Με μια ιδιαίτερα δηκτική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης επιτίθεται στην διοίκηση του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων λόγω της άρνησής της να παρέχει καύσιμα στο Δήμο Κυθήρων για τα οχήματα πυρόσβεσης, όπως γινόταν την περίοδο 2015 – 2019. Πιο συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Δήμαρχος αναφέρει:
«Την περίοδο 2015-2019, ο Όμιλος ΕΛΠΕ παρείχε σημαντική ποσότητα καυσίμων στο Δήμο μας σε ετήσια βάση για τα οχήματα πυρόσβεσης, όπως και σε πάρα πολλούς Δήμους. Φέτος είναι η 2η χρονιά που το αρνείται με γελοίες δικαιολογίες. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του…».
Όπως είναι γνωστό, στον κόσμο της αυτοδιοίκησης αλλά και στις τοπικές κοινωνίες όπως την Δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια νησιά, τα Δωδεκάνησα και άλλες ακριτικές περιοχές, η Διεύθυνση Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ είχε αναπτύξει ένα πρόγραμμα δωρεάν προσφοράς πετρελαίου θέρμανσης ΕΚΟ σε σχολεία, Δήμους, ιδρύματα και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Περιελάμβανε και παροχή καυσίμων για την δασοπυρόσβεση.
Δυστυχώς από το 2020 και μετά το πρόγραμμα φαίνεται ότι έχει ατονήσει με αποτέλεσμα πολλοί από τους επωφελούμενους να βρίσκονται πλέον αβοήθητοι. Ακριβώς εκεί εστιάζει ο δήμαρχος Κυθήρων δεδομένου ότι τα Κύθηρα είχαν την περιόδο 2015 – 2019 την σημαντική στήριξη των ΕΛΠΕ μέσω του προαναφερόμενου προγράμματος.
Τι έχει αλλάξει στην Διοίκηση των ΕΛΠΕ
Μετά τις εκλογές του 2019 άλλαξε η διοίκηση και το δημόσιο διόρισε άλλους να το εκπροσωπούν όπως άλλωστε είχε δικαίωμα. Όμως το καλοκαίρι του 2021 η κυβέρνηση, αποφάσισε να απεμπολίσει το δικαίωμα της να διορίζει τα επτά από τα δεκατρία μέλη του ΔΣ και να ελέγχει το μάνατζμεντ. Η διοίκηση πλέον εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση και το δημόσιο περιορίζεται στα 4 άτομα…Το μάνατζμεντ στην πράξη εκχωρήθηκε στον μεγαλομέτοχο, τον Όμιλο Λάτση. Σημειώνεται ότι το δικαίωμα ελέγχου της διοίκησης (του μάνατζμεντ δηλαδή) είχε εκτιμηθεί στα €120.000.000…
Τι σημαίνει η αλλαγή management στα ΕΛΠΕ για την κοινωνία
Όπως γίνεται κατανοητό εφόσον πλέον το Ελληνικό Δημόσιο απεμπόλησε τον έλεγχο της διοίκησης, περιορίστηκε και η δυνατότητά του να παρεμβαίνει στην κοινωνική πολιτική που ασκούν τα ΕΛΠΕ. Θυμίζουμε ότι και στη ΔΕΗ το δημόσιο έχει αλλάξει την πολιτική του και έχει σταματήσει να παρεμβαίνει, όπως στο παρελθόν που κρατούσε “χαμηλά” τα τιμολόγια της εταιρείας και επηρέαζε τον ανταγωνισμό.
Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά και τα Κύθηρα όπως και κάθε περιοχή που το έχει ανάγκη. Τα Κύθηρα, μετά τα ευτράπελα με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, την κατάργηση της έκπτωσης στην αντλία των πρατηρίων καυσίμων και την ακρίβεια, θίγονται οικονομικά ακόμη περισσότερο.
Όσον αφορά δε τα όσα διαδραματίστηκαν στο ζήτημα των ΕΛΠΕ τα τελευταία δυόμισι χρόνια, εκτενή αναφορά έκαναν τον περασμένο Αύγουστο σε κοινό τους άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο συμπατριώτης μας Σπύρος Μιχαλακάκης πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΒΡ Ελληνική Α.Ε. και ο Γρηγόρης Στεργιούλης πρώην διευθύνων σύμβουλος ΕΛΠΕ Α.Ε. Στο άρθρο τους τοποθετούνται επικριτικά στο παράδειγμα των ΕΛΠΕ όσον αφορά την έννοια της επιχειρηματικότητας του «επιτελικού» κράτους. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Ακολουθεί η ανάρτηση του Δημάρχου στο Facebook: