Το «πράσινο» φως για την έναρξη λειτουργίας των υδατοδρομίων Κέρκυρας και Παξών έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά και την ολοκλήρωση των διαδικασιών της επιθεώρησης των Υδατοδρομίων Κέρκυρας και Παξών από την αρμόδια Επιτροπή υδατοδρομίων.
Κατά τις επιθεωρήσεις δεν εντοπίστηκε καμία παρατήρηση ή εύρημα στις υποδομές και στον εξοπλισμό των δυο υδατοδρομίων με αποτέλεσμα να επικαιροποιηθούν οι άδειες τους.
Φορέας Λειτουργίας των Υδατοδρομίων Κέρκυρας και Παξών είναι η μικτή εταιρεία «Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου ΕΠΕ» με εταίρους την «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και τον «Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας».
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Τάσος Γκόβας, «με σημείο εκκίνησης την επικαιροποίηση των αδειών των Υδατοδρομίων Κέρκυρας και Παξών και με τα υπόλοιπα προαναφερόμενα υδατοδρόμια να ακολουθούν, προχωράμε στη δημιουργία του πρώτου βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Είναι σαφές ότι η δραστηριοποίηση των υδροπλάνων θα αποτελέσει έργο πνοής που θα αναζωογονήσει τις τοπικές οικονομίες αναβαθμίζοντας τον τουρισμό τους ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων συνεισφέροντας στην κάλυψη των μεταφορικών αναγκών τους», τόνισε ο κ. Γκόβας.
Από την πλευρά του ο διευθύνον σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας «ΟΛΚΕ Α.Ε» Σπύρος Ζερβόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι « τα δύο πρώτα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια της Ελλάδας με τον νόμο 4146/2013, το υδατοδρόμιο Κέρκυρας και Γαϊου Παξών ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πιστοποίησή τους σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου για τα υδατοδρόμια (Ν4663/2020) και οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας τους τίθενται σε ισχύ.
Ο «Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε.» (ΟΛΚΕ Α.Ε.) ιδιοκτήτης των αδειών αυτών, εκτός της ικανοποίησης που αισθάνεται για το γεγονός αυτό, θεωρεί ότι η λειτουργία των υδροπλάνων που δίδει μια επιπλέον δυνατότητα συγκοινωνίας-μεταφορών θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής και κατ’ επέκταση της χώρας».
Εξάλλου σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επεσήμανε ότι «τη δυνατότητα να υποδεχθούν πτήσεις υδροπλάνων αποκτούν η Κέρκυρα και οι Παξοί, καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας στα υδατοδρόμιά τους, με σχετικές αποφάσεις του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου. Οι εν λόγω άδειες πιστοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της Επιθεώρησης της Επιτροπής Υδατοδρομίων στον «Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε.» (ΟΛΚΕ Α.Ε.) και αφορούν στη θαλάσσια περιοχή Λιμένα Κέρκυρας, στην Κέρκυρα και στη θαλάσσια περιοχή Λιμένα Γαΐου Παξών, στους Παξούς. Η πιστοποίηση των δύο υδατοδρομίων πραγματοποιήθηκε με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου, καθώς το 2014, επί θητείας, και τότε, του κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, τα υδατοδρόμια αυτά είχαν αδειοδοτηθεί, αλλά οι συγκεκριμένες άδειες παρέμεναν ανενεργές για πολλά χρόνια. ‘Αδειες ίδρυσης έχουν χορηγηθεί επίσης στα υδατοδρόμια Βόλου και Ρεθύμνου, όπου εκκρεμεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων, όπως πλωτή προβλήτα, σημεία πρόσδεσης και κτήριο εξυπηρέτησης επιβατών, προκειμένου να χορηγηθεί σε αυτά και άδεια λειτουργίας. Δρομολογείται και η συμμόρφωση της άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου στην Πάτρα. Ταυτόχρονα, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης άλλων 25 αιτημάτων χορήγησης αδειών υδατοδρομίων, εκ των οποίων τα 20 αφορούν στη χορήγηση άδειας ίδρυσης και τα πέντε σε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας (Σκύρος, Αλόννησος, Σκόπελος, Πάτμος και Τήνος).
Με αφορμή την πιστοποίηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στα υδατοδρόμια της Κέρκυρας και των Παξών, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε, στην ανακοίνωση που δημοσίευσε το αρμόδιο υπουργείο, ότι «μετά από πολλά χρόνια, γίνονται σήμερα τα πρώτα σταθερά βήματα για τη δημιουργία ενός δικτύου υδατοδρομίων στην πατρίδα μας. Η Κέρκυρα και οι Παξοί έχουν πλέον τις υποδομές για να υποδεχθούν πτήσεις υδροπλάνων και ευελπιστώ ότι εφόσον εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα ένα νέο ιπτάμενο μέσο μεταφοράς που ταιριάζει στη γεωγραφία της και θα συνεισφέρει καταλυτικά στον τουρισμό, την οικονομία, αλλά και στην εθνική συνοχή».
Να σημειωθεί, σύμφωνα με τον κ. Γκόβα ότι «επίκειται η επικαιροποίηση του υδατοδρομίου Πάτρας και ακολουθούν οι αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων στα Διαπόντια νησιά (Οθωνοί, Ερεικούσσα, Μαθράκι), του υδατοδρομίου λίμνης Ιωαννίνων και των υπόλοιπων νησιών του Ιονίου», ενώ «σε εξέλιξη βρίσκεται και ο στόχος δημιουργίας δικτύου Υδατοδρομίων στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και σε άλλες νησιωτικές, παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές», όπως είπε.