«Αποκαταστήσαμε έναν δίαυλο ειλικρινούς επικοινωνίας με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία και κατέστησα απολύτως προφανές ότι για εμάς το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ένα μνημόνιο παράνομο, το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα -θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας- και υπενθύμισα επίσης στη λιβυκή κυβέρνηση ότι την ίδια άποψη με εμάς έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel και τόνισε πως θεωρεί το ταξίδι του στην Τρίπολη επιτυχημένο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν απούσα από τις εξελίξεις στη Λιβύη ουσιαστικά εδώ και μία δεκαετία κα πως οι θέσεις που διατύπωσε εκεί καταγράφηκαν με απόλυτη σαφήνεια. «Και θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα απευθείας συνομιλίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι γείτονας της Λιβύης είναι η Ελλάδα. Η Κρήτη είναι απέναντι στη Λιβύη και όχι η Τουρκία», υπογράμμισε, ενώ επανέλαβε ότι για να μπορέσει αυτή η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να οδηγηθεί σε εκλογές θα πρέπει να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη. «Πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα. Αυτό είναι απαράβατος όρος, προκειμένου η Λιβύη να λάβει και στήριξη από την Ευρώπη», ξεκαθάρισε ενώ μίλησε και για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται στη Λιβύη. «Δεν θέλω προσωπικά να απέχουν οι ελληνικές εταιρείες», ανέφερε και παράλληλα είπε ότι ήταν συγκινητική η στιγμή να ανοίξει ξανά η πρεσβεία μας στην Τρίπολη και να κυματίζει η ελληνική σημαία και πάλι.

Η Τουρκία να μην παράγει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος και της Ελλάδος και της Κύπρου

Για το ενδεχόμενο να δούμε πάλι το Oruc Reis να περιδιαβαίνει στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα συμβεί, διότι η Ελλάδα πέτυχε ουσιαστικά να καταστήσει μια ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η ίδια η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι όταν συνομιλεί με την Τουρκία.

«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν απολύτως ξεκάθαρες. Κάνουν λόγο για σταδιακή, αναλογική και ανατρέψιμη, -προσέξτε, ανατρέψιμη- προσέγγιση με την Τουρκία. Με άλλα λόγια, δίνουμε στην Τουρκία την προοπτική να εκμεταλλευτεί τις θετικές πτυχές μιας θετικής ατζέντας με την Ευρώπη, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Και προφανώς μία από τις προϋποθέσεις είναι να μην παράγει η Τουρκία ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος και της Ελλάδος και της Κύπρου. Και πρέπει να σας πω, ότι αυτό πια είναι ένα κεκτημένο της χώρας. Και είναι και ένα κεκτημένο της Ευρώπης. Εγώ θεωρώ ότι η Τουρκία έχει πλήρως αντιληφθεί αυτή τη στιγμή την ισορροπία δυνάμεων», υπογράμμισε.

Επιπλέον, τόνισε ότι περιμένουμε από τη γειτονική χώρα να εφαρμόσει πλήρως την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να εμποδίζει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και να δεχθεί επιστροφές από τα νησιά του Αιγαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει σημαντική προσπάθεια, είναι πολύ μειωμένες οι ροές, πιο αυστηρή φύλαξη των συνόρων και πολύ πιο γρήγορη η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

«Υπάρχουν σήμερα 1.450 άτομα στα νησιά των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί σε τελεσίδικο στάδιο. Μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Θα ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα εάν η Τουρκία τους δεχόταν πίσω», συμπλήρωσε.

Θετικό το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων

Σχετικά με την επαναλειτουργία των Λυκείων και αν θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης μετά το Πάσχα, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία, έστω και μεσοπρόθεσμη, πρόβλεψη εξηγώντας ότι αυτός ο ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές.

