Category: Βιβλιοθήκη
-
Ο Βυζαντινός Οικισμός των Αντικυθήρων (5ος – 7ος αιώνας)
Τα Αντικύθηρα, γνωστά στην αρχαιότητα ως Αίγιλεια, αποτελούν ένα μικρό ελληνικό νησί που βρίσκεται μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, κατέχοντας στρατηγική θέση στον θαλάσσιο διάδρομο που συνδέει τη Μεσόγειο με το Αιγαίο Πέλαγος. Ο οικισμός του νησιού έχει μακρά ιστορία, με στοιχεία κατοίκησης από τη Μινωική εποχή έως και την περίοδο του ύστερου Βυζαντίου. Κύρια σημεία…
-
Αντικύθηρα: Ανασκαφική ματιά στην Προϊστορία μέσα από θραύσματα κεραμικής
Το άρθρο «From Fabrics to Island Connections: Macroscopic and Microscopic Approaches to the Prehistoric Pottery of Antikythera» των Αρετής Πεντεντέκα, Ευαγγελίας Κυριατζή, Andrew Bevan και James Conolly εστιάζει στη μελέτη της προϊστορικής κεραμικής των Αντικυθήρων, αξιοποιώντας συνδυαστικά μακροσκοπικές και μικροσκοπικές μεθόδους ανάλυσης. Δημοσιευμένη το 2010 στο Annual of the British School at Athens, η μελέτη…
-
Τα νομίσματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων: Η ιστορική και εμπορική τους σημασία
Η μελέτη του Παναγιώτη Τσελέκα παρουσιάζει τη σημασία των νομισμάτων που ανακαλύφθηκαν στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν αργυρά και χάλκινα νομίσματα από τις περιοχές της Περγάμου και της Εφέσου, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 104 και 67 π.Χ. Η ανάλυση επικεντρώνεται στη νομισματική πολιτική του βασιλείου της Περγάμου και στη χρήση των κιστοφόρων τετραδράχμων…
-
Η ρωσική παρουσία στα Κύθηρα τα έτη 1798-1807
Η εργασία του Κώστα Τσάλτα, που δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Η Ρωσική παρουσία στα Κύθηρα τα έτη 1798-1807» στον Τιμητικό Τόμο για τον καθηγητή Νίκο Πετρόχειλο (Homo Sum; Humani nil a me Alienum Puto), μελετά την παρουσία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στα Κύθηρα την περίοδο 1798-1807, εστιάζοντας στις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις της ρωσικής κυριαρχίας…
-
Ιστορικά Στοιχεία και Νομικό Καθεστώς της Εγχωρίου Περιουσίας
Το καθεστώς της Εγχωρίου Περιουσίας στα Επτάνησα, ανάγεται στην περίοδο της Αγγλοκρατίας και συνιστά έναν από τους παλαιότερους με διαχρονική παρουσία θεσμούς της Ελλάδος, πολύ παλαιότερο από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Με τη συνθήκη των Παρισίων το 1815, η Επτάνησος αναγνωρίσθηκε ως ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος καλούμενο «Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων» και περιήλθε υπό την…
-
Ο ναός του «Απόλλωνα Αιγίλεα» στα Αντικύθηρα
Στο απομακρυσμένο νησί των Αντικυθήρων, κρυμμένο ανάμεσα στην Κρήτη και τα Κύθηρα, αναδύεται ένα σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο, το ιερό του “Απόλλωνα Αιγίλεα”. Οι ανασκαφές των τελευταίων χρόνων αποκάλυψαν τον χώρο του ναού και της βωμού του, προσφέροντας πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία του νησιού. Από την ύστερη κλασική περίοδο μέχρι και τον πρώτο αιώνα π.Χ.,…
-
Επιγεγραμμένοι σφενδονόλιθοι από το Κάστρο στα Αντικύθηρα
Οι ανασκαφές στο Κάστρο των Αντικυθήρων συνεχίζουν να προσφέρουν εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως η ανακάλυψη σφενδονόλιθων με επιγραφές που αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες για τις στρατιωτικές πρακτικές των αρχαίων χρόνων. Οι σφενδονόλιθοι, που φέρουν επιγραφές όπως «ΒΑΣΙΛΕΩΣ» και «ΕΠΑΙ», μαρτυρούν τη χρήση τους σε συγκρούσεις της εποχής, αναδεικνύοντας την άμυνα της περιοχής και την οργάνωση των…
-
Αντικύθηρα: Οι πολεμιστές και ο οπλισμός τους στην εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου
Η πόλη της Αιγιλίας, γνωστή σήμερα ως Αντικύθηρα, αποτέλεσε σημαντικό στρατηγικό σημείο κατά την ελληνιστική περίοδο, διαδραματίζοντας ρόλο-κλειδί στον έλεγχο των θαλάσσιων διαδρομών ανάμεσα στη βορειοανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο προς τις δυτικές περιοχές της Μεσογείου. Στο άρθρο του, ο Άρης Τσαραβόπουλος διερευνά τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύπτουν την ύπαρξη πολεμικών συγκρούσεων στην οχυρωμένη…
-
Ανασκαφή ενός ιερού στην Ακρόπολη των Αντικυθήρων
Το παρόν άρθρο των Ευάγγελου Σ. Κρουστάλη και Άρη Τσαραβόπουλου παρουσιάζει τα κατάλοιπα ενός ιερού που ανασκάφηκε μερικώς στο ορεινότερο σημείο της ακρόπολης των Αντικυθήρων (Αίγιλα) κατά την περίοδο 2012-2014. Το ιερό παρουσιάζει αρκετές ασυνήθιστες δομές, όπως μια δεξαμενή νερού που συνδέεται με ένα φυσικό ρήγμα, το οποίο διευρύνθηκε τεχνητά για να μετατραπεί σε σκάλα…
-
Τα Κύθηρα από την Προϊστορική Εποχή ως τη Ρωμαιοκρατία
Για τα Κύθηρα, ή αρχαιοελληνική φιλολογική παράδοση δεν είναι το ίδιο ομιλητική, όπως για άλλες περιοχές του αρχαίου κόσμου, παρόλο που οι αρχαίοι συγγραφείς συχνά τα μνημονεύουν στα έργα τους. Αυτή ή βραχυλογία δε σημαίνει ότι το νησί των Κυθήρων ήταν ένα ολότελα περιθωριακό κομμάτι του ελληνικού χώρου, γιατί οι αρχαίοι, πέρα από τη σημασία…