metra-stirixis
Φωτογραφία Αρχείου

Μέτρα ανακούφισης για μισθωτούς και συνταξιούχους που πλήττονται από την καλπάζουσα ακρίβεια περιλαμβάνει το πακέτο της ΔΕΘ, το οποίο παραμένει ανοιχτό για προσθαφαιρέσεις της τελευταίας στιγμής.

Τα βασικότερα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών προβλέπουν:

1. Αυξήσεις στις συντάξεις

Αύξηση κοντά στο 7%, λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού, θα λάβουν οι συντάξεις το 2023. Οι τελευταίοι υπολογισμοί του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι ζεστό χρήμα στην τσέπη θα λάβουν τα 2/3 των σημερινών συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύριο.

Το υπόλοιπο 1/3, δηλαδή περίπου 850.000, θα δουν μόνο λογιστικές αυξήσεις ή πολύ μικρές, οριακές αυξήσεις, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Η «χρυσή» κατηγορία των συνταξιούχων, που θα ενισχυθεί διπλά η και τριπλά, είναι:

  • 900.000 συνταξιούχοι οι οποίοι πλην των αυξήσεων θα ωφεληθούν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
  • 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι οι οποίοι θα πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού που δικαιούνται καθώς έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια στην ασφάλιση.

Υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό της αύξησης προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο που προσθέτει τον τιμάριθμο και την αύξηση του ΑΕΠ, διαιρώντας το σύνολο διά δύο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός, που εκτιμάται ότι θα φτάσει -αν δεν ξεπεράσει- το 10%, «κλείνει» στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ στις αρχές Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης.

Επομένως το ποσοστό της αύξησης θα «κλειδώσει» στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων αναδρομικά από την 1/1/ 2023 θα είναι στο τέλος Μαρτίου με τις συντάξεις του Απριλίου.

2. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, θα βγουν κερδισμένοι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα σε ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ).

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα δουν αυξημένο το ετήσιο καθαρό τους εισόδημα από 70 έως 1.600 ευρώ. Μάλιστα, από αυτούς οι 900.000 θα δουν και ζεστό χρήμα στην τσέπη από τις αυξήσεις του 2023.

3. Πληρωμή 4ης δόσης για συντελεστές αναπλήρωσης

Επιπλέον αύξηση το 2023 θα πάρουν 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού, λόγω του νόμου Βρούτση.

4. Νέα επιταγή ακρίβειας

Καταβολή τα Χριστούγεννα νέας επιταγής ακρίβειας ή food pass στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους ευάλωτους.

Το ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται πάνω από τα 200 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι οι:

  • Χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Άτομα με αναπηρία
  • Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, λέγοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα κριθεί στο τέλος του έτους ανάλογα με τις εξελίξεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τον πόλεμο και το δημοσιονομικό περιθώριο.

5. Αύξηση κατώτατου μισθού

Τουλάχιστον στα 751 ευρώ (από 713 ευρώ) – δηλαδή στα προ μνημονίων επίπεδα, μετά από 10 χρόνια – σχεδιάζεται να φτάσει το 2023 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν σχεδόν έναν επιπλέον μισθό ετησίως.

Με τον βασικό μισθό να είναι σήμερα στα 713 ευρώ, η αύξηση στα 751 ευρώ ισούται με έξτρα 518 ευρώ τον χρόνο (14 μισθοί επί 37 ευρώ η αύξηση). Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα προς τα πάνω, με πρώτο και κύριο το επίδομα ανεργίας, που θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.

Ο νέος αυξημένος μισθός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τους πρώτους μήνες του 2023 και το αργότερο την Πρωτομαγιά.

6. Στεγαστικό πρόγραμμα

Το νέο στεγαστικό πρόγραμμα θα είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ και προβλέπει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών -και όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα- με έμφαση στα νέα ζευγάρια.

Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η δημιουργία μιας δεξαμενής ακινήτων τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε νέους εργαζόμενους και άνεργους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σταδιακά σε βάθος ετών να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο (rent-to-own).

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 − one =