«Αν έπρεπε να κάνω μία αναλογία -διότι έχουμε κατηγορηθεί και για αυτό, για πισωγυρίσματα, για αλλαγές πορείας- θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στο μέσο μίας φουρτούνας και ο καλός ο καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το πηδάλιο σε μία φουρτούνα. Πρέπει να προσαρμόζει την πορεία του σκάφους», ανέφερε ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, κάτι που όπως είπε, κατέστη εφικτό διότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και θα μπορεί να προμηθεύσει σε πρώτη φάση μαθητές και εκπαιδευτικούς και μετά όλο τον πληθυσμό της χώρας με δωρεάν self-test.

Αυτά τα ατομικά τεστ, ο πρωθυπουργός είπε, ότι θα μπορεί να τα προμηθευτεί και ο υπόλοιπος πληθυσμός εντός 10 ημερών και πως θα ξεκινήσουμε με τους εργαζόμενους σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που θα υποδείξουν οι ειδικοί.

«Μία κουβέντα μόνο για τα self-test επειδή, ξέρετε, άκουσα και λίγη γκρίνια από τα φαρμακεία για το γεγονός ότι μπορεί η συσκευασία να μην ήταν ακριβώς αυτή την περίμεναν… Οι μεγάλες προσπάθειες για να μπορέσουν να πετύχουν, χρειάζονται να αντιμετωπίσουμε και μικρές δυσκολίες. Είναι πολύ μικρή δυσκολία αυτή μπροστά στη μεγάλη προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλλουμε όλοι», συμπλήρωσε.

Επίσης, είπε ότι είναι σημαντικό πρόσθετο όπλο το οποίο έχουμε δεν είχαμε πριν από 2-3 μήνες και υπενθύμισε ότι πάντα υπήρχε η δυνατότητα για δωρεάν rapid test στην πλατφόρμα testing.gov.gr.

«Τώρα, όμως, πηγαίνουμε σε άλλο επίπεδο. Το άλλο επίπεδο, όμως, σημαίνει και κάποιες υποχρεώσεις από πλευράς πολιτών. Υποχρεώσεις, δηλαδή, να δηλώνουν προφανώς το θετικό τεστ και να πηγαίνουν για επανεπιβεβαίωση, όπως ακριβώς ορίζει η διαδικασία. Αλλά και μια υποχρέωση να μην θεωρούν ότι επειδή έχουν ένα αρνητικό τεστ ότι μπορούν να κινούνται ελεύθερα», τόνισε.

Τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γιατί ακούσαμε τους ειδικούς

Ερωτηθείς αν θα μπορέσουμε το Πάσχα να μετακινηθούμε στα χωριά μας, είπε ότι δεν είναι σε θέση ακόμη να απαντήσει. «Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα», δήλωσε ενώ απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο να επιτραπούν αυτές οι μετακινήσεις με πολιτική απόφαση.

«Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η απάντηση είναι «όχι». Έχουμε κατά κανόνα ακούσει τους ειδικούς και όποτε έχουμε αποκλίνει είναι για θέματα τα οποία θεωρώ ότι ήταν ήσσονος σημασίας. Και πιστεύω ότι αυτός είναι και ο λόγος, τελικά, παρά το γεγονός ότι και οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα. Είδατε και σήμερα υπήρχαν πάρα πολύ σοβαροί επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μέσα στους ειδικούς. Και αυτό μερικές φορές, θα σας το πω ειλικρινά, όπως το αισθάνομαι κι εγώ και πιστεύω όπως το αισθάνονται και οι πολίτες, δημιουργεί μερικές φορές την αίσθηση μιας πολυφωνίας. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανείς ένα τέτοιο ιό. Γιατί δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο το οποίο να μας λέει τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε στάδιο αυτής της κρίσης», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον ότι παρά τις δυσκολίες και τη μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας, αν δει κανείς την πορεία της χώρας από την αρχή που χτύπησε η πανδημία, τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γιατί ακούσαμε τους ειδικούς.

Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης

Για την εστίαση είπε ότι ο καιρός είναι σύμμαχος όπως και η Επιχείρηση «Ελευθερία», για τον εμβολιασμό.

