  από τις καταγγελίες του κ. Γ. Κωνσταντινάκη Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Τηλεπικοινωνιακών (FISO) Υ.Π.Α.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι : «Οι καταγγελίες αφορούν συνολικότερα για την υποστελέχωση στον κλάδο και όχι μόνο για τα μικρά αεροδρόμια, αλλά και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια στα οποία δραστηριοποιείται ο κλάδος μας. Φυσικά εκεί που φαίνεται περισσότερο είναι στα 15 μικρά αεροδρόμια, παραμεθόρια, στα οποία παρέχεται η υπηρεσία πληροφοριών πτήσης. Όπως ανέφερε ο κ. Κωνταντινάκης σε δέκα  αεροδρόμια νησιών, μεταξύ αυτών σε Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Κάσο,  Κάρπαθο, Πάρο, Νάξο, Σύρο, υπάρχει ένας εργαζόμενος σε κάθε αεροδρόμιο που βρίσκεται σε ετοιμότητα ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, είναι ένα είδος ελεγκτή πύργου ελέγχου. Στη Σύρο, είχαμε και περιστατικό λιποθυμίας από συνάδελφο, ο οποίος δούλευε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Επιπλέον ανέφερε ότι : «αυτή τη στιγμή είναι 110 άτομα για 40 αεροδρόμια, ενώ έχουν προκηρυχθεί πέντε μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα από τον Αύγουστο κι ακόμη δεν έχουν τελειώσει. Υπάρχουν και άλλες 16 στο συρτάρι του υπουργείου, που δεν τις έχουν αγγίξει καθόλου».

Με επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις εδώ και δύο χρόνια, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών (FISO) Υ.Π.Α έχει ενημερώσει το Υπουργείο Μεταφορών για την υποστελέχωση (και λόγω συνταξιοδοτήσεων) καθώς και για τα προβλήματα στις υποδομές των αεροδρομίων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την περίπτωση της μη έγκαιρης αντικατάστασης του ραντάρ Ατταβύρου μετά από την δολιοφθορά πριν από δυο χρόνια, γεγονός που ήρθε στην δημοσιότητα μετά από καταγγελία της Ένωσης Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας ΥΠΑΣ.

Επιπλέον σε πολλά περιφερειακά αεροδρόμια η περίφραξη του χώρου έχει διαλυθεί με αποτέλεσμα κάποιες φορές να εμφανίζονται ακόμη και ζώα την ώρα της προσγείωσης!!! Πρόβλημα επίσης εντοπίζεται και στις συχνότητες, οι οποίες σε κάποια αεροδρόμια δεν λειτουργούν, αλλά και στους τους αναμεταδότες.

Αλλά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αερολιμενικών, δια του Προέδρου του Μανώλη Καμηλάκη, προέβη σε «καταγγελία κόλαφο για την ασφάλεια στα αεροδρόμια» κατηγορώντας τον παραιτηθέντα Υπ. Μεταφορών Κ. Καραμανλή για την απαξίωση στο χώρο των αερομεταφορών, αφού κατήργησε όλες τις Αεροπορικές Αρχές και  υπάρχει πλέον σοβαρή έλλειψη κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού των αεροδρομίων της χώρας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε προσφυγή στο ΣτΕ από 21/10/22, σε 15 τουλάχιστον απεγνωσμένες επιστολές,  50  δελτία τύπου και άρθρα,  συναντήσεις και συνεντεύξεις που προσπαθούν να τονίσουν την έλλειψη ασφάλειας των πτήσεων στην Ελλάδα.

Τα ζητήματα αυτά δεν είναι άγνωστα στην Κυβέρνηση. Στις 21/10/21 καταθέσαμε Ερώτηση για τις τραγικές ελλείψεις στα αεροδρόμια της χωράς όπου ζητούσαμε επιτακτικά την στελέχωση τω αεροδρομίων της χώρας, χωρίς να πάρουμε καμιά συγκεκριμένη απάντηση. Στις  25/2/2022 με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων, Νίκου Συρμαλένιου για «τις τραγικές ελλείψεις της ΥΠΑ στα μικρά νησιωτικά αεροδρόμια ενόψει της τουριστικής περιόδου», ελλείψεις μάλιστα που οδήγησαν και σε ακυρώσεις δρομολογίων, ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλής, έριξε όλες τις ευθύνες στην προηγουμένη κυβέρνηση και στις εν γένει παθογένειες του συστήματος. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι μέχρι τα μέσα του 2022 θα προσλαμβάνονταν 35 άτομα στην ΥΠΑ, αλλά και ότι μέσα στο έτος  2022 θα είχε ξεκινήσει η πρόσληψη 93 ελεγκτών και 30 AFISO  για τα 30 περιφερειακά αεροδρόμια.

Επειδή:

  • Η ασφάλεια και η ζωή των πολιτών προέχει από οτιδήποτε άλλο
  • Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί με κίνδυνο να θρηνήσουμε κι άλλες ζωές
  • Είναι απαράδεκτο αλλά και επισφαλές να λειτουργούν αεροδρόμια χωρίς ή μόνο με ένα εξουσιοδοτημένο υπάλληλο στην παροχή υπηρεσιών πληροφοριών πτήσεων.
  • Είναι τραγικό και επικίνδυνο το προσωπικό του αεροδρομίου να εργάζεται στα όρια της φυσικής του αντοχής και χωρίς δυνατότητα ξεκούρασης
  • Είναι απαράδεκτο να κλείνουν αεροδρόμια εξ αιτίας ασθένειας του ενός και μοναδικού υπαλλήλου του πύργου ελέγχου για παροχή πληροφοριών πτήσεων
  • Οι ασφαλείς μεταφορές αποτελούν το βασικό συστατικό στοιχείο στην τουριστική διαδικασία σε μια χώρα με τόσο έντονη νησιωτικότητα, καθώς και τεράστια παγκόσμια φήμη και έσοδα από την τουριστική ανάπτυξη των νησιών

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεται επιτέλους να προχωρήσει σε άμεσες μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού στην ΥΠΑ, έτσι ώστε τα μικρά νησιωτικά αεροδρόμια αλλά και τα αεροδρόμια της χώρας, να γίνουν λειτουργικά και ασφαλή;
  2. Έχουν προχωρήσει οι προσλήψεις που υποσχέθηκε ο Υπουργός; Αν όχι για ποιο λόγο; Αντίστοιχα για ποιο λόγο δεν έχουν προχωρήσει οι μετατάξεις; Πόσες είναι οι ελλείψεις προσωπικού σύμφωνα με τα οργανογράμματα;
  3. Πότε προβλέπεται να αντικατασταθεί το ραντάρ Ατταβύρου και πού οφείλεται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση;
  4. Πότε θα αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα που καταγγέλλουν οι σύλλογοι σχετικά με τις υποδομές;

Δείτε εδώ την ερώτηση:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 + sixteen =