Την τέχνη του… μανταρίσματος προκειμένου να παρατείνουν τη ζωή στα ρούχα, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, προωθεί η οργάνωση «Βρες Φτερά» με την υλοποίηση εργαστηρίων επανάχρησης αλλά και επιδιόρθωσης υφασμάτων.
«Σουρφιλέ, τρύπωμα, ρεπάτημα σταυρωτό. Λέξεις και τεχνικές γνωστές σε επαγγελματίες επιδιορθωτές ρούχων αλλά όχι στους περισσότερους από μας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύα Μαρία Σαρηγιαννίδου, η οποία μαζί με τη Γεωργία Τσιαμαντά δημιούργησαν την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Βρες Φτερά», με στόχο την ενδυνάμωση νέων και ευάλωτων ομάδων στην πορεία τους προς την ενηλικίωση, τη χειραφέτηση, την ανθεκτικότητα και την οικονομική ανεξαρτησία.
Στο πρόσφατο εργαστήριο με θέμα «Βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα- Η Θεσσαλονίκη ανοίγει το δρόμο», που διοργανώθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και συμμετείχε η οργάνωση, οι επισκέπτες και επισκέπτριες είχαν την ευκαιρία να μάθουν τρόπους επιδιόρθωσης των ρούχων αντί να καταλήγουν, τις περισσότερες φορές, στα σκουπίδια.
«Με το σουρφιλέ ράβεις μια κλωστή στις άκρες ενός υφάσματος για να μην ξεφτίσει, με το τρύπωμα μαθαίνεις να ράβεις τον ποδόγυρο και με το ρεπάτημα, χρησιμοποιώντας πισωβελονιά ή σταυροβελονιά, “ πιάνεις” ελάχιστα το ύφασμα ώστε να μη φαίνεται η κλωστή» εξηγεί η κ.Σαρηγιαννίδου προσθέτοντας ότι στόχος είναι η βιωσιμότητα των ενδυμάτων και η αλλαγή της καταναλωτικής νοοτροπίας.
«Πρέπει να μάθουμε να συντηρούμε τα ρούχα μας, δίνοντας παράλληλα σημασία στα υφάσματα που επιλέγουμε και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους. Αξίζει δηλαδή τον κόπο, πριν αγοράσουμε ένα ρούχο, να κοιτάξουμε το ταμπελάκι του και να δούμε αν, για παράδειγμα, είναι φτιαγμένο από μαλλί που βιοδιασπάται ή είναι συνθετικό», διευκρινίζει η κ.Σαρηγιαννίδου.
Με βάση τις αρχές την κυκλικής οικονομίας και της επανάχρησης, η «Βρες Φτερά» διοργανώνει μία φορά τον μήνα εργαστήρια επανάχρησης υφάσματος. Σε αυτά, νήματα από παλιά μπλουζάκια, φθαρμένα σεντόνια, και ρετάλια από μικρές βιοτεχνίες μεταμορφώνονται με τη χρήση αυτοσχέδιων αργαλειών από χαρτόκουτα, σε μικρά σουβέρ, σουπλά και κουρελούδες.
Να.Κ.
[Τις φωτογραφίες παραχώρησε η «Βρες Φτερά»]