yfesi-germania

Η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε στο χειρότερο επίπεδο από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός ρεκόρ και οι περιορισμένες προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία θα προκαλέσουν ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο δείκτης προσδοκιών που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο, έπεσε τον Ιούλιο στο 80,3 από 85,8 τον Ιούνιο και πολύ χαμηλότερα από το 83,0 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης των τρεχουσών συναλλαγών.

«Η Γερμανία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης», εκτίμησε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουεστ και πρόσθεσε: «Οι υψηλές τιμές ενέργειας και η απειλή της έλλειψης αερίου επιβαρύνουν την οικονομία. Οι εταιρείες αναμένουν σημαντικά χειρότερη επιχειρηματική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες».

Η έκθεση αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζοφερή εικόνα στη Γερμανία, της οποίας η ανάκαμψη από την πανδημία ήταν ήδη αφανής λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και των ελλείψεων εξαρτημάτων που επιδεινώθηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένας δείκτης δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα από την S&P Global σηματοδότησε ότι η οικονομία άρχισε να συρρικνώνεται τον Ιούλιο για πρώτη φορά φέτος.

Η Bundesbank προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ανατιμήσεις είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές τους επόμενους μήνες, με τις τιμές να συνεχίζουν ανοδικά ακόμη και τον Σεπτέμβριο, όταν θα λήξουν τα προσωρινά μέτρα ανακούφισης. Οι φόβοι για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου «βαραίνουν τις προοπτικές» για τη γερμανική ανάπτυξη, ανέφερε ακόμη η κεντρική τράπεζα της χώρας στη μηνιαία έκθεσή της.

Ένας βασικός κίνδυνος για τη Γερμανία, η οποία εισάγει μεγάλο μερίδιο του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, είναι ότι περαιτέρω επιβράδυνση ή στασιμότητα του ενεργειακού εφοδιασμού της θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό σε υψηλότερο επίπεδο.

Ήδη πιεσμένοι από τις αυξανόμενες τιμές, οι καταναλωτές και οι εταιρείες πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν υψηλότερα επιτόκια, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την περασμένη εβδομάδα, το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Ακόμη και μετά την επίτευξη μιας μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αρχική αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ μπορεί να μην κάνει μεγάλες αυξήσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Καζάκς.

Ο Φουέστ εκτίμησε ότι οι τιμές της ενέργειας θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομίας της Γερμανίας τους επόμενους μήνες. «Η άνοδος της ΕΚΤ είναι κατά κάποιον τρόπο ήδη τιμολογημένη», πρόσθεσε.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × five =