kaladi-kythira

Μέρος ή ακόμη και το σύνολο των ελλείψεων σε προσωπικό για τον κλάδο του τουρισμού θα μπορούσαν να καλύψουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες ελληνικής καταγωγής ή μη, που θα βρεθούν στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση ή προσωρινή.

Ηδη το θέμα αυτό θα είναι, μεταξύ άλλων, αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με τον Πρέσβη της Ουκρανίας Sergii Shutenko.

Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Τουρισμού, «υπάρχει αλληλεγγύη και ανθρωπισμός στην Ελλάδα. Ανακοίνωσα, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεχόμαστε και θα δεχθούμε Έλληνες ομογενείς ή Ουκρανούς πρόσφυγες στη χώρα. Έχουμε πάνω από 150.000 ομογενείς στην Ουκρανία, στην Μαριούπολη, στην Οδησσό. Υπάρχει μέριμνα και για την φροντίδα και για την περίθαλψη των ανθρώπων αυτών, αλλά ενδεχομένως και για θέσεις εργασίας, εκεί που υπάρχει ανάγκη».

Ανάγκη για 50.000 θέσεις εργασίας

Αναφερόμενος στο θέμα του τουρισμού, ο Β. Κικίλιας τόνισε ότι «με βάση τη ραγδαία ανάπτυξη  που έχει το τουριστικό προϊόν στη χώρα και σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, γεννήθηκε η ανάγκη για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας. Αυτές δεν καλύφθηκαν πέρυσι από το ελληνικό εργατικό δυναμικό, οπότε αυτές οι θέσεις εργασίας, ενδεχομένως θα μπορούσαν να καλυφθούν από ομογενείς μας ή Ουκρανούς πρόσφυγες, αν αυτοί έρθουν στην Ελλάδα για να μείνουν».

Η διαδικασία προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα του 2006, άρθρο 80 και θα επαναβεβαιωθεί από όλους τους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης αύριο Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως σημειώνει ο Β. Κικίλιας «προβλέπει την αμνηστία, τη φροντίδα των προσφύγων και τις εργασιακές σχέσεις με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Μείζον θέμα οι ελλείψεις προσωπικού για τον κλάδο

Να σημειωθεί ότι πέρυσι δεν καλύφθηκε το σύνολο των θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να φανεί ιδιαίτερα το κενό. Κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία φέτος, με δεδομένο ότι, τουλάχιστον πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπήρχαν προβλέψεις ότι το 2022 θα μπορούσε να αποτελέσει μία εξαιρετικά θετική χρονιά, σε τέτοιο επίπεδο που ίσως να ξεπερνούσε ακόμη και εκείνη του 2019, που είχε αποτελέσει ιστορικό ρεκόρ για την Ελλάδα.

Βέβαια, τα πάντα έχουν αλλάξει και όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός του πολέμου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το κόστος που θα πληρώσει η Ελλάδα, λόγω του πολέμου και της μη έλευσης, τουλάχιστον σε έναν μεγάλο βαθμό, Ρώσων τουριστών, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, «είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό».

Ήδη η Κρήτη, που αποτελεί παραδοσιακό προορισμό Ουκρανών και Ρώσων τουριστών, έχει δεχθεί πλήγμα, με το στόχο της Tez Tour για 100.000 αφίξεις από την Ουκρανία και μέχρι και 250.000 αφίξεις από τη Ρωσία να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × 1 =