pasxa-easter

Πάσχα 2021. Ήξεις αφήξεις, με φόντο την πολυπόθητη εορταστική έξοδο στα χωριό. Ένα πέπλο ασάφειας καλύπτει τον ορίζοντα του επιμέρους σχεδιασμού του κάθε νοικοκυριού, με το στίγμα να δίνεται από κυβέρνηση και ειδικούς, που μεταθέτουν την όποια λήψη απόφασης για τις μετακινήσεις, στο παραπέντε.

Στην εξίσωση, φυσικά, ρόλο παίζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, τομέας που έχει πληγεί όσο λίγοι από την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού τον τελευταίο χρόνο.

Το Kythera. News επικοινώνησε με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο και ζήτησε την γνώμη τους για τα όσα έπονται. Στα πλαίσια των όποιων προβλέψεων μπορεί να κάνει ο καθένας.

Η γενικότερη αίσθηση, είναι ότι το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει μέχρι την τελευταία στιγμή. Και με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, όπου καταγράφονται εκατόμβες νεκρών και ρεκόρ διασωληνωμένων, η πλάστιγγα δείχνει να γέρνει προς το απευκταίο σενάριο. Μέχρι τότε, θα καταγράφεται μια υποτονική κίνηση στα εποχιακά καταλύματα, με τους τουρίστες να αποτελούν «είδος προς εξαφάνιση». Ή πιο σωστά, προς αναζήτηση. Ακόμα και η πραναγγελθείσα από την κυβέρνηση ημερομηνία-ορόσημο της 14ης Μαΐου για επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Κι αυτό, γιατί, ακόμα δεν υπάρχει πληροφόρηση για το τί μέλλει γενέσθαι με την εστίαση. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι εστίαση και τουρισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Αυτές όμως είναι μετα-πασχαλινές ανησυχίες που δίνουν τον τόνο ενός ζοφερού τοπίου, που αναμένεται να κυριαρχήσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Κι αυτό, γιατί, ακόμα και αν οι υγειονομικοί δείκτες άρουν τους περιορισμούς παντού, ο τουρίστας θα πρέπει, πριν έρθει, να έχει προγραμματίσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό του, μιας και τότε αναμένεται να ανοίξουν οι πλατφόρμες για τις ηλικιακές ομάδες του ενεργού πληθυσμού. Μην ξεχνάμε ότι, στην Ευρώπη τουλάχιστον, η διαδικασία έχει τρενάρει, τόσο λόγω μη έγκαιρης παράδοσης των εμβολίων της Pfizer, όσο και με τα θέματα που έχουν προκύψει με AstraZeneca και  Johnson & Johnson. Και από τους λοιπούς, οι Βρετανοί έχουν, για την ώρα τουλάχιστον, κόκκινη κάρτα από την κυβέρνηση τους για να ξεμυτίσουν από το νησί.

Και οι Έλληνες; Οι Έλληνες, πολύ απλά θα ακολουθήσουν το μομέντουμ των καιρών. Που υπαγορεύει αναμονή μέχρι τελευταία στιγμή, προκειμένου να βγει «λευκός καπνός» από την πασχαλινή συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων ώστε να εκδράμουν στην εξοχή. Σίγουρα, μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων αναμένεται να έχουν οι ντόπιοι και όσοι διαθέτουν κατοικία στο νησί, γιατί, κακά τα ψέματα, άλλο να έχεις ήδη κεραμίδι πάνω από το κεφάλι και άλλο να κινδυνεύεις να σου έρθει ο ουρανός πάνω στο κεφάλι, με μια απόφαση της τελευταίας στιγμής. Όποια κι αν είναι αυτή.

Όπως και να έχει όμως, όλα δείχνουν πως, ακόμα και στην περίπτωση που ανάψει το πράσινο φως για μετακινήσεις την πασχαλινή περίοδο, αυτές θα γίνουν με όρους και προϋποθέσεις. Που έχουν να κάνουν, τόσο με την τήρηση των μέτρων προφύλαξης, όσο και με το «πάσο» που θα πρέπει να επιδεικνύεται στο πήγαινε και στο έλα. Το οποίο, αναμένεται να είναι διπλής κατεύθυνσης. Είτε αρνητικό self test, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό.

Το βέβαιο πάντως είναι, πως Πάσχα στα Κύθηρα το 2021, θα κάνουν σίγουρα όσοι θα βρίσκονται ήδη στο νησί από πριν. Κι αν δεν κινείται τίποτα τότε στην ατμόσφαιρα, τουλάχιστον ας είμαστε, όσοι βρεθούμε, μια ωραία ατμόσφαιρα.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen − fourteen =