gerotziafas
Η νέα φάση της πανδημίας στην οποία εισέρχεται η Ευρώπη αναδεικνύει την νέα επιτακτική ανάγκη: την επανίδρυση ενός μοντέρνου, δυναμικού, δημοκρατικού και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας που εξασφαλίζει δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους κατοίκους της χώρας.

Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η πανδημία έχει μπει σε νέα φάση που χαρακτηρίζεται από τον μαζικό εμβολιασμό, την ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την επιστημονική πρόοδο που έδωσε τεράστια ώθηση στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με COVID-19. Για να αντιληφθούμε την σημαντική αλλαγή που συντελείται ας συγκρίνουμε τα δεδομένα της πανδημίας στην Γαλλία και στην Ελλάδα. Η σύγκριση αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς μέχρι τον Ιούνιο 2021 η Ελλάδα σχεδόν ακολουθούσε την Γαλλία στα βήματα αντιμετώπισης της πανδημίας. Επιπλέον μέχρι τον Μάιο 2021 ο ρυθμός εμβολιασμού ήταν μεγαλύτερος στην Ελλάδα σε σχέση με την Γαλλία.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Γαλλία σήμερα εισέρχεται στην νέα φάση της πανδημίας

-Το 84% του γαλλικού πληθυσμού με ηλικία μεγαλύτερη των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο. Μετά από διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών έχει γίνει έντονη προσπάθεια εμβολιασμού των λαϊκών περιοχών καθώς από εκεί προέρχεται μεγάλο ποσοστό ασθενών με βαρύ COVID-19

-Έχει ενεργοποιηθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι γενικοί γιατροί έχουν εκπαιδευτεί με αποτέλεσμα να χορηγούνται έγκαιρα οι θεραπείες που συνιστώνται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Επίσης οι γιατροί σε τοπικό επίπεδο έχουν γίνει ενεργοί παράγοντες στην υποστήριξη του εμβολιασμού του πληθυσμού.

-Η ιχνηλάτηση είναι μαζική και συστηματική. Υπάρχουν κιόσκια για δωρεάν rapid test στα πεζοδρόμια των πόλεων και στις τουριστικές περιοχές

-Οι σκοταδιστικές περσόνες έχουν απομονωθεί (πχ ο καθηγητής Raοult , εμβληματική φυσιογνωμία των αντιεμβολιαστών χάνει την θέση του διευθυντή του l’Institut hospitalo-universitaire de Marseille)

Το θετικό αποτέλεσμα της γενικής πολιτικής αντιμετώπισης της πανδημίας στην Γαλλία είναι ξεκάθαρο

Σε σχέση με τις αρχές Σεπτέμβρη:

-ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 35%,

-ο αριθμός των νέων νοσηλευόμενων ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε κατά 24%

-ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 μειώθηκε κατά 32%

Σήμερα, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων του Παρισιού έχουν ελάχιστους ασθενείς με COVID-19 με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται κανονικά οι ασθενείς που δεν έχουν COVID-19.

Σε πολλές περιοχές της χώρας οι μάσκες φεύγουν από τα σχολεία, ενώ ο κίνδυνος να χαθεί η σχολική χρονιά εκτιμάται ως μηδαμινός.

Συζητείται η άρση του pass-sanitaire.

Δυστυχώς στην Ελλάδα ζούμε την μέρα της Μαρμότας και βρισκόμαστε ακόμη στην προηγούμενη φάση της πανδημίας.

-Λιγότερο από 60% του πληθυσμού είναι εμβολισμένο. Τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά είναι ελάχιστα ενώ το επίπεδο εμβολιασμού των κατοίκων των λαϊκών γειτονιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπως και των αγροτικών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας είναι χαμηλότερο από 40%.

-Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει πρακτικά εγκαταλειφθεί καθώς οι δείκτες του ρυθμού εμβολιασμού δείχνουν είτε στασιμότητα είτε πτώση (ανάλογα με την περιοχή) ενώ είναι σπάνια η αύξηση.

-Τα νοσοκομεία παραμένουν ελλειμματικά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

-Οι γιατροί της κοινότητας δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη για την έγκαιρη παροχή περίθαλψης στο σπίτι σε ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου

-Η εκπαίδευση των γιατρών της κοινότητας τόσο στην έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19 όσο και στις ενδείξεις και αντενδείξεις του εμβολιασμού υπολείπεται.

-Δεν έχει γίνει ακόμη καμία πρόβλεψη για την ένταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων στην αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος νοσηλειών

-Η ιχνηλάτηση είναι χωρίς «πυξίδα»
Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα αναμενόμενο και προβλέψιμο

-Η πληρότητα των ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη αγγίζει το 85% και κυριαρχούν οι ασθενείς COVID-19.

-O αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός με αυξητική τάση

-Ο κίνδυνος να κλείσουν τα σχολεία είναι μεγάλος ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα ενώ οι φασίστες, οι σκοταδιστές αντιεμβολιαστές αρνητές της πανδημίας δημαγωγούν και τρομοκρατούν δασκάλους και γιατρούς

-Η Θεσσαλονίκη όπως και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας κινδυνεύουν να τεθούν σε lockdown ενώ γνωρίζουμε ότι ένα νέο lockdown μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμο καθώς αναμένεται να έχει δραματικές συνέπειες στην ψυχολογία των πολιτών και στην οικονομική δραστηριότητα κυρίως των μικρομεσαίων και των εργατικών στρωμάτων.

Η σύγκριση της εξέλιξης της πανδημίας στην Γαλλία και στην Ελλάδα και κυρίως η σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο χωρών που παρατηρούμε σήμερα, αποδεικνύει την ορθότητα της στρατηγικής Πρόληψη – Ανίχνευση – Πρόνοια όπως προτείνεται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες

Πρόληψη με μαζικό καθολικό εμβολιασμό

Ανίχνευση των κρουσμάτων και των ασθενών με κίνδυνο επιδείνωσης του COVID-19

Πρόνοια για την έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ενίσχυση του προσωπικού των νοσοκομείων.

Πρόνοια για τους χρόνιους ασθενείς που εξαιτίας της πανδημίας έχουν χάσει την ιατρική παρακολούθηση που χρειάζονται.

Πρόνοια για την ενσωμάτωση στο σύστημα υγείας των μεγάλων τεχνολογικών καινοτομιών της τηλεϊατρικής και της εξατομικευμένης περίθαλψης

Πρόνοια για την εξάλειψη των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας

Πρόνοια για την γρήγορη και στοχευμένη εκπαίδευση των γιατρών ώστε η νέα επιστημονική γνώση να μεταφέρεται στην καθημερινή ιατρική πράξη και να ωφελούνται οι πολίτες από την επιστημονική πρόοδο στην Ιατρική.

Η νέα φάση της πανδημίας στην οποία εισέρχεται η Ευρώπη αναδεικνύει την νέα επιτακτική ανάγκη: την επανίδρυση ενός μοντέρνου, δυναμικού, δημοκρατικού και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας που εξασφαλίζει δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους κατοίκους της χώρας.

Είναι καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων να μπουν τώρα μπροστά στην μάχη για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

(Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, MD, PhD, Καθηγητής Αιματολογίας, Διευθυντής του Research Group “Cancer-Hemostasis-Angiogenesis” INSERM U-938, Sorbonne University και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ομίλου HHG).

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 − 17 =