mixalis-protopsaltis

Μεγάλο αφιέρωμα στον Μιχάλη Πρωτοψάλτη, τον 66χρονο διασώστη που έσωσε τη ζωή 80 Αφγανών πριν λίγες εβδομάδες στα Κύθηρα, δημοσιεύει ο Guardian.

«Ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης δεν βλέπει τον εαυτό του σαν ήρωα» ξεκινά το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. «Όταν ήρθε η είδηση για το ναυάγιο έκανε, είπε, ό,τι θα έκανε ο καθένας. Ο ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας χρησιμοποίησε έναν γερανό του ακριβώς στο σημείο του γκρεμού και διέσωσε έναν έναν 80 Αφγανούς μετανάστες που πάλευαν για τη ζωή τους κάτω από την επιφάνεια του νερού».

Σήμερα, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τις δραματικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο νησί, ο 66χρονος πρόκειται να τιμηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο απόηχος των τραγικών και συγκλονιστικών γεγονότων εκείνης της νύχτας δεν έχει σβήσει ακόμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του τηλεφώνησε προσωπικά προκειμένου να τον ευχαριστήσει.

«Αυτό που είδαμε εκείνη τη νύχτα ήταν κόλαση, απόλυτα φρικιαστικό, κάτι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα δω», δήλωσε ο Πρωτοψάλτης στον Guardian. «Η θάλασσα λυσσομανούσε, ο άνεμος λυσσομανούσε, τα κύματα ήταν τόσο μεγάλα και όλοι αυτοί οι άνθρωποι εκεί κάτω σ’ εκείνη τη σπηλιά, να προσπαθούν να κρατηθούν, να προσπαθούν να μπουν κάπως στην τσάντα, μερικές φορές δύο μαζί αλλά κυρίως ένας τη φορά, για να τους ανεβάσει ο γερανός στην κορυφή».

«Ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος -και πρέπει να ήμασταν εκεί περίπου 100 άτομα- δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά (…) κανείς δεν μας ανάγκασε να βοηθήσουμε. Όλα αυτά που λένε ότι οι Έλληνες αφήνουν τους μετανάστες να πεθάνουν στη θάλασσα με εξοργίζει, γιατί δεν είναι αλήθεια», είπε στην εφημερίδα.

«Όλα αυτά που λένε για ηρωισμούς είναι υπερβολικά. Αυτό που κάναμε ήταν απλά ανθρώπινο. Στα Κύθηρα πάντα βοηθάμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Από την Αμερική και την Αργεντινή μέχρι την Νότια Αφρική και την Αυστραλία, υπάρχουν Κυθηριώτες κι έτσι όλοι μας έχουμε ζήσει την εμπειρία της μετανάστευσης. Δεν ξέρω τι γίνεται αλλού, αλλά εμείς δεν θα αφήναμε ποτέ ανθρώπους να πνιγούν», τόνισε ο Πρωτοψάλτης.

Οι κατηγορίες για pushbacks -που σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα διευκολύνονται από τη Frontex- έχουν κηλιδώσει το ιστορικό της Ελλάδας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν φέρει σε αμηχανία αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, αφού οι πολιτικές διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων του μπλοκ και σε πιο σε γενικές γραμμές δεχθεί κριτική.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Αθήνας έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι επιδίδεται σε απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες και ισχυρίζεται πως η Τουρκία προωθεί σκόπιμα ανθρώπους πέρα από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών. Ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, Νότης Μηταράκης, δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας όταν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Csaba Kőrösi.

Ο Πρωτοψάλτης πάντως λέει πως η πολιτική δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη διάσωση, αν και παραδέχεται πως είναι υποστηρικτής της κυβέρνησης. «Άνθρωποι κινδύνευαν, η ζωή τους ήταν σε κίνδυνο. Το μόνο που σκεφτόμασταν όλοι ήταν πώς θα μπορούσαν να σωθούν» είπε.

«Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτισμένοι άνθρωποι θέλουν να συμπεριφέρονται με πολιτισμένο τρόπο. Μόνο όταν έφτασαν σπίτι μου σκέφτηκα ότι, αν και μας κατηγορούν για όλα αυτά τα πράγματα, ορίστε, είμαστε μια ομάδα ανθρώπων σε ένα μικρό νησί στην Ελλάδα που σώσαμε απόψε 80 ψυχές γιατί αυτό ήταν το σωστό».

blank

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν εκπλήσσομαι! Γνωρίζω προσωπικά τον Μιχάλη Πρωτοψάλτη και είναι ακριβώς όπως τον περιγράφετε! Άνθρωπος πάνω από όλα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × four =