Κυκλοφόρησε πρόσφατα, από την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, ο Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή του Παν/μίου Θεσσαλονίκης, Νίκο Πετρόχειλο, με τίτλο «HOMOSUM HUMANI NIL AME ALLIENUM PUTO – Είμαι άνθρωπος θεωρώ ότι τίποτε το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο», με επιμέλεια της Καθηγήτριας, Καίτης Αρώνη-Τσίχλη.
Ο τόμος, που αποτελείται από 365 σελίδες, φέρει τον αύξοντα αριθμό 35 στη σειρά των εκδόσεων της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών. Περιλαμβάνει 22 κείμενα γραμμένα από πανεπιστημιακούς καθηγητές, διδάκτορες και ερευνητές με σημείο αναφοράς τα Κύθηρα.
Τρία κείμενα αφορούν στην προσωπικότητα του τιμωμένου, στην επιστημονική του δραστηριότητα και στην κοινωνική προσφορά του σε πολλούς τομείς, και ιδιαίτερα στα Κύθηρα, με έμφαση στη δράση του στην Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, της οποίας υπήρξε Πρόεδρος για 18 χρόνια.
Τα, υπόλοιπα, 19 κείμενα των συγγραφέων του τόμου, ομαδοποιούνται σε 5 ενότητες. Στην πρώτη ενότητα εντάσσονται πέντε προσωπογραφίες (Bartholomeo dalli Sonetti και το νησολόγιό του, Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός, Οικογένεια Καλοκαιρινού, Νικόλαος Δελακοβίας & Βαγγέλης Καβιέρης).
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τέσσερα κείμενα με θρησκευτικά και εκκλησιαστικά θέματα (Οι Βενέρηδες Μακάριος & Νεκτάριος, Επίσκοπος Σταγών Αμβρόσιος, η καταγωγή 4 κληρικών που φυλακίστηκαν στη Μονεμβασιά & το ιστορικό της φωτογραφίας της Μονής Μυρτιδίων). Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει τέσσερα κείμενα για γλωσσικά και λογοτεχνικά θέματα (Πλάτων και ο Φιλόξενος Κυθήριος, Αθέσθης και Έλισος, Ιταλοί ποιητές στο έργο του Γεράσιμου Σπαταλά, οι αρχαϊσμοί στο κυθηραϊκό ιδίωμα), ενώ στην τέταρτη ενότητα εντάσσονται τέσσερα κείμενα διαφόρων θεματικών σχετικών με τα Κύθηρα όπως: πανδημίες και επιδημίες στα Ιόνια Νησιά, όψεις πολιτισμικών ταυτοτήτων στα νησιά του Ιονίου, η ρωσική παρουσία στα Κύθηρα τα έτη 1798-1807, διασυνδέσεις παράδοσης και τεχνολογίας.
Τέλος, παρατίθενται δύο προσωπικές μαρτυρίες με σημείο αναφοράς τον τιμώμενο.
Το βιβλίο διατίθεται από τα γραφεία της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών (Θεμιστοκλέους 5, Αθήνα) και τα βιβλιοπωλεία στα Κύθηρα.