Τις 948 αγγίζουν οι καταδίκες της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο καθηγητής και δικαστής του ΕΔΑΔ, Ιωάννης Κτιστάκις. Όπως εξήγησε, για αυτές τις καταδίκες η Ελλάδα πλήρωσε 28.256.237 ευρώ.
Ειδικότερα, κατά την ενημέρωσης της Επιτροπής της Βουλής για την Παρακολούθηση των Αποφάσεων του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο κ. Κτιστάκης, τόνισε:
-Σήμερα εκκρεμούν συνολικά 2.214 ατομικές προσφυγές κατά της Ελλάδας, πολύ περισσότερες από εκείνες που εκκρεμούσαν τα προηγούμενα χρόνια.
-Από αυτές, οι 1.782, δηλαδή ποσοστό 81%, αφορούν αποκλειστικά τις συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
-Οι 432 υποθέσεις αφορούν όλα σχεδόν τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, με κυρίαρχες τις παραβιάσεις για τη μη συμμόρφωση της διοίκησης στις εθνικές δικαστικές αποφάσεις, την αστυνομική βία, την ελευθερία έκφρασης και τα περιουσιακά δικαιώματα.
Ενδεικτικό, όπως είπε ο κ. Κτιστάκις, είναι ότι το Βέλγιο, έχει μόνο 285 καταδίκες, έναντι 948 της Ελλάδας και μόνο 234 εκκρεμείς προσφυγές, έναντι 2.214 της Ελλάδας.
«Το Βέλγιο την τελευταία δεκαετία 2011-2021 πλήρωσε 1.745 909 ευρώ για αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ η Ελλάδα πλήρωσε έξι φορές περισσότερα 28.256.237 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κτιστάκις, οι κύριες αιτίες του προβλήματος που κατατάσσουν τη χώρα μας στις χαμηλότερες θέσεις σε ό,τι αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «είναι η συνεχιζόμενη, εδώ και δεκαετίες, αδυναμία της να συμμορφωθεί με τις καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις και να εκμηδενίσει τις εστίες που πολλαπλασιάζουν τις παραβιάσεις». «Αυτή η αδυναμία έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να πολλαπλασιάζει και τους αριθμούς των εκκρεμών προσφυγών, γιατί το ίδιο ζήτημα επανέρχεται με νέες ατομικές προσφυγές», επισήμανε ο κ. Κτιστάκις.