Θετικός κρίνεται ο απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας των τουριστικών αφίξεων σε μεγάλους αλλά και σε μικρότερους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς σε αυτά. Μπορεί οι δεύτεροι να μην υποδέχονται, λόγω του μικρότερου γεωγραφικού στίγματος τους, τις ροές επισκεπτών των μεγάλων νησιών της χώρας, ωστόσο το οικονομικό αποτύπωμα του τουρισμού στις τοπικές οικονομίες αλλά και συνολικά, είναι αυτό που καθορίζει σημαντικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Νησιά του Αργοσαρωνικού, νησιά μέχρι πρότινος λιγότερο προβεβλημένα στα media όπως η Σίκινος, η Κάλυμνος, η Αστυπάλαια, οι Λειψοί αλλά και διαχρονικά κλασικές επιλογές όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, Ίος, η Σκόπελος, η Νάξος, η Πάρος, τα Κύθηρα, η Ελαφόνησος γέμισαν από πλήθος τουριστών με τους φορείς των νησιών αυτών κάνουν λόγο για μια απροσδόκητα καλή τουριστικά χρονιά. Αν και αυτή εκδηλώθηκε στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, χάρισε χαμόγελα ικανοποίησης στους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά δρώμενα, καθώς η εκκίνηση της τον Μάιο δεν προδίκαζε την έκρηξη των αφίξεων και το μέγεθος της επιτυχούς πορείας έτσι όπως αυτή κατέληξε.
Σε πρώτη ανάγνωση, οι πληρότητες σε αυτά αλλά και στα περισσότερα νησιά της χώρας, κινήθηκαν πάνω από 85%, ειδικά τον Αύγουστο, ενώ ο Σεπτέμβρης θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας που θα σφραγίσει και τα τουριστικά τους έσοδα. Προς επιβεβαίωση αυτού, διατυπώνεται η ευχή να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι τουριστικές ροές τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς υγειονομικά απρόοπτα.