Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος θα καταστήσει ακριβά τα τρόφιμα και την ενέργεια για τα επόμενα τρία χρόνια, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Η έκθεση εντείνει τους φόβους ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς επανάληψη μιας ασθενούς ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο οικονομικό σοκ από τη δεκαετία του 1970.
Σε μια ζοφερή ανάλυση, η Παγκόσμια Τράπεζα με έδρα την Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε ότι υπάρχει κίνδυνος το επίμονα υψηλό κόστος σε βασικά προϊόντα να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2024 και ο στασιμοπληθωρισμός να φέρει τεράστιες πιέσεις στο κόστος ζωής.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις από την πετρελαϊκή κρίση του 1973
Οι τελευταίες προοπτικές στην ανάλυση της Τράπεζας για τις αγορές εμπορευμάτων ανέφεραν ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο κόσμος έχει δει τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές της ενέργειας από την πετρελαϊκή κρίση του 1973 και τη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων από το 2008.
Το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων είναι πιθανό, ακόμα και υποχωρώντας από τα τρέχοντα επίπεδα, να εξακολουθήσουν να είναι πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας στο τέλος του 2024. Ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στο εμπόριο και την παραγωγή που προκλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Τράπεζα προβλέπει αύξηση 50% στις τιμές της ενέργειας φέτος.
Αναμένει ότι η τιμή του αργού πετρελαίου Brent θα είναι κατά μέσο όρο στα 100 δολάρια το βαρέλι το 2022, στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2013 και αύξηση άνω του 40% σε σύγκριση με το 2021. Οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν στα 92 δολάρια το 2023, αλλά θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον πενταετή μέσο όρο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να είναι διπλάσιες το 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ οι τιμές του άνθρακα αναμένεται να είναι 80% υψηλότερες.
Αύξηση 40% στο σιτάρι
Η Τράπεζα αναμένει ότι οι τιμές του σιταριού θα αυξηθούν περισσότερο από 40% φέτος, ασκώντας πίεση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες που βασίζονται στις εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Οι τιμές στο βαμβάκι συνέχισαν την ανοδική τους πορεία που ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου 2020 για να φτάσει σε υψηλό 11 ετών τον Μάρτιο. Αναμένεται το 2024 η αύξηση να αγγίξει το 90% σε σχέση με το 2020. Η αύξηση στα λιπάσματα θα φτάσει το 69,3% φέτος σε σχέση με πέρυσι.
Στα τρόφιμα εκτιμάται ότι η αύξηση θα φτάσει 22,9% το 2022 σε σχέση με το 2021.
Ο Indermit Gill, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε: «Συνολικά, αυτό ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο σοκ στον τομέα των εμπορευμάτων που έχουμε βιώσει από τη δεκαετία του 1970. Όπως συνέβαινε τότε, το σοκ επιδεινώνεται από την αύξηση των περιορισμών στο εμπόριο τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων.
Αυτές οι εξελίξεις έχουν αρχίσει να αυξάνουν το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να αυξήσουν την οικονομική ανάπτυξη στο εσωτερικό και να αποφύγουν ενέργειες που θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομία».