Την άποψη ότι όλα τα κόμματα πρέπει να απευθύνουν έκκληση στην κοινωνία για να πέσουν οι τόνοι για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, διατύπωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος. Ο κος Σκέρτσος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, έκανε λόγο για «πνεύμα καταλλαγής και αυτοπεριορισμού από όλους», ενώ, αναφορικά με την πανδημία, τόνισε πως «τα περιοριστικά μέτρα λειτουργούν και σώζουν ζωές».
Σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το πρωί της Πέμπτης, 11/03, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με την επέμβαση της αστυνομίας και την εκκένωση του κτιρίου από τους καταληψίες φοιτητές, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ήταν σαφής. «Η κατάληψη έληξε χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας… παρέμβαση που θα έπρεπε να είχε γίνει και νωρίτερα».
Διατύπωσε μάλιστα την άποψη, ότι μόνο η Αστυνομία μπορεί να αποτρέψει αντίστοιχα φαινόμενα από το να επεκταθούν και σε άλλα πανεπιστήμια και να εξασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη. «Όποιοι επιλέγουν το δρόμο της βίας, της αμφισβήτησης, θα πρέπει να συμμορφώνονται με βάση τους κανόνες που θέτει το κράτος δικαίου», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, ο κος Σκέρτσος άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «είχε δώσει πολιτική κάλυψη εδώ και ένα μήνα σε διαδηλώσεις και πορείες», τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και όσον αφορά την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
Άρα», συμπέρανε ο ‘Α. Σκέρτσος, «όσο περισσότερο ενδυναμώνεται αυτή η συμμετοχή στις πορείες από τα πολιτικά κόμματα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή», ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να μην απευθύνει ξανά τη μομφή στην κυβέρνηση για τη συμμετοχή στις πορείες, καθώς (ο ΣΥΡΙΖΑ) «έχει την απόλυτη ευθύνη και φέρει την υπογραφή αυτής της όξυνσης».
Αναγνωρίζει πάντως, πως αν δεν είχε συμβεί το πρώτο περιστατικό – το οποίο χαρακτηρίζει ως μεμονωμένο – την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη, «το πιθανότερο» είναι ότι δεν θα γίνονταν και όσα ακολούθησαν.
Όμως, υπογράμμισε με έμφαση, «δεν έχουμε κράτος αστυνομοκρατίας, όπως θέλει να εμφανίζει αυτήν την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μια αστυνομία που κινείται εντός του πλαισίου νομιμότητας που θέτει το πολίτευμά μας, έχει (σ.σ. η αστυνομία) διαδικασίες και όργανα ελέγχου, έχει ενισχυθεί τον τελευταίο χρόνο η πειθαρχική διαδικασία, έχουμε υιοθετήσει τις προτάσεις της επιτροπής Αλιβιζάτου, έχει μεταφερθεί ο πειθαρχικός έλεγχος στο Συνήγορο του Πολίτη», και όλα τα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου των οργάνων της αστυνομίας.
«Συνεπώς, εδώ υπάρχει μια παραποίηση της πραγματικότητας και μια προσπάθεια τεχνητής όξυνσης από την αντιπολίτευση σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει μεγάλη κοινωνική κόπωση από τα μέτρα που εφαρμόζουμε εδώ και ένα χρόνο. Απαιτείται πνεύμα ευθύνης, πνεύμα καταλλαγής και αυτοπεριορισμού από όλους μας», συνέστησε επίσης.