Την Τετάρτη, στην Βουλή η κόντρα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα για το πρόστιμο των 100 ευρώ στους 60ρηδες μαίνονταν. Έτσι, κανείς δεν έδωσε σημασία σε μία ενδιαφέρουσα παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.
Απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, όταν αυτός διαμαρτυρήθηκε για το ότι δίνονταν δικαίωμα δευτερολογίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει τον λόγο. Ο Κώστας Τασούλας είπε: «Κύριε Βελόπουλε, πρέπει να ξέρετε ότι σας έχουμε στα ώπα-ώπα εδώ πέρα. Μιλάτε κάθε μέρα περισσότερο από τον καθένα και δεν δικαιούστε να παραπονιέστε. Σας έχουμε στα ώπα-ώπα! Μιλάτε περισσότερο και από τον Πρωθυπουργό».
Πρόσθεσε πως «κάποτε πρέπει να εκτιμήσετε αυτήν την συμπεριφορά». Λίγα λεπτά αργότερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του, σχεδόν απολογούμενος, λέγοντας: «Θα είμαι σύντομος, κύριε Βελόπουλε, μην ανησυχείτε».
Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε δίκιο στην παρατήρησή του. Πράγματι, το κοινοβούλιο τα τελευταία δύο χρόνια μοιάζει να είναι προνομιακός χώρος για τον Κυριάκο Βελόπουλο με την επιδοκιμασία της κυβέρνησης.
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης είναι τακτικότατος στην αίθουσα, αξιοποιώντας τον κανονισμό που επιτρέπει στο κάθε αρχηγό κόμματος να λαμβάνει τον λόγο όποτε το επιθυμεί. Μοιάζει να έχει εντάξει την Βουλή στους μηχανισμούς προβολής των θέσεων του κόμματός του. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σύνηθες, κάθε φορά που μιλά σε ένα νομοσχέδιο, να κάνει ευρύτερες πολιτικές τοποθετήσεις.
Ως εδώ τίποτε μεμπτό, μια και όλα αυτά συμβαίνουν εντός του θεσμικού πλαισίου του κοινοβουλευτισμού. Όμως μήπως ο Κώστας Τασούλας ανέδειξε – άθελά του- μια ακόμη πλευρά της «ειδικής σχέσης» που διακριτικά και σιωπηρά η Νέα Δημοκρατία διαμορφώνει με ένα εξόχως ακροδεξιό κόμμα;
Ας θυμηθούμε λίγο εκείνη την συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Βελόπουλο και τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργο Γεραπετρίτη, στις 21 Σεπτεμβρίου στα κοινοβουλευτικά γραφεία της Ελληνικής Λύσης. Πολλά ειπώθηκαν για το περιεχόμενό της. Οι διαρροές από την πλευρά της Ν.Δ πάντως επέμεναν ότι επρόκειτο για μια προσωπική συζήτηση ανάμεσα στους δύο.
Το πιο ενδιαφέρον όμως πολιτικό στοιχείο είναι η συχνή παραλληλία ή ταύτιση των απόψεων της Ελληνικής Λύσης με την Νέα Δημοκρατία. Όταν το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να ασκεί κριτική για ζητήματα όπως το μεταναστευτικό ή θέματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης, η κυβέρνηση μοιάζει να αντιλαμβάνεται ως εποικοδομητική κριτική.
Τα δύο κόμματα φαίνεται να …αλληλοκατανοούνται. Ακόμη κι αν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους για τα ζητήματα του εμβολιασμού. Ακόμη και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιτεθεί φραστικά στον Κυριάκο Βελόπουλο για τις απόψεις του αυτές.
Η σχέση της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση δείχνει πως έχει μια ιδιαίτερη «μηχανική». Πράγμα λογικό αφού τα δύο κόμματα σε σημαντικό βαθμό «ψαρεύουν στα ίδια νερά» και στα ίδια μέρη του πολιτικού φάσματος. Οπότε διαμορφώνονται σχέσεις ανταγωνισμού και σύμπνοιας ταυτόχρονα.
Παράλληλα, όμως, θα ήταν παράξενο και οι δύο πλευρές να μήν έχουν στο μυαλό τους πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με ότι αυτό σημαίνει για τα τυχόν πολιτικά αθροίσματα και σενάρια σχηματισμού κυβερνήσεων.
Σχετικά σύντομα θα μάθουμε…
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου