myrsini-zorba

«Η κ.Μενδώνη χαρακτηρίζεται (από την κυβέρνηση) πολύ καλή και άξια υπουργός, επειδή εκτελεί το έργο για το οποίο έχει πάει στο υπουργείο. Το είδαμε στη Θεσσαλονίκη με τα Βυζαντινά, το είδαμε στην προσπάθεια της για την μετατροπή των Αρχαιολογικών Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, το βλέπουμε στο τσιμέντωμα της Ακρόπολης, το βλέπουμε παντού».

Αυτό ανέφερε η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, μιλώντας στο Κόκκινο,  απαριθμώντας, επιπλέον, τους σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς που παραμένουν χωρίς διεύθυνση ή και διοίκηση μετά τις εκλογές του 2019.

Αναλυτικά η Μυρσίνη Ζορμπά ανέφερε:

Η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι ο εναγκαλισμός της πολιτικής εξουσίας με τις θέσεις των διευθυντών στα κρατικά θέατρα, πρέπει να διακοπεί.

Επομένως, προετοιμάσαμε στο υπουργείο Πολιτισμού προκηρύξεις για τα πολιτιστικά νομικά πρόσωπα. Ανάμεσα σ΄αυτούς, ήταν και το Μέγαρο Μουσικής (το μόνο στο οποίο πρόλαβε να ολοκληρωθεί η διαδικασία), το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στο οποίο έγινε η πρώτη προκήρυξη και μετά προκηρύξαμε μία διεθνή διότι απέβη άκαρπη η πρώτη), το Ωδείο Μουσικής Θεσσαλονίκης και άλλα.

Η προκήρυξη για το Εθνικό Θέατρο, βγήκε στον αέρα τον Μάιο (του 2019) και, φυσικά, λόγω των εκλογών μετά θα έπρεπε να ανασταλεί και να συνεχιστεί μετά τις εκλογές.

Αυτό ήταν ένα τεκμήριο εγκυρότητας και πολιτικής ουδετερότητας.

Η ΝΔ αντιτάχθηκε πάρα πολύ σθεναρά. Η Όλγα Κεφαλογιάννη που εκείνη την εποχή ήταν τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, είχε στενή σχέση με τον Λιγνάδη, όπως και με τον Μαρκουλάκη, κατηγορούσε ότι όλα αυτά γίνονται προεκλογικά.

Όταν ανέλαβε η κ. Μενδώνη, συνέβησαν δύο πράγματα:

  •  Το επιτελικό κράτος κατήργησε οριζόντια άρθρα των νόμων στα οποία βασιζόμασταν.
  •  Η κ.Μενδώνη είπε ότι δεν θέλει προκηρύξεις των θέσεων αλλά διορισμούς, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στο Εθνικό διόρισε τον Λιγνάδη για τον οποίον τώρα λέει ότι την παραπλάνησε κλπ.

Ενδιαφέρον όμως έχουν και άλλες υποθέσεις.

  • Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η επιτροπή που είχε φέρει εις πέρας την προκήρυξη επέλεξε μία διευθύντρια η οποία εργάσθηκε για πολλούς μήνες, αλλά μόλις ήρθε η κ.Μενδώνη την «ξαπέστειλε» και διόρισε δικό της πρόσωπο.
  • Στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου είχε ανασταλεί η προκήρυξη, όπως και στα άλλα νομικά πρόσωπα, διόρισε κάποιον ο οποίος μετά από έξι μήνες παραιτήθηκε λόγω διαφωνίας με το Δ.Σ.

Θέλω να πω ότι είναι «ατυχείς ιστορίες» όλες. Αυτές τις ημέρες κλείνει ένας χρόνος από την ημέρα που πήγε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και ανήγγειλε ότι προχωρά αμέσως σε προκήρυξη για τον διευθυντή. Δεν έχει γίνει ακόμα.

Στο MOMus, που είναι ένα κεντρικό για τη Θεσσαλονίκη Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εδώ κι ενάμισι χρόνο οι δύο θέσεις διευθυντών που πρέπει εκ του νόμου του Μουσείου να προκηρυχθούν, δεν προκηρύσσονται διότι το υπουργείο τους ζητάει προφανώς να περιμένουν , να δουν κλπ.

Αποτέλεσμα; Η δυσλειτουργία του Μουσείου.

Στο ΑΚΡΟΠΟΛ, παρότι το υπουργείο Πολιτισμού ψήφισε πέρυσι τον δικό του νόμο, ακόμα είναι χωρίς Δ.Σ. και διευθυντή.

Όλα είναι στον αέρα, λοιπόν. Πρέπει να τα συγκεντρώσουμε αυτά ώστε να τα δούμε, μαζί με τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

Χαρακτηρίζεται (από την κυβέρνηση) πολύ καλή και άξια υπουργός επειδή εκτελεί το έργο για το οποίο έχει πάει στο υπουργείο. Το είδαμε στη Θεσσαλονίκη με τα Βυζαντινά, το είδαμε στην προσπάθεια της (που ελπίζω να μην ευοδωθεί) για την μετατροπή των Αρχαιολογικών Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, το βλέπουμε στο τσιμέντωμα της Ακρόπολης, το βλέπουμε παντού.

Αλλά εδώ είναι συμβόλαια που ξεκίνησαν από την πρώτη ημέρα με τη διαπίστωση ότι ο Πολιτισμός είναι οικονομικό εργαλείο, με τον εναγκαλισμό με τον Άδωνι για το Ελληνικό.

Η δουλειά της στο Ελληνικό τελείωσε, στο Τατόι την προχωρά όπως ξέρει να την προχωρά, έχοντας την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού.

Αυτή τη στιγμή αμφισβητείται συνολικά διότι έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Αλλά το σχέδιο της ΝΔ για αυτού του τύπου την παρέμβαση στον Πολιτισμό δεν σταματάει στα πρόσωπα. 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − nineteen =