Category: Ιστορία
-
Αντικύθηρα: Η ανέγερση μνημείου τιμής για τους σφουγγαράδες της Σύμης
Σε μια συγκινητική και ιστορική απόφαση, την 1η Φεβρουαρίου 2018, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατά την 4η Συνεδρίασή του, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρου, για την ανέγερση ενός μνημείου τιμής και μνήμης για τους σφουγγαράδες της Σύμης. Η πρόταση αυτή, με συνολικό προϋπολογισμό 74.400 €, χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους…
-
Το Γυμνάσιο Κυθήρων. Από το όνειρο στην πράξη
Κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, το Ελληνικό Δημόσιο συντηρούσε Γυμνάσια μόνο στις πρωτεύουσες των νομών. Στις επαρχιακές πόλεις, τα Γυμνάσια λειτουργούσαν χάρη σε κληροδοτήματα και χορηγίες πλουσίων, καθιστώντας την ίδρυση Γυμνασίου στα Κύθηρα πολύ δύσκολη, σχεδόν αδύνατη. Μέχρι το 1920, οι μαθητές των Κυθήρων που ολοκλήρωναν το Δημοτικό Σχολείο φοιτούσαν είτε στη…
-
100 χρόνια σε 29 λεπτά: Το ντοκιμαντέρ του SDNA για τα ιστορικά γενέθλια της ΑΕΚ
ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά και προσφυγιά σημαίνει ανείπωτος πόνος, αλλά και αστείρευτη δύναμη. Δύναμη για ζωή και δημιουργία. Τα 100 χρόνια ζωής της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως δεν είναι απλώς μία γιορτή, είναι ένα πανανθρώπινο μήνυμα προς τους ανθρώπους που αναγκάζονται να ξεριζωθούν έως και σήμερα. Διότι τα πιο αισιόδοξα μηνύματα γεννιούνται μέσα από τον απόλυτο θρήνο……
-
80 χρόνια από την κατάληψη του γερμανικού φυλακίου στον Αυλέμονα
Συμπληρώθηκαν φέτος, στις 17 Μαρτίου 2024 τα 80 χρόνια από την επιχείρηση του εφεδρικού ΕΛΑΣ να καταλάβει το γερμανικό φυλάκιο στον Αυλέμονα και να συλλάβει τους Γερμανούς στρατιώτες, οι οποίοι οδηγήθηκαν αργότερα απέναντι στην Πελοπόννησο. Στη μνήμη όλων αυτών που συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή, αναδημοσιεύουμε σήμερα το χρονικό. Το εφεδρικό ΕΛΑΣ Κυθήρων καταλαμβάνει το γερμανικό…
-
Ο δικός μου Δεκέμβρης
Η μάχη του Δεκέμβρη του 1944 κράτησε 33 μέρες. Συμμετείχα σε όλη τη διάρκειά τους, στην αρχή ως διμοιρίτης και από τη μάχη του Μακρυγιάννη έως το τέλος ως καπετάνιος του Πρώτου Λόχου τους Πρώτου Τάγματος στο Πρώτο Σύνταγμα του Εφεδρικού ΕΛΑΣ που είχε έδρα του στην Άνω Νέα Σμύρνη. Ο οπλισμός μας ήταν απλά…
-
Το έπος του Γοργοποτάμου ~ Μηχανή του Χρόνου
Πέρασαν 70 χρόνια, μπορεί στο πέρασμα του χρόνου οι μνήμες να ξεθωριάζουν ,οι πρωταγωνιστές να χάνονται αλλά τα μηνύματα τέτοιων ηρωικών δράσεων έχουν διαχρονικότητα και παραμένουν άφθαρτα και επίκαιρα. Λένε και έχει άπειρες φορές επιβεβαιωθεί, ότι οι Έλληνες έχουν στο DNAτους μια αρχέτυπη συμπεριφορά, δεν ανέχονται τους τυράννους, θέλουν έστω και φτωχοί και πεινασμένοι την…
-
Σαν σήμερα το 1453 η Άλωση της Κωνσταντινούπολης
Στις 29 Μαΐου 1453 η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών μετά από σχεδόν 50 μέρες πολιορκίας. Ήδη η κραταιά κάποτε Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχε αποδυναμωθεί από θρησκευτικές έριδες, εμφύλιες διαμάχες και την εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Από τις…
-
«Είναι οι πρώτες γενιές μεταναστών Ελλήνων που έχτισαν την Αλεξάνδρεια»
Η Νεκρόπολη του Σάτμπυ (τέλη 4ου -3ος αι. π.Χ.) στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο αρχαιότερος σωζόμενος αρχαιολογικός χώρος της πόλης, «ξαναζωντανεύει» μετά από δεκαετίες χάρη στο πολυδιάστατο αρχαιολογικό πρόγραμμα Alexandrian Necropolis Project (2020-2023), που πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας. Η ελληνιστική Νεκρόπολη του Σάτμπυ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα…
-
Νέα μόδα το Airbnb στην Ελλάδα; Όχι βέβαια
Της Τόνιας Α. Μανιατέα «… Επί της εξωθύρας ελεύκαζε κολλημένον ως έμπλαστρον μέγα έντυπον ενοικιαστήριον…». Σε ένα από τα πεζά του (δημοσιευμένα στην εφημερίδα «Εστία», στις αρχές του 20ου αι.) υπό τον τίτλο «Δεν ενοικιάζεται», ο Γεώργιος Δροσίνης με τη συγγραφική του μαστοριά διηγείται έναν υποφώσκοντα έρωτα, που αναθερμαίνεται. Ο νεαρός πρωταγωνιστής ύστερα από χρόνια απουσίας από την Αθήνα, επιστρέφει,…
-
Η Κρητική Ιερογλυφική και η Γραμμική Α εμφανίζονται από τα μέσα της 3ης χιλιετίας πΧ
Στα μέσα της 3ης χιλιετίας πΧ φαίνεται πως τοποθετούνται οι κρητικές συλλαβικές γραφές, οι αναφερόμενες έως τώρα ως Μινωικές γραφές, δηλαδή 500 χρόνια πριν από την καθιερωμένη άποψη, η οποία τις τοποθετούσε στο 1900 πΧ. Έτσι λοιπόν, οι γραφές αυτές χρονολογούνται παράλληλα με τη γραφή στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού περί το 2400 πΧ, ενώ…