Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν θέσει σε κίνδυνο τους αμάχους εγκαθιστώντας βάσεις και λειτουργώντας οπλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων για να απωθήσουν τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία, προκαλώντας την οργή της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, τέτοιες τακτικές παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, καθώς μετατρέπουν πολιτικά αντικείμενα σε στρατιωτικούς στόχους. Τα ρωσικά χτυπήματα που ακολούθησαν σε κατοικημένες περιοχές έχουν σκοτώσει αμάχους και έχουν καταστρέψει πολιτικές υποδομές.
«Έχουμε τεκμηριώσει ένα μοτίβο ουκρανικών δυνάμεων να θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους και να παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου όταν επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές», δήλωσε η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Το γεγονός ότι βρίσκεται σε θέση άμυνας, δεν απαλλάσσει τον ουκρανικό στρατό από την υποχρέωση να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», συμπλήρωσε.
Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο, ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας ερεύνησαν τα ρωσικά πλήγματα στις περιφέρειες του Χαρκόβου (ανατολικά) του Ντονμπάς και του Μικολάιφ (νοτιοανατολικά), επιθεωρώντας τα σημεία που επλήγησαν και παίρνοντας συνεντεύξεις από διασωθέντες, αυτόπτες μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι ερευνητές αυτοί βρήκαν αποδείξεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυαν επιθέσεις από κατοικημένες ζώνες και είχαν δημιουργήσει βάσεις μέσα σε πολιτικά κτίρια σε 19 πόλεις και χωριά στις περιφέρειες αυτές.
Οι περισσότερες από τις κατοικημένες ζώνες, στις οποίες είχαν εγκατασταθεί στρατιώτες, βρίσκονταν σε απόσταση χιλιομέτρων από τις γραμμές του μετώπου, επισημαίνει η Αμνηστία, υπογραμμίζοντας πως ήταν δυνατές άλλες επιλογές, οι οποίες δεν έθεταν σε κίνδυνο τους αμάχους – όπως στρατιωτικές βάσεις ή δασικές ζώνες που βρίσκονταν κοντά. Η ΜΚΟ αναφέρει πως, απ’ όσα γνωρίζει, οι στρατιώτες, που είχαν εγκατασταθεί σ’ αυτές της ζώνες κατοικίας, δεν είχαν ζητήσει από τους αμάχους να απομακρυνθούν.
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως ουκρανικές δυνάμεις δημιούργησαν στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία. Σημειώνει πάντως, ότι οι ουκρανικές τακτικές «δεν δικαιολογούν σε καμιά περίπτωση τις τυφλές ρωσικές επιθέσεις» που έπληξαν τον άμαχο πληθυσμό.
Η ΜΚΟ αναφέρει επίσης πως επικοινώνησε στις 29 Ιουλίου με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με τα συμπεράσματα των ερευνών της, αλλά μέχρι τη στιγμή που δημοσιοποίησε την ανακοίνωσή της δεν είχε λάβει απάντηση.
Τι απαντάει η Ουκρανία
Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα δήλωσε «εξοργισμένος» κάνοντας λόγο για «άδικες» κατηγορίες. «Είμαι εξοργισμένος όπως ακριβώς και εσείς από την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Τη θεωρώ άδικη», σχολίασε ο Κούλεμπα σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook.
Ο Κούλεμπα κατηγόρησε τη Διεθνή Αμνηστία για «λανθασμένη ισορροπία μεταξύ του καταπιεστή και του θύματος, μεταξύ της χώρας που καταστρέφει χιλιάδες αμάχους, πόλεις, εδάφη και της χώρας που απελπισμένα αντιστέκεται».
«Σταματήστε να δημιουργείτε αυτήν την ψεύτικη πραγματικότητα, όπου όλος ο κόσμος είναι λίγο ένοχος για κάτι και αρχίστε να αναφέρετε συστηματικά την αλήθεια γι’ αυτό που η Ρωσία αντιπροσωπεύει πράγματι σήμερα» πρόσθεσε.