Εκτός ελέγχου η μεγάλη πυρκαγιά στη Ζήρια – Εκκενώθηκαν 4 χωριά – Έκλεισε κλείσει η Εθνική οδός – Κλειστή η γέφυρα Ρίο-Αντίρριο στο ρεύμα προς Πάτρα

Στον οικισμό της Ζήριας έφτασαν οι φλόγες της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση μετά τις 13:00 στην Αχαΐα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για καμένα σπίτια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, Γιώργο Ντίνο, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ δήλωσε ότι περισσότερα από 20 σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό.

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης τριών χωριών (Λαμπίρι, Καμάρες και Ζήρια) ενώ λίγο πριν τις 18:00 δόθηκε εντολή εκκένωσης και του χωριού Λόγγος καθώς πλέον τα πύρινα μέτωπα είναι τρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πύρινο μέτωπο στο χωριό Λαμπίρι έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημιές από το περάσμα τις φωτιάς.

Την ίδια ώρα, η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά και στη νέα εθνική οδό πααμένουν κλειστές από το ύψος του Δρεπάνου έως τον Ελαιώνα.

Αχαΐα / Μέσα από κατοικημένες περιοχές πέρασε η πυρκαγιά – Εκτεταμένες καταστροφές

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας έφταασε το απόγευμα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Εγκωβισμένοι οδηγοί στην παλαιά εθνική οδό

Στην παλαιά εθνική οδό εκατοντάδες οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους. Παράλληλα ένοντες είναι οι διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν πάρχει επίσημη ενημέρωση.

 

 

Παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία και στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου στο ρεύμα προς Πάτρα. Οι οδηγοί που κινούνται με κατεύθυνση προς την Αθήνα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν την εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στη Ροδοδάφνη Αιγίου, με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας, το νοσοκομείο του Αιγίου και το ΕΚΑΒ να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το thebest.gr ακινητοποιημένα ήταν τα οχήματα στην Ν.Ε.Ο Πατρών Αθηνών στο ύψους της φωτιάς. Τα οχήματα κατευθύνονται στην έξοδο 24 από το Δρέπανο. Ελεύθερη η δίοδος στα διόδια για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Μεταφορά ανθρώπων με σκάφη του λιμενικού

Έπειτα από επιχείρηση του Λιμενικού μεταφέρθηκαν περίπου 15 άτομα από την παραλιακή περιοχή Μπούκα των Καμαρών, στο λιμάνι του Αιγίου.

Οι 15 πολίτες μεταφέρθηκαν με δύο πλωτά σκάφη του λιμενικού, ενώ περίπου 20 ένοικοι ξενοδοχείου στο Λόγγο πρόκειται να μεταφερθούν και αυτοί με σκάφη του Λιμενικού σε ασφαλή περιοχή.

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο της πυροσβεστικής μεταβαίνει στην Αχαΐα, για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Εντολή εκκένωσης δόθηκε και σε παιδική κατασκήνωση στο Λαμπίρι. Σύμφωνα με τοπικά μέσα τα παιδιά θα μεταφερθούν στην Πάτρα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ,  8 αεροσκάφη (το ένα ως συντονιστικό) και 8 ελικόπτερα. Πυροσβεστικό Πλοιάριο από το 2ο Π.Σ. Λιμένα Πατρών και 2 λέμβοι από την 6η Ε.Μ.Α.Κ. περιπολούν την παραλιακή περιοχή της Αιγιαλείας και συνδράμουν στην απομάκρυνση ατόμων. Συνδρομή παρέχουν το Λ.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.

Χρυσοχοΐδης: Δύσκολο να ελεγχθεί η φωτιά

«Σήμερα εκδηλώθηκαν 56 πυρκαγιές. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αρκετές πυρκαγιές στην Αχαΐα και αρκετές από αυτές έλαβαν διαστάσεις και εξελίχθηκαν πλησίον κατοικιών αλλά και εντός οικισμών. Για την σημερινή πυρκαγιά που ξεκίνησε πλησίον του οικισμού Ζήρια το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε στις 12:25. Υπήρξε άμεση και μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πυρκαγιάς, σημείωσε ότι «εξελίχθηκε ανάμεσα σε δασική βλάστηση, γεωργικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, εντός του αστικού ιστού. Ελαβε πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις, μπήκε μέσα σε οικισμούς, γι’ αυτό πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των κατοίκων από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις και μέσω του 112 έλαβαν μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τις περιοχές Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι. Στη συνέχεια έλαβαν δεύτερο μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό Λόγγο, ανατολικότερα των προηγούμενων οικισμών με σκοπό να εκκενωθούν οι οικισμοί και να είναι οι πολίτες ασφαλείς.

Νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους στη Ζήρια, το Λαμπήρι και τις Καμάρες καλώντας τους να κατευθυνθούν προς το Αίγιο.

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες, μια ομάδα πεζοπόρο, 10 οχήματα, 4 αεροσκάφη 1 ελικόπτερο.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine + eleven =