Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα και ως τις 16 Μαρτίου, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».
Στόχος είναι η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την εξαγωγή, διάθεση και κυκλοφορία των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγωγές στα πρότυπα της διαδικασίας που ισχύει για τα γενόσημα φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, με την νέα προτεινόμενη εξαγωγική διαδικασία ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να κυκλοφορήσει στη χώρα εισαγωγής του, με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας αρχής χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα, παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς που προβλέπει έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ πριν τη διάθεση του σε ασθενείς.
Στην Ελλάδα οι πρώτες άδειες έγκρισης και εγκατάστασης για την καλλιέργεια και την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης χορηγήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 και σήμερα ξεπερνούν τις 60.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, το προτεινόμενο νομοσχέδιο στοχεύει στην απομάκρυνση μη αναγκαίων εμποδίων για την εξαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στο εξωτερικό και τη διασφάλιση του ομαλού και ασφαλούς εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης υπό συνθήκες υψίστης ασφάλειας και τον έλεγχο του ΕΟΦ.
Η ρύθμιση αφορά στους επενδυτές που σκοπεύουν να επενδύσουν στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης. Δεδομένου, μάλιστα, του επενδυτικού ενδιαφέροντος για εγκατάσταση στην Ελλάδα παραγωγικών μονάδων τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με στόχο πρωτίστως την εξαγωγή των προϊόντων αυτών σε τρίτες χώρες, προβλέπονται βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο προς διευκόλυνση και ανάπτυξη των εξαγωγών, αφενός με τη δυνατότητα έκδοσης άδειας παραγωγής αποκλειστικά και μόνο για εξαγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αφετέρου με την παραγωγή και εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του αποξηραμένου ανθού αποκλειστικά για φαρμακευτικούς σκοπούς, δεδομένης της ιατρικής και φαρμακευτικής ζήτησης.
Επιπλέον, η προτεινόμενη αυτή ρύθμιση έχει ως στόχο και τη διασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης διάθεσης των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ για την κάλυψη συνταγογραφημένων αναγκών ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία και όσους υποφέρουν από τον νευροπαθητικό έως και τον καρκινικό πόνο.
Πάνω από 60 άδειες
Στο πολλά υποσχόμενο πεδίο της φαρμακευτικής κάνναβης το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το UN World Drug Report, το 2024 η παγκόσμια αγορά προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης θα φτάσει τα 65 δισ. δολάρια από 20 δισ. ευρώ που ήταν το 2018, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή αγορά θα ανέλθει στα 58 δισ. ευρώ έως το 2028.
Στην Ελλάδα οι πρώτες άδειες έγκρισης και εγκατάστασης για την καλλιέργεια και την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης χορηγήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 και σήμερα ξεπερνούν τις 60.
Συνολικά η φαρμακευτική κάνναβη θα μπορούσε να εισφέρει έως και 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, εκτιμά η Tikun η οποία θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτική κάνναβη παραγόμενη στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο της εταιρείας ολοκληρώνεται και αναμένεται να λειτουργήσει τον Μάιο του 2021.