δημόσια έργα στα Κύθηρα

Τα Κύθηρα κοντεύουν να σπάσουν όλα τα ρεκόρ στην καθυστέρηση κατασκευής μιας γέφυρας. Το έργο ανακατασκευής της γέφυρας Μάκρωνα έχει απασχολήσει τις διοικήσεις του νησιού εδώ και κοντά δύο δεκαετίες.

Το έργο της γέφυρας Μάκρωνα που συνοδεύεται με παρεμβάσεις όπως παράλληλες οδικές εργασίες είχε δρομολογηθεί ήδη από το 2011, επί διοικήσεως Σγουρού. Είχε μάλιστα γίνει μεγάλη κουβέντα για το αρχικό του κόστος, που έφθανε κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ, όταν την περίοδο 2011 – 2012, σε μια βαθιά υφεσιακή εποχή για την ελληνική οικονομία, το δημοτικό συμβούλιο Κυθήρων απέρριψε ουσιαστικά την εκτέλεση του έργου θεωρώντας το ακριβό και όχι πρώτης προτεραιότητας. Η απόφαση στην 1η συνεδρίαση του 2012 του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε τα εξής: «Θεωρούμε ότι το παραπάνω έργο είναι αναγκαίο, αλλά το κόστος του είναι δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με την προτεραιότητα και την χρησιμότητά του…».

Επί διοικήσεως Χαρχαλάκη στο Δήμο και Δούρου στην Περιφέρεια το έργο μπήκε ξανά στις «ράγες» και εν τέλει τον Απρίλιο του 2019, μετά την επικαιροποίηση και ωρίμανσή του, εγκρίθηκαν οι πιστώσεις. Στη συνέχεια το έργο δημοπρατήθηκε, αναδείχθηκε μετά από διαγωνισμό ο ανάδοχος, αργότερα ο ανάδοχος παραιτήθηκε και η εκτέλεση του έργου πέρασε στον επόμενο μειοδότη του διαγωνισμού. Το έργο ξεκίνησε αλλά στις 14 Οκτωβρίου 2020 κλιμάκιο του Δασαρχείου διέκοψε εργασίες καθαρισμού φυτικής βλάστησης από τον τόπο του έργου καθώς δεν είχε ενημερωθεί για τις υπόψη εργασίες και δεν υπήρχε στο αρχείο του κάποια έγκριση-αδειοδότηση για την εκτέλεση του έργου του θέματος.

Σημειώνεται ότι το έργο είχε προθεσμία εκτέλεσης την 18ης Ιουλίου 2021. Την 4η Ιανουαρίου 2021 εγκρίθηκε η ανανέωση-τροποποίηση της ΑΕΠΟ του έργου, καθώς η παλαιά ΑΕΠΟ είχε λήξει. Μεταξύ άλλων, έπρεπε σύμφωνα με τη νομοθεσία και την έγκριση του Δασαρχείου να αναδασωθεί έκταση 12.747,60 τ.μ σε άλλη περιοχή, επελέγησαν τα Μυρτίδια, (το έργο γίνεται σε δασική περιοχή και γι αυτό πάρθηκε και σχετική απόφαση έγκρισης από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας τον Μάιο του 2021). Λόγω των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, στις 11 Μαΐου 2021 ενέκρινε παράταση του έργου κατά εκατόν εβδομήντα επτά ημέρες, ήτοι έως την 17.12.2021.

Η μελέτη αναδάσωσης εγκρίθηκε στις 19 Ιουλίου 2021. Η αναγκαία κυκλοφοριακή μελέτη παράκαμψης του Μάκρωνα υπεβλήθη από το Δήμο στην αποκεντρωμένη διοίκηση στις 9 Ιουλίου του 2021. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 υπεγράφη το πρωτόκολλο εγκατάστασης του αναδόχου σε δασική έκταση ενώ μία μέρα αργότερα η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε πρόσθετη δαπάνη 24.640,78 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για το έργο προς όφελος της αναδόχου εταιρείας λόγω της διακοπής εργασιών για το διάστημα από 28.10.2020 έως 4.2.2021 (για την διακοπή που επέβαλε το Δασαρχείο). 

Τόσο οι καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας, όσο και η συμβατότητα του έργου με όσα επιτάσσει η νομοθεσία οδήγησαν την Περιφέρεια να αποφασίσει νέα παράταση εκτέλεσης του έργου. Έτσι λοιπόν στις 30 Νοεμβρίου 2021 η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε την δεύτερη παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου έως τις 18 Ιουλίου του 2022

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Kythera.News  η ανάδοχος εταιρεία εντός των ημερών πρόκειται να ξεκινήσει την κατασκευή του έργου. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δεδομένη στιγμή αν θα ξεκινήσει το έργο και αν θα προλάβει να είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τις 18 Ιουλίου που εκπνέει η προθεσμία, πριν από το μεγάλο τουριστικό κύμα του καλοκαιριού. Χρόνος υπάρχει αν πάλι δεν προκύψει κάποιο νέο εμπόδιο. Διαφορετικά το έργο θα ναυαγήσει στην…  «τρούλα» του καλοκαιριού και τότε ίσως τα Κύθηρα αξιώσουν να καταγραφούν στο βιβλίο Guinness για το γεφύρι του Μάκρωνα. Αλίμονο αν το γεφύρι της Άρτας, όπως καταγράφτηκε στην ελληνική παράδοση και ποίηση, στο τέλος αποδειχθεί έργο “fast track” συγκρινόμενο με το αυτό των Κυθήρων!

Συμπερασματικά, το έργο φαίνεται πως είναι πλέον «καθαρό» από γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια. Η ευθύνη εκτέλεσης είναι στην Περιφέρεια. Δε χωράνε άλλες καθυστερήσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε, ενημερώνοντας τους πολίτες για ένα τόσο ζωτικής σημασίας έργο, που αφορά τον Αυλέμονα, τα Μητάτα και το νησί ολόκληρο. Η οικονομική και τουριστική ζωή του νησιού μας εξαρτάται από αυτό σε σοβαρό βαθμό και οι Κυθήριοι το γνωρίζουν πολύ καλά.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 − thirteen =