wsj-ta-nafpigia-elefsinas-sti-geopolitiki-skakiera-tou-biden

Η τύχη των ναυπηγείων Ελευσίνας εμπλέκεται με την πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να αναχαιτίσει την επέκταση της γεωπολιτικής επιρροής της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας «έχουν έναν νέο μνηστήρα που τα αξιολογεί για ενδεχόμενη επένδυση: την κυβέρνηση των ΗΠΑ», σημειώνει το δημοσίευμα, αν και το σχετικό ενδιαφέρον είχε ξεκινήσει επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Το όχημα, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ συζητούν για την επένδυσή τους, ως αντίπαλο δέος στην Κίνα που έχει τη διαχείριση στο λιμάνι του Πειραιά, είναι η εταιρεία διεθνούς αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC (International Development Finance Corporation) που ιδρύθηκε στα τέλη του 2019 με χρηματοδοτική δύναμη πυρός 60 δισ. δολαρίων.

Αβέβαιη η επένδυση της DFC

Σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο της DFC, τον Caleb McCarry, η αμερικανική εταιρεία συζήτησε τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σημερινοί αξιωματούχοι της ανέφεραν ότι το project παραμένει αβέβαιο λόγω ανησυχιών για την οικονομική βιωσιμότητά του.

Με βάση το καταστατικό της, η DFC  πρέπει να σταθμίζει την επιστροφή των χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Το επενδυτικό ταμείο της, όπως και της εταιρείας την οποία διαδέχθηκε, δεν είχε καταγράψει ζημιές ποτέ στο παρελθόν, αλλά δεν έχει και υποχρέωση να εμφανίζει κέρδη.

Η Onex και ο ρόλος της DFC

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, αντελήφθη ότι η DFC θα μπορούσε να έχει ρόλο στα ναυπηγεία της Ελευσίνας. «Ελληνες αξιωματούχοι έλεγαν ότι Κινέζοι μπορεί να επιχειρούσαν να πάρουν τα ναυπηγεία, αλλά θα προτιμούσαν Αμερικανό επενδυτή», αναφέρει η WSJ.

«Είναι σημαντικό για εμάς να είναι σημαντική η παρουσία των ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να τα δώσουμε όλα στην Κίνα».

Ο Πάιατ πέτυχε να πείσει το αμερικανικό Κογκρέσο να ενταχθεί η Ελλάδα στην αρμοδιότητα της IFC και επικοινώνησε με τον Adam Boehler, που ήταν ο πρώτος διευθύνων σύμβουλός της επί προεδρίας Τραμπ, με Ελληνες αξιωματούχους και την ελληνοαμερικανική εταιρεία Onex που ενδιαφέρθηκε για την εξαγορά των ναυπηγείων.

Ο επικεφαλής της Onex, Πάνος Ξενοκώστας, δήλωσε ότι θέλει την αμερικανική βοήθεια, επειδή οι επιδοτήσεις που δίνει το Πεκίνο στα κινεζικά ναυπηγεία κάνουν δύσκολο τον ανταγωνισμό.«Η χρηματοδότηση των κινεζικών εταιρειών στον τομέα των ναυπηγείων είναι τεράστια», είπε σε συνέντευξή του.

Η Onex προχώρησε πέρυσι σε προσωρινή συμφωνία με τους ιδιώτες μετόχους των ναυπηγείων, με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης, για την εξαγορά και τον εκσυγχρονισμό τους, υποσχόμενη να διαθέσει περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια σε μία 10ετία για επενδύσεις και τα χρέη της. «Η συμφωνία εξετάζεται από ελληνικό δικαστήριο, το οποίο θα μπορούσε να αποφασίσει το Φθινόπωρο», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πώς θα αντιμετωπισθεί η Κίνα

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν θέλει να κινηθεί ποιο έντονα από την προκάτοχό της για να αντισταθμίσει τις προσπάθειες γεωπολιτικής επιρροής της Κίνας, με πιο χαρακτηριστική αυτή του «νέου δρόμου του μεταξιού» και πιο πρόσφατη τη λεγόμενη διπλωματία των εμβολίων.

Τον περασμένο μήνα, η G7 ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία, που αποκλήθηκε «Build Back Better World», μέσω της οποίας θα διατεθούν εκατοντάδες δισ. δολάρια σε χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρόκειται ρητά για το αντίπαλο δέος της δημιουργίας υποδομών από την Κίνα μέσω του δρόμου του μεταξιού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η DFC είναι το πιο ισχυρό εργαλείο της πρωτοβουλίας αυτής, καθώς έχει δύναμη πυρός 60 δισ. δολάρια.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × five =