Αφυπνίστηκα σε έναν νέο τρόπο χορού. Κι αυτός είναι να χορεύω τις ιδέες μου μέσα από τα σώματα άλλων, συμπεριλαμβανομένων και πιο ηλικιωμένων χορευτών, που κουβαλούν μέσα τους την ιστορία τους και τα σύνθετα ψυχικά βιώματά τους. Όμως αυτό που παραμένει αμετάβλητο είναι το πάθος μου για την εξερεύνηση παλιών και νέων μύθων μέσα στο συγκείμενο της εποχής μας», λέει ο διεθνούς φήμης χορογράφος Άκραμ Καν, που υπογράφει την παράσταση “Ξορκίζοντας το κακό”, η οποία ανεβαίνει απόψε στο Ηρώδειο.
Εμπνευσμένο από το απόσπασμα του βαβυλωνιακού έπους του Γκιλγκαμές, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το καινούργιο έργο του Άκραμ Καν είναι ένας συμπυκνωμένος ύμνος για την τελετουργία και τις αναμνήσεις. Μέσα σε ένα τοπίο από σπασμένες πλάκες και πεσμένα είδωλα, οι χαρακτήρες του έπους ανταλλάσσουν τον πλούτο και τις αφηγήσεις που τους απέμειναν με σκοπό να ξαναενώσουν τα σπαράγματα της αρχαίας γνώσης που χάθηκαν και λησμονήθηκαν μέσα στον χρόνο σε ένα ενιαίο σύνολο.
Ο Βρετανός χορογράφος, με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, καλεί στη σκηνή έξι χορευτές διαφορετικής ηλικίας, μνήμης και ιστορίας, οι οποίοι γίνονται ηθοποιοί μιας ουσιαστικής συλλογικής ιεροτελεστίας. Ο χορός και το τραγούδι δίνουν ένα παγκόσμιο μήνυμα συναγερμού για την ανθρώπινη κατάσταση και την εξάντληση των πόρων της Γης, επισημαίνοντας την ανάγκη να μοιραστούμε προκειμένου να αμυνθούμε σε μια επερχόμενη καταστροφή.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει το “Ξορκίζοντας το κακό”, έναν μύθο για την εποχή μας που προέρχεται από όλες τις εποχές. “Στην ουσία, είναι το πρώτο περιβαλλοντικό ποίημα στον κόσμο”, υπογραμμίζει.
Συνδυάζοντας το κλασικό και το σύγχρονο, ο Άκραμ Καν εξερευνά τα παλιότερα τελετουργικά του κόσμου εν μέσω του συνεχώς μεταβαλλόμενου πλανήτη μας. Συγκεντρώνει ένα δυναμικό σύνολο έξι διεθνών καλλιτεχνών με μεγάλες διαφορές στην πρακτική τους, που μοιράζονται επί σκηνής την ιστορία τους και τις περίπλοκες συναισθηματικές εμπειρίες τους για να εξερευνήσουν παλιούς και νέους μύθους στο πλαίσιο των καιρών μας.
Ο βραβευμένος χορογράφος στήνει έναν καθρέφτη καταπρόσωπο στην ανθρωπότητα και μιλά με την αίσθηση του οικουμενικά επείγοντος για την καταστροφή, την ενοχή, την αποδόμηση των αξιών και του οικοσυστήματος. Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη σε διαφορετικές, αλλά βασικές ιστορίες του δυτικού πολιτισμού και της μονοθεϊστικής παράδοσης, σε έναν συνδυασμό Ανατολής και Δύσης, παραδοσιακού και κλασικού χορού που φτάνει έως και το χιπ χοπ.
Αναμειγνύοντας το κλασικό με το σύγχρονο, ο Άκραμ Καν εξερευνά τα αρχαιότερα τελετουργικά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο του διαρκώς μεταβαλλόμενου πλανήτη μας. Και για να συνθέσει την αφήγηση και τον σχεδιασμό αυτής της πρωτότυπης και ιδιωματικής παράστασης, ο χορογράφος μελετά τον επαναπροσδιορισμό της ανθρώπινης ύπαρξης και της αιωνιότητας μέσω της μνήμης και της συνύπαρξης.
Τιμηθείς με το βραβείο Olivier 2019 για την προσφορά του στις τέχνες, ο κορυφαίος χορογράφος συνεργάζεται γι’ αυτήν την παραγωγή με τη δραματουργό Ρουθ Λιτλ, τον συνθέτη Βιτσέντζο Λαμάγκνα, τον συντονιστή δοκιμών Μέιβιν Κου, την ενδυματολόγο Κίμι Νακάνο και τον συγγραφέα Τζόρνταν Τάναχιλ, μαζί με τη σχεδιάστρια φωτισμού Αϊντίν Μαλόουν και τον σκηνογράφο Τομ Σκατ.