meth-pliros-emvoliasmenoi

Ανησυχητικές τάσεις για την πορεία του κορονοϊού καταγράφονται την τελευταία περίοδο στην Ελλάδα, η οποία υπερέβη πλέον σε θανάτους (ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους) την Ιταλία και το Βέλγιο, καταγράφει τριπλάσια υπερβάλλουσα θνησιμότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων που διασωληνώνονται.

Σύμφωνα με στοιχεία των προηγούμενων εικοσιτετραώρων, η Ελλάδα σκαρφάλωσε δυστυχώς στην 25η χειρότερη θέση του κόσμου σε σύνολο θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων με 2.679 θύματα/εκατομμύριο. Έτσι, η χώρα μας μετρά πλέον αναλογικά μεγαλύτερες απώλειες από ευρωπαϊκά κράτη που έζησαν εκατόμβες νεκρών στο πρώτο κύμα της πανδημίας όπως η Ιταλία (2.650 θάνατοι ανά εκατομμύριο), το Βέλγιο (2.640 θάνατοι ανά εκατομμύριο) η Μεγάλη Βρετανία (2.417 θάνατοι ανά εκατομμύριο) και η Ισπανία (2.192 θάνατοι ανά εκατομμύριο). Πλέον, σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα στη Γηραιά Ήπειρο ως προς τον αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο, κατατάσσονται μόνον χώρες από την Ανατολική Ευρώπη.

Οι πραγματικές απώλειες από τον κορονοϊό στην Ελλάδα πιθανώς να είναι αρκετά μεγαλύτερες από όσες αποκαλύπτει ο επίσημος αριθμός των θυμάτων, αφού στην χώρα καταγράφεται πλέον και πολύ υψηλός αριθμός υπερβάλλουσας θνησιμότητας.  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα έφτασε τον Ιανουάριο στο 25,3% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν μόλις 7,7%. Μοναδική χώρα που κατέγραψε τον ίδιο μήνα μεγαλύτερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα από την Ελλάδα, ήταν η Κύπρος με 26,2%. Υπογραμμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα παρατηρούνται πολύ ανησυχητικά ποσοστά επιπλέον θανάτων με την χειρότερη καταγραφή να έχει γίνει τον Αύγουστο με 34,1%. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνησιμότητας υπολογίζεται από τον αριθμό των πραγματικών απωλειών σε σύγκριση με τις αναμενόμενες και σύμφωνα με τη επιστημονική κοινότητα, «δείχνει» το σύνολο των θανάτων που προήλθαν άμεσα ή έμμεσα από την πανδημία.

Τριπλασιάστηκε το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων σε διασωλήνωση

Ιδιαίτερη ανησυχία εγείρει, όμως, και μια τρίτη αρνητική στάση που επικρατεί πλέον στην Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ποσοστό των διασωληνωμένων ασθενών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ανήλθε την Παρασκευή σε 40,34% (144 ασθενείς) έναντι 59,66% ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων (213 ασθενείς). Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα (2 Μαρτίου) το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 28,07%, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ. Προ δύο μηνών (2 Φεβρουαρίου) οι πλήρως εμβολιασμένοι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 21,57% και προ τριών μηνών (2 Ιανουαρίου) σε 14,54%. Με άλλα λόγια, μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες το σχετικό ποσοστό έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Θα πρέπει να συμπληρωθεί δε ότι τα σχετικά στοιχεία είναι αρκετά ανησυχητικά και σε απόλυτους αριθμούς αφού στις 2 Ιανουαρίου οι πλήρως εμβολιασμένοι σε διασωλήνωση ήταν 91 και πλέον φτάνουν τους 144, καταγράφοντας αύξηση τις τάξης του 60% μέσα σε ένα τρίμηνο.

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eleven + 12 =