Category: Περιβάλλον
-
Μήλος: “Παγώνουν” οι οικοδομικές άδειες
Σε αναστολή της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών σε συγκεκριμένες περιοχές της Μήλου προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λόγω της αυξανόμενης οικοδομικής δραστηριότητας και του κινδύνου αλλοίωσης του φυσικού τοπίου. Η απόφαση αφορά τις περιοχές Σαρακήνικο και Αχιβαδόλιμνη, όπου μελέτες που έχουν εκπονηθεί προτείνουν ειδικά μέτρα προστασίας. Η αναστολή θα ισχύσει μέχρι να ολοκληρωθεί ο συνολικός πολεοδομικός σχεδιασμός για το νησί, ώστε…
-
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
Προκηρύσσεται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Α2» και «Νότια της Πελοποννήσου», στην περιοχή του νοτίου Ιονίου πελάγους. Η προκήρυξη όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της σχετικής εκδήλωσης…
-
Περιβαλλοντική δράση με δενδορφυτεύσεις σε 51 Δήμους της Ελλάδας – Εμείς πού είμαστε;
Με τη συμμετοχή 76 εκπροσώπων από 51 Δήμους της χώρας, πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2025 η πρώτη τηλεδιάσκεψη της διεθνούς πρωτοβουλίας “75UN – 75 Trees UNAI SDG7”, που στοχεύει στη δενδροφύτευση χιλιάδων δένδρων στην Ελλάδα, μέσα στο πλαίσιο της φυτευτικής περιόδου 2024-2025. Κάθε Δήμος που επιθυμεί να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία “75UN – 75 Trees UNAI…
-
ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα λειτουργεί το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών
Σημαντική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών και την εκπλήρωση των κλιματικών στόχων της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συνιστά το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του ΤΑΙΠΕΔ. Συστάθηκε, μετά την υπογραφή της τριμερούς σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…
-
Το κρίσιμο ζήτημα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού
Γιατί χρειαζόμαστε τη θαλάσσια χωροταξία; Η σημασία της χωροταξίας στη θάλασσα είναι κεφαλαιώδης, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία ανάλυσης και κατανομής των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον χώρο και στον χρόνο με πολλαπλά οφέλη, τόσο σε περιβαλλοντικό, όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός (ΘΧΣ) ανταποκρίνεται στην…
-
Λειψυδρία και ιδιωτικοποίηση: σαν δυο σταγόνες νερού
Επιστήμονες αλλά και κάτοικοι των νησιών προειδοποιούν ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού δεν επαρκούν. Κρήτη, Κυκλάδες, Μακεδονία, Αττική: Το φάντασμα της μεγάλης δίψας πλανάται πάνω από τη χώρα. Το νερό στερεύει. Η ζέστη συνεχίζεται και τα καμπανάκια συναγερμού χτυπούν το ένα μετά το άλλο. Στην Κρήτη, στις αρχές…
-
Παραγωγή πόσιμου νερού από εναλλακτικές πηγές
Ένα νέο ερευνητικό έργο ξεκίνησε στο Εργαστήριο Τεχνολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο πλαίσιο της συνεχούς διερεύνησης εναλλακτικών βιώσιμων τεχνολογιών για την αφαλάτωση και επεξεργασία υγρών υψηλής αλατότητας και την παραγωγή καθαρού νερού από εναλλακτικές πηγές. Το έργο χρηματοδοτείται από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ). Αντικείμενο του έργου είναι η εγκατάσταση…
-
Πώς «σώζει» η Κύπρος το νερό της
Ούτε σταγόνα νερού χαμένη»! Πρόκειται για το βασικό δόγμα της πολιτικής της Κύπρου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, που αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση στο νησί. Καθώς η κλιματική αλλαγή, ειδικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συνοδεύεται με εκτιμήσεις για αυξανόμενη ξηρασία και μειωμένες βροχοπτώσεις, η πείρα της Κύπρου στην προσπάθεια εξοικονόμησης νερού έχει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, ειδικά για τα…
-
Δήμος Αμφιλοχίας: Τοποθέτηση μωβ κάδων ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων
Με μέριμνα την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και την αύξηση των δράσεων ανακύκλωσης στον Δήμο, η Αρμόδια Αντιδημαρχία Καθαριότητας καλεί τους δημότες να αφήνουν παλαιά ρούχα, υποδήματα, λευκά είδη και αξεσουάρ στους μωβ κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται στα εξής σημεία συλλογής: Αμφιλοχία 1. Α. Στράτου-Ρολόι-Κάδοι Γυαλιού 2. Θ. Χαβίνη-Ναός Αγίας Παρασκευής 3. Θ. Χαβίνη-Κάδοι όπισθεν…
-
Ο κίνδυνος λειψυδρίας στη Μεσόγειο
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα σχετικά με τις συνθήκες λειψυδρίας και ξηρασίας στη Μεσόγειο. Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις αποτελούν τους βασικούς λόγους ανησυχίας των επιστημόνων για τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων. Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο τίθενται οι περιοχές που κατά την τουριστική περίοδο δέχονται μεγάλο αριθμό…