Εθνικό, υπαρξιακό ζήτημα, που απαιτεί την παραίτηση από κάθε κομματική οπτική αλλά και τη συστράτευση όλων των κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία εργάζεται για αυτό το θέμα κατά την παρέμβαση του στο Συνέδριο «Δημογραφικό – Η μεγάλη Πρόκληση», που διοργανώνουν η Next is Now και η Dome Consulting.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα κρίσιμο για το σήμερα, αλλά και εκρηκτικό για το αύριο σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια βόμβα το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε έγκαιρα…» και προανήγγειλε στοχευμένες παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια επίλυσης του σύνθετου αυτού προβλήματος της χώρας.

Μεταξυ άλλων προανήγγειλε την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών έως τις 6 το απόγευμα αλλά έκανε λόγο και για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην Αθήνα, προκειμένου να μετατραπούν σε στέγη για νέα ζευγάρια και να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα των ακριβών ενοικίων.

«Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς», είπε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του, καθώς είναι δύσκολο μέσα σε ένα μικρό διάστημα, να λυθούν προβλήματα δεκαετιών, με τις προτεινόμενες δράσεις, όπως είπε, να μην συναντούν συχνά τη συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Σε τελική ευθεία βρίσκονται ορισμένες πρωτοβουολίες άμεσης εφαρμογής, όπως η επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών ως τις έξι το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν τη μελέτη των παιδιών, ανακουφίζοντας τους γονείς στο σπίτι. Και η στελέχωση των μονάδων υγείας, κυρίως των νησιών, από γυναικολόγους και παιδιάτρους…»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία σημειώνοντας πως μία τέτοια κίνηση αποτελεί μία απάντηση στην έλλειψη εργατικών χεριών. «Ταυτόχρονα, η ώριμη και συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει την πληθυσμιακή υποχώρηση», είπε, για να συμπληρώσει πως αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας.

Οι επόμενες κινήσεις

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επιπλέον πως εισέρχεται για δημόσια διαβούλευση ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και θα γίνει νόμος του κράτους με το δυνητικό όριο ηλικίας να αυξάνεται στα 54 έτη ενώ θα δημιουργηθεί εθνικό συμβούλιο που θα αναλάβει το συντονισμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών.

«Βασική προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους. Μελετάμε ένα σχέδιο που θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα. Όπως, τη σημαντική περιουσία του δημοσίου…Εξετάζουμε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών», σημείωσε τέλος ο πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × two =