niki-kerameos

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι, κατόπιν διαλόγου με τους εκπροσώπους των κομμάτων του κοινοβουλίου, δρομολογούνται ήδη τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, το οποίο θα βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021.

Δύο αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο, αφορούν την κατανομή των μαθητών ανά τμήμα, όπου φαίνεται να παίρνει πίσω τη ρύθμιση που όριζε ότι η κατανομή θα γίνεται βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών, με την απόφαση να την λαμβάνει ο Σύλλογος Διδασκόντων, αφού πρώτα συνυπολόγιζε τις ειδικές μαθησιακές ανάγκες των μαθητών, φροντίζοντας ούτως ώστε να διαμορφώνονται ομάδες με στόχο τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης και μαθησιακής προόδου των μαθητών. Πρόκειται για το άρθρο 85 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, ρύθμιση η οποία δεν θα ισχύσει τελικά, με το υπουργείο να ανακοινώνει ότι η κατανομή θα γίνεται αλφαβητικά, όπως δηλαδή γινόταν μέχρι τώρα.

Ένα ακόμη σημείο το οποίο φαίνεται ότι δεν θα εφαρμοστεί, είναι αυτό της δυνατότητας διεκδίκησης θέσεων Διευθυντών Σχολείων, ΠΔΕ, Διευθυντών Εκπαίδευσης, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Συμβούλου εκπαίδευσης και άλλων θέσεων, από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς (άρθρα 27 και 54 με τίτλο  Μισθολογικές διατάξεις και Σκοπός και πεδίο εφαρμογής αντίστοιχα). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, θέσεις στελεχών εκπαίδευσης θα διεκδικούν μόνο εκπαιδευτικοί του δημόσιου τομέα τελικά.

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ

Με αμείωτους ρυθμούς εξακολουθεί να προχωρά η διαβούλευση και οι συζητήσεις με αρμόδιους φορείς επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την «Αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου, συνεχίζεται ο διάλογος με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης. Η ηγεσία του Υπουργείου συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25, ενώ συνομίλησε και με εκπροσώπους της Ελληνικής Λύσης, σε μία ιδιαίτερα γόνιμη και εποικοδομητική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ δεν θέλησαν να προσέλθουν στο διάλογο, παρά την πρόσκληση που τους απηύθυνε η Υπουργός Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τους αρχικά προ της διαβούλευσης και προ της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σε συνέχεια της υιοθέτησης ιδεών και της συμπερίληψης προτάσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας και των φορέων, δρομολογούνται ήδη τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.

Ενδεικτικά, τις θέσεις των στελεχών εκπαίδευσης θα διεκδικούν εκπαιδευτικοί του δημοσίου τομέα και η κατανομή των μαθητών στα τμήματα θα γίνεται αλφαβητικά.

Ν. Φίλης: «Παίρνουν πίσω τις πρώτες διατάξεις – να πάρουν και το νόμο»

Η γενικευμένη κατακραυγή για δύο από τις δεκάδες αρνητικές ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου Κεραμέως, έφερε τα πρώτα αποτελέσματα πριν καν αυτό κατατεθεί στη Βουλή: η υπουργός αποσύρει την απολύτως αντιπαιδαγωγική διάταξη με την οποία καταργούσε την αρχή της αλφαβητικής κατάταξης των μαθητών στα τμήματα και την υποκαθιστούσε με κριτήρια που διαχώριζαν τους μαθητές ανάλογα με το μαθησιακό τους επίπεδο, την καταγωγή τους κλπ., γκρεμίζοντας ένα πυλώνα των δημοκρατικών εκπαιδευτικών συστημάτων. Παίρνει πίσω επίσης την πρωτοφανή δυνατότητα που έδινε σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, να καταλαμβάνουν διευθυντικές στη δημόσια εκπαίδευση! Το ερώτημα είναι, με ποιο αιτιολογικό συμπεριέλαβαν στο νομοσχέδιο αυτές τις κραυγαλέες διατάξεις και με ποιο τις αποσύρουν μέσα σε ημέρες και ώρες; Τόσο πολύ αστόχησαν όταν το κατάρτιζαν «επιτελικά», ως συνήθως;

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο αυτό, που ανατρέπει τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών, αλλά το υπουργείο το προωθεί, αγνοώντας μάλιστα τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας που επιβάλλουν ακόμα περισσότερο κλίμα συνεργασίας -όχι αντιπαράθεσης!- στα σχολεία. Ο αγώνας σήμερα για να πάρουν πίσω όλες τις αρνητικές διατάξεις του νέου νόμου τους και για την ανατροπή αύριο της εκτεταμένης αντιμεταρρύθμισης Κεραμέως – Μητσοτάκη παραμένει προτεραιότητα, στη Βουλή και στους δρόμους.

Τέλος, θυμίζω ότι το υπουργείο καθυστερεί αδικαιολόγητα να δώσει στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των Πανελληνίων απ’ όπου θα προκύψουν οι βάσεις εισαγωγής ανά πεδίο και τμήμα και θα φανεί ότι με το νέο σύστημα θα κοπούν χιλιάδες νέα παιδιά από τα πανεπιστήμια.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × two =