Δεν βλέπω αποκλιμάκωση στα καύσιμα μέχρι τη λήξη του πολέμου, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, παραδεχόμενος ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή και ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο θυελλώδη από πλευράς διεθνούς οικονομίας». Μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV υπογράμμισε ότι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα επηρεάσει τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και αναμένεται άμεσα να αυξηθούν οι δόσεις των δανειοληπτών.

Αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι «Δεν έχω την εικόνα ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι κάτι που εξετάζεται», τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κενός δημοσιονομικός χώρος για να μιλήσει για νέες παρεμβάσεις.

Για επιτόκια: «Η Ελλάδα επηρεάζεται λιγότερο»

«Εχουμε έναν εξωγενή πληθωρισμό, ο οποίος μας χτυπάει και στο ΑΕΠ, διότι έχουμε το πετρέλαιο στα 118 δολάρια, σήμερα λίγο κάτω, αλλά το αέριο πήγε από τα 85 στα 120. Παράλληλα, έχουμε και ισορροπούμε τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης πρώτου τριμήνου, που πήγε  7%, πολύ παραπάνω από αυτά που είχαμε προβλέψει, σχεδόν διπλάσιο. Κι έχουμε και τον τουρισμό που φαίνεται ότι θα πάει πολύ καλύτερα από το 80% που είχαμε προβλέψει», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κρίση των επιτοκίων, τόνισε ότι η Ελλάδα επηρεάζεται λιγότερο απ’ ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλό χρέος. «Εμείς έχουμε το υψηλότερο χρέος αλλά είναι διαρθρωμένο με μέση διάρκεια 20ετίας, όταν οι άλλοι είναι κάτω παό τη 10ετία. Αυτό σημαίνει ότι δανειζόμαστε λιγότερο από τους άλλους κάθε χρόνο», διευκρίνισε.

«Δεν έχουμε ανησυχία ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση. Η πρώτη επίπτωση που έχεις στην αύξηση των επιτοκίων είναι ότι πληρώνει παραπάνω τόκους και παραπάνω τόκοι σημαίνει λιγότερος δημοσιονομικός χώρος», υπογράμμισε ο υπουργός.

Όπως είπε, η δεύτερη επίπτωση είναι το αυξημένο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. «Τα νοικοκυριά έχουν κάνει πολύ μεγάλη μείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Για τις επιχειρήσεις έχουμε τα εργαλεία, κυρίως του Ταμείου Ανάπτυξης, που ρίχνουν τα επιτόκια των επενδύσεων πάρα πολύ».

Θα αυξηθεί η δόση στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο

Ερωτηθείς αν τα επιτόκια θα επηρεάσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων, τόνισε: «Ό,τι δάνεια είναι με κυμαινόμενα επιτόκια, θα επηρεαστούν προς τα πάνωΣτα επόμενα χρόνια θα έχουμε σημαντικά υψηλότερα επιτόκια», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι δανειολήπτες θα αρχίσουν να επηρεάζονται «όσο αυξάνει η ΕΚΤ το επιτόκιο», κάτι που αναμένεται να συμβεί άμεσα.

Η FED έδωσε «σήμα» στην ΕΚΤ για νέα αύξηση των επιτοκίων

Αναφερόμενος στην αυξηση των επιτοκίων και από τη FED, υπογράμμισε: «Αυτό πιέζει την ΕΚΤ να κάνει κι αυτή σημαντικές αυξήσεις, διότι, αν δεν τις κάνει, θα αδυνατίσει  το ευρώ σε σχέση με το δολάριο κι αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές καυσίμων και εισαγομένων».

«Συνεπώς, μετά τη θύελλα της πανδημίας, μπαίνουμε σε μια περίοδο θυελλώδη από πλευράς διεθνούς οικονομίας», εκτίμησε ο κ. Σκυλακάκης.