«Όμως η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. ‘Αρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα», ανέφερε ενώ μίλησε για το πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ώστε να έχουν αυτές οι επιχειρήσεις κεφάλαιο κίνησης να προμηθευτούν πρώτες ύλες όταν ανοίξουν.

«Το κάναμε τώρα ώστε εφόσον οι επιχειρήσεις, που πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα, να έχει τρέξει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να έχουν πάρει τα λεφτά να μπορούν να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόγραμμα στη δύσκολη αυτή μετάβαση», εξήγησε.

Για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη

Για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ο πρωθυπουργός είπε ότι στην κυβέρνηση περίμεναν ότι θα είχε καλύτερα αποτελέσματα αλλά δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι αν δεν είχε επιβληθεί αυτό το lockdown, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά, δηλαδή δεν θα άντεχε πια το σύστημα υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα γιατί η μετάλλαξη του ιού τον κάνει πολύ πιο μεταδοτικό και λόγω της φυσικής κούρασης του κόσμου.

«Και στη φυσική κούραση του κόσμου είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να απαντήσει με παραπάνω καταστολή», τόνισε ενώ σε ερώτηση αν έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απάντησε πως πιστεύει πως όχι.

Σημείωσε ωστόσο ότι υπήρχαν αλλαγές πορείας και αντιφατικές δηλώσεις. «Για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, για τις διαφοροποιήσεις των ειδικών, αυτό δεν είναι δική μου δουλειά», δήλωσε και φέρνοντας το παράδειγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων, μίλησε για την κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης να επενδύσει σε αυτό που ονομάζουμε ανάσες ελευθερίας.

«Από το να συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία της γειτονιάς του είναι πολύ καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία ή να πάει στους ορεινούς όγκους της Αττικής», είπε ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι ειδικοί να υποδείξουν να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές. «Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές», είπε ενώ για το άνοιγμα του λιανεμπορίου τόνισε πως κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ξεφύγει από το πλαίσιο, ενώ όταν μαζευόμαστε σε σπίτια ή στους χώρους εργασίας ο έλεγχος είναι πιο δύσκολος.

«Θεωρώ ότι και η απόφαση των ειδικών να επιτρέψουν με αυτές τις δικλίδες ασφαλείας το άνοιγμα του λιανεμπορίου, είναι σωστή και λογική από υγειονομικής πλευράς. Προσέξτε, από οικονομικής πλευράς προφανώς είναι αυτονόητη, θέλουμε να δουλεύει η αγορά, αλλά είναι σωστή πιστεύω και από υγειονομικής πλευράς. Με άλλα λόγια, ο Ιανουάριος δεν είναι Απρίλιος», συνέχισε ενώ εξήγησε πως όσο θα μπαίνουν τα self test θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα.

«Και αυτό το οποίο είδαμε στο Ισραήλ είναι ότι οι εμβολιασμοί είχαν αποτέλεσμα πρώτα και πάνω από όλα στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους και στους θανάτους και δευτερευόντως στα κρούσματα», συνέχισε.

Καλώ τους ηλικιωμένους , τους παρακαλώ, «σας παρακαλώ να πάτε να εμβολιαστείτε τo συντομότερο δυνατόν»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αν δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη, θα έχουμε ήδη καταφέρει τον Ιούνιο να εμβολιάσουμε με μία δόση ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και επανέλαβε πως η Ελλάδα τηρεί τη στρατηγική των δύο δόσεων. «Κάποιοι όμως τον Ιούνιο δεν θα έχουν προφτάσει να κάνουν την δεύτερη δόση και θα έχουν εμβολιαστεί με μία δόση. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ταχύτητα με την οποία προχωράμε στους εμβολιασμούς -έχουν δώσει οι αρμόδιοι τα στοιχεία για το πόσα περισσότερα εμβόλια θα έρθουν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο- σε συνδυασμό με τον καιρό, ο οποίος το ξέρουμε επιστημονικά ότι μειώνει τη μεταδοτικότητα, θα μας επιτρέψει να κάνουμε όχι απλά ένα κανονικό καλοκαίρι αλλά να είμαστε σε μία κατάσταση -γιατί κανονικό καλοκαίρι όπως το κάναμε το 2019 δεν θα είναι, θα υπάρχουν πάντα κάποια μέτρα προστασίας- αλλά να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μειώνεται τόσο γρήγορα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που να μπορούμε με ασφάλεια πια να προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας», τόνισε.

