anemogennitries-kipa

Τέσσερα νέα μεγάλα αιολικά πάρκα ετοιμάζεται να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε περιοχές όπου μέχρι τώρα δεν έχει σχετική παρουσία. Ο leader της ελληνικής αγοράς των ΑΠΕ, έλαβε στις αρχές Αυγούστου την άδεια από τη ΡΑΕ για την «πράσινη απόβασή» του στα Κύθηρα και στη Μονεμβασιά.

Πρόκειται για σχέδια που έχουν την αφετηρία τους προ δεκαετίας καθώς οι σχετικές αιτήσεις είχαν υποβληθεί την περίοδο 2008-2009. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με την εταιρεία Vector Αιολικά Πάρκα Ελλάδας (του Ηλία Κεφαλά). Στις σχετικές εταιρικές κοινοπραξίες ανά πάρκο, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διατηρεί ποσοστό 90% και η Vector 10%.

Συγκεκριμένα, το «ταξίδι στα Κύθηρα» για την ΤΕΝΕΡΓ, με βάση τις βεβαιώσεις παραγωγού που χορηγήθηκαν από τη ΡΑΕ περιλαμβάνει τρία αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 132 MW και ειδικότερα:

  • Αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 32 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 32 MW, αποτελούμενο από 5 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 6,4 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 155 μέτρα, στη θέση «Καρβουνόλακκος-Φοινικιές» της Δημοτικής Ενότητας Κυθήρων
  • Aιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 52 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 52 MW, αποτελούμενο από 26 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2,0 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 82 μέτρα, στη θέση «Κορδελίδες» της Δημοτικής Ενότητας Κυθήρων.
  • Αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 48 MW, αποτελούμενο από 24 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2,0 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 82 μέτρα, στη θέση «Ξεροκάμπια», της Δημοτικής Ενότητας Κυθήρων.

Το τέταρτο αιολικό πάρκο θα είναι εγκατεστημένης ισχύος 46 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 46 MW, αποτελούμενο 23 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2,0 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 82 μέτρα, και θα τοποθετηθεί στη θέση «Χαβαλας», του Δήμου Μονεμβασιάς.

Διευρύνει την απόσταση από τον ανταγωνισμό

Τα τέσσερα νέα αιολικά πάρκα θα έρθουν να ενισχύουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, το οποίο αναπτύσσεται διαρκώς διευρύνοντας περαιτέρω την απόσταση από τον ανταγωνισμό. Ο Όμιλος έχει αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αιολικά πάρκα 1.374 MW σε λειτουργία, 397 MW σε κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή και σε αδειοδότηση 5.132 MW.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για τη δυναμική των παικτών της αιολικής ενέργειας το πρώτο φετινό εξάμηνο, η ΤΕΝΕΡΓ οδηγούσε την κούρσα με 703 MW, -έναντι 665,1 το 2020-, ακολουθούμενη από την Ελλάκτωρ με 482 MW, ενώ σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση βρισκόταν η ENEL Green Power με 368 MW, οι οποίες δεν παρουσιάζουν διαφοροποίηση σε σχέση με τα μεγέθη του 2020.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έπονται ακόμη μεγαλύτερα projects. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΝΕΡΓ, τον Ιούνιο, ο επικεφαλής του Ομίλου, Γ. Περιστέρης είχε αναλύσει το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο νέα έργα συνολικής ισχύος περίπου 7 GW, εκ των οποίων 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου αναμένεται να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία, με νέα χερσαία και θαλάσσια αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, όπου η εταιρεία διαθέτει 2000 MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υπό ανάπτυξη όχι μόνο σε αντλησιοταμίευση, αλλά και σε μπαταρίες.

blank

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τα όνειρα είναι δωρεάν! Μα πως τα Κύθηρα θα τα βρούνε! Σχέδια χωρίς να υπολογίζουμε τον ξενοδόχο..
    Για να δούμε μερικές διαφωτιστικές θέσεις από αρμόδιους.
    Αντώνης Φώσκολος: Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν ρύπανση και καρκίνο, επιδοτούν τη Γερμανία με δις €
    Συζήτηση με τον Γιώργο Σαχίνη στον 984 Ηρακλείου Κρήτης 17-6-2020. Στο τέλος περιλαμβάνεται και το σχόλιο του Γιώργου Σαχίνη, μετά τη μετάδοση της συνέντευξης.
    https://www.youtube.com/watch?v=k9gDyyusnXY
    Από το Protagon.gr (official)
    …Κι εκείνο το δημοσίευμα με την Europa Nostra να θέτει υπό απειλή τα Κύθηρα -μαζί με τη Σίκινο, την Τήνο, την Αμοργό, την Κίμωλο-, ως τοπίο ευάλωτο απέναντι στην πιθανότητα μελλοντικής μετατροπής του σε βιομηχανική ζώνη; Ο δήμαρχος Στράτος Χαρχαλάκης κουνάει το κεφάλι αρνητικά. «Έχουμε δεχθεί προτάσεις από εταιρείες για ανεμογεννήτριες, δεν πρόκειται όμως κανείς μας να τις δεχθεί. Δικές μας είναι οι κορυφογραμμές. Ποιος θα τις δώσει;». Το καθεστώς της Εγχωρίου, κατά δική του δήλωση, αγκαλιάζεται από τον κόσμο του νησιού, δυσαρεστημένοι είναι μόνον αυτοί που ίσως θα ‘θελαν 500 ομπρέλες στα 300 τ.μ. και δεν μπορούν. Οι κορυφογραμμές των Κυθήρων (Dimitris Kyriakopoulos / SOOC) Ο γνωστός ζωγράφος Μανώλης Χάρος, δημοτικός σύμβουλος στο Τσιρίγο, εξηγεί πάντως πως αν πρέπει να πιστωθεί σε κάποιον η φύλαξη του μυστικού στο νησί, είναι στον Γιώργο Κασιμάτη, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, πάλαι ποτέ διευθυντή του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Γέννημα-θρέμμα Κυθήριος, ο νομικός διασφάλισε, επικαιροποιώντας, την έννοια της εγχώριας περιουσίας. Κλείδωσε με επάρκεια το νομικό της πλαίσιο. Θωράκισε το δικαίωμα που τα υπόλοιπα Επτάνησα —από την ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα μέχρι σήμερα— έχουν απεμπολήσει. Αστερίσκος: τα Κύθηρα υποκύπτουν στο παράδοξο να ανήκουν στα Επτάνησα, πλην όμως διοικητικά να υπάγονται στην Περιφέρεια Αττικής Πηγή: Protagon.gr
    https://www.protagon.gr/…/to-mystiko-twn-kythirwn…
    Η ομάδα ενημέρωσης από την αφιπνυσμένη πλευρά των Κυθηρίων – Μπείτε στο newsletter Πάρτε Μπλουζάκια -Στηρίξτε τον Αγώνα των ανθρώπων που μάχονται υπέρ της προστασίας της Φύσης των Κυθήρων.
    https://kythira-windturbines.com/el/
    https://www.facebook.com/Kythira-Windturbines-108897000969353

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × three =