Power pass

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για το power pass και ο κ. Σκυλακάκης προχώρησε σε μία διευκρίνιση αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος θα λάβουν στα χέρια τους οι καταναλωτές αρχές Ιουνίου: «Ο κανόνας είναι, τι λογαριασμούς έχει λάβει ο καταναλωτής, δηλαδή ημερομηνία έκδοσης λογαριασμού. Κάποιοι θα αισθανθούν αδικημένοι, γιατί ο λογαριασμός του Μαΐου θα τους έρθει αρχές Ιουνίου. Αυτοί που θα τους έρθει αρχές Ιουνίου ο λογαριασμός θα έχουν το πλεονέκτημα ότι τον Νοέμβριο και Οκτώβριο, που είχαμε επίσης πολύ υψηλές τιμές, θα συμπεριληφθούν. Τελικά, ένα ολόκληρο εξάμηνο θα καλυφθεί, αλλά το ποιο εξάμηνο, εξαρτάται».

Fuel pass 2: Δευρύνεται – Πόσοι θα το λάβουν

Κατά τι καλύτερη και λίγο πιο διευρυμένη όσον αφορά τα κριτήρια θα είναι η νέα επιδότηση στα καύσιμα, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη. «Το προηγούμενο fuel pass έφθασε το κόστος των 100 εκατ. και το αξιοποίησαν 2,3 εκατ. πολίτες. Πιστεύω ότι το τρέχον fuel pass θα αξιοποιηθεί από πιο πολλούς, μπορεί να είναι 2,5-3 εκατ. πολίτες», ενώ θα έχει τρίμηνη διάρκεια.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η νέα επιδότηση «δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Είναι μία μικρή βοήθεια, θα διευκολύνει λίγο κάποια νοικοκυριά».

«Η οικονομία θα ωθήσει προς μία αύξηση των μισθών»

Υπογράμμισε ότι «έχουμε ταυτόχρονα μία σοβαρή πίεση για αύξηση μισθών και αυτό, στον ιδιωτικό τομέα, θα βοηθήσει. Οι επιχειρήσει τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουν ότι για να προσελκύσουν εργαζομένους πρέπει να έχουν μεγαλύτερους μισθούς. Αυτό είναι μια νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Στην αρχή τη βλέπαμε σε μικρές ομάδες, τώρα έχει αρχίσει να γίνεται πολύ πιο μαζικό, συνεπώς η οικονομία θα ωθήσει προς μία αύξηση των μισθών».

Τηλεργασία

Ερωτηθείς αν βοηθούσε οικονομικά κάποια νοικοκυριά η επαναφορά της τηλεργασίας, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: «Η τηλεργασία είναι ένα εργαλείο. Έχουμε φτιάξει ένα πλαίσιο για να μπορούν να το αξιοποιούν οι επιχειρήσεις».

Ενα δεύτερο εργαλείο για τη μείωση κατανάλωσης καυσίμων, είναι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η αυξημένη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Για νέες παρεμβάσεις

Ερωτηθείς τι περιθώρια κρατικής παρέμβασης υπάρχουν, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Εμείς κάναμε τη μεγαλύτερη παρέμβαση στο ενεργειακό κόστος, γιατί η Ελλάδα ήταν πολύ ευάλωτη ενεργειακά, διότι δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Τώρα διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019, αλλά θέλει κάποια χρόνια για να μπορέσουμε να έχουμε έναν βαθμό απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες, που θα επηρεάσει τις τιμές».

Μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για το 2023

Θα δούμε νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές; «Κάναμε μια μείωση 4,5 μονάδες. Αυτή ήταν πολύ μεγάλου δημοσιονομικού κόστους. Εχουμε πλαρει μέτρα  και φορολογικά και ασφαλιστικά, πολύ μεγάλους δημοσιονομικού κόστους. Αυτή την ώρα, το μέτρο για το οποίο αναζητούμε πόρους είναι  ο μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για το 2023. Αυτό είναι το μέτρο που είναι σε απόλυτη προτεραιότητα».

«Δημοσιονομικά έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας»

Δημοσιονομικά έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας, με τη μεγάλη ενεργειακή παρέμβαση που κάναμε συν το fuel pass 2, τόνισε και ξεκαθάρισε ότι το επιτελείο δεν εξετάσει φορολογικές παρεμβάσεις στα καύσιμα.

Υπογράμμισε πως ό,τι παρέμβαση γίνει θα αφορά τα νοικοκυριά: «Οι παρεμβάσεις που γίνονται στα νοικοκυριά και πηγαίνουν κατευθείαν στο iban ή το κινητό των ανθρώπων είναι οι πιο αποτελεσματικές από πλευράς πραγματικού προϋπολογισμού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 4 =