Είπε επίσης, ότι προφανώς δεν θέλουμε η οικονομία να ξανακλείσει ενώ είπε ότι είναι πολύ λογικό να χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο κάθε χρόνο όπως για τη γρίπη.

Ο πρωθυπουργός παρακάλεσε τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν γιατί όπως είπε κινδυνεύουν περισσότερο και υπάρχον διαθέσιμα εμβόλια. «Τους καλώ, τους παρακαλώ, σας παρακαλώ να πάτε να εμβολιαστείτε τo συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σημειώνοντας πως το εμβόλιο είναι ασπίδα προστασίας.

Πρέπει να συζητήσουμε από τον Σεπτέμβριο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

«Για τους υγειονομικούς. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία», δήλωσε και ρωτήθηκε αν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους. «Βεβαίως, θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας.

Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή», απάντησε.

Καταβάλλεται κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προσωρινά και μόνιμα

Για την κατάσταση στο ΕΣΥ και το ενδεχόμενο για 1.000 διασωληνωμένους μέχρι το Πάσχα όπως εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας, είπε αυτή είναι η απαισιόδοξη πρόβλεψη, ότι υπάρχουν και αισιόδοξες και πως το ΕΣΥ πιέζεται όμως έχει προσθέσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, και μόνιμων και προσωρινών.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται εντατική και δεν βρίσκουν, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά. «Όχι. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Υπάρχει πράγματι μία αναμονή μικρή, όχι από συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να διασωληνωθούν. Όπως είπατε από διασωληνωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είναι αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ. Θέλω να σας πω ότι και σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη από την κατάσταση που υπήρχε πριν από τρία και τέσσερα χρόνια, όταν με μία απλή γρίπη το φαινόμενο αυτό ήταν ακόμα πιο έντονο. Καταβάλλεται κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προσωρινά και μόνιμα. Αλλά προφανώς καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν κάποια όρια στο πού μπορούμε να φτάσουμε», δήλωσε.

Για το ενδεχόμενο επίταξης μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, είπε ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει δομηθεί και πάνω στην οικειοθελή συμμετοχή του και εξήγησε ότι η επίταξη γίνεται με αποζημίωση και πως το ζήτημα είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο να δουλέψει το Δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας ως ένα εθνικό σύστημα υγείας.

«Εάν χρειαστεί να αξιοποιηθεί και πάλι το εργαλείο της επίταξης, όπως έγινε επίταξη υπηρεσιών για ιδιώτες γιατρούς, δεν θα διστάσω καθόλου να το κάνω. Προς στιγμήν, θεωρώ ότι το σχήμα αυτό δουλεύει πολύ καλά», ανέφερε ενώ έκανε λόγο για πάρα πολύ απλοϊκή ανάλυση η οποία υποκρύπτει και μια λογική της αντιπολίτευσης που ουσιαστικά λέει «όχι σε όλα».

«Σας διαβεβαιώνω ότι αν υπήρχε έστω και ένα κρεβάτι, έστω και ένας γιατρός ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί στη διάθεση του συστήματος υγείας και δεν το κάνει, θα χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του», επισήμανε.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κοινωνία δεν θα άντεχε ένα πιο αυστηρό lockdown, κάτι που δεν έκανε καμία χώρα ενώ επανέλαβε πως η Επιτροπή εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει.

Ο Σ.Τσιόδρας λείπει από τον ενημέρωση – Στοχοποιήθηκε χυδαία

Παράλληλα είπε ότι συνομιλεί σχεδόν καθημερινά με τον Σωτήρη Τσιόδρα και πως η κυβέρνηση εκθέτει στην Επιτροπή βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και στοιχεία όπως το κόστος του κλειστού λιανεμπορίου.

«Με ρωτήσατε αν λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση. Πιστεύω ότι λείπει αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας. Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση», συμπλήρωσε ενώ τόνισε πως η Επιτροπή δεν έχει κλείσει τον κύκλο της και δεν πρέπει να πάμε σε άλλο σχήμα.

«Όχι, γιατί αυτή η Επιτροπή μάς οδήγησε μέχρι εδώ, με τις διαφωνίες, με τις καθυστερήσεις. Και με ρωτήσατε πριν τι θα έκανα διαφορετικά. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, ότι θεωρώ πως τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα δεν ήταν όσο καθαρό θα ήθελα. Και γι’ αυτό, έχουμε ευθύνη και εμείς. Υπάρχει μια ευθύνη προφανώς και δική σας, των μέσων, γιατί φιλοξενείτε με πάρα πολύ μεγάλη άνεση πάρα πολλούς ειδικούς των οποίων οι απόψεις δεν συμπίπτουν πάντα, υπάρχει μία ευθύνη και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή γιατί άπαξ και η Επιτροπή παίρνει μία απόφαση πρέπει, νομίζω, όλοι να υπερασπίζονται αυτή την απόφαση και να μην μεταφέρουν την προσωπική τους άποψη, αλλά ναι, σίγουρα αυτό το οποίο θα έκανα διαφορετικά θα ήταν να προσπαθήσουμε να μην μπερδεύουμε…», απάντησε.

Είπε μάλιστα πως θεωρεί πολύ χρήσιμο που κάποιοι μειοψήφησαν στην Επιτροπή για την λειτουργία των λυκείων αλλά θα ήταν χρήσιμο να μην βγουν στα κανάλια να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής.

Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης το 2022

Μιλώντας για την Επιχείρηση «Ελευθερία», τόνισε ότι έχουν γίνει δύο εκατομμύρια εμβόλια σήμερα. «Δεν θέλω να θυμίσω τι έλεγε η αντιπολίτευση. Τον Νοέμβριο μας έλεγε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Ότι πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τον Ιανουάριο, η αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας, μας έλεγε ότι το να κάνουμε 25.000 εμβόλια είναι όνειρο θερινής νυκτός. Και τώρα ξεπερνάμε σταθερά τα 60.000 εμβόλια και θα ανέβουμε ακόμη πιο πάνω», ανέφερε.

Για τα πρώτα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε ότι θα εισπράξουμε τα πρώτα 4 δισ. ευρώ εντός του 2021 και πως το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αφορά όλη την οικονομία, όχι μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Έχουμε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάρα πολλά χρήματα για τον κόσμο της εργασίας, χρήματα για την κατάρτιση, για τους ανέργους, χρήματα για την πρωτοβάθμια υγεία, για το πώς θα την εκσυγχρονίσουμε», τόνισε ενώ μετά από σχετική ερώτηση ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης και την επόμενη χρονιά.

Έχω αποφασίσει να εξαντλήσω την τετραετία

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν φλερτάρει με την ιδέα των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

«Όχι. Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω «όχι» κατηγορηματικά. Και θα εξηγήσω το σκεπτικό μου. Πρώτον, έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. ‘Αρα, θα ήμουν ασυνεπής ως προς αυτά έχω πει ο ίδιος. Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας.

Ο δεύτερος λόγος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση. Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας», απάντησε.

Και πρόσθεσε: «Και στο τέλος της τετραετίας, οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. ‘Αρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό. ‘Αρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα. Και μου κάνει μάλιστα εντύπωση γιατί κάθε φορά κατηγορηματικά και όλο και πιο κατηγορηματικά κλείνω αυτή τη συζήτηση και η συζήτηση επανέρχεται. Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 